Blogger Template by Blogcrowds.

Το Χρηματιστήριο

http://www.cup.gr/Images/Products/XRHMATISTHRIO-COVER.jpgΤίτλος: Το Χρηματιστήριο
Συγγραφέας: Μαξ Βέμπερ
Μετάφραση:  Θοδωρής Δρίτσας / Κώστας Σπαθαράκης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 2014
Σελίδες: 138
ISBN: 978-960-524-438-5
Τιμή με έκπτωση: 9,00€Αυτή η σύντομη σκιαγράφηση αποκλειστικό σκοπό έχει να προσφέρει έναν γενικό προσανατολισμό σ’ όσους δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το χρηματιστήριο. Έτσι, σχεδόν τίποτα δεν θα το θεωρήσουμε γνωστό εκ των προτέρων. Στο κείμενο που ακολουθεί μένουμε σε τούτο τον στόχο, γι’ αυτό και σκόπιμα αποφεύγουμε να εκφράσουμε οποιαδήποτε αρνητική κρίση.

Άλλωστε, η κριτική που ασκείται από ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού στους όρους με τους οποίους λειτουργεί σήμερα το χρηματιστήριο είναι πρακτικά αναποτελεσματική. Κι αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από μια τεράστια επιπολαιότητα: αναζητά τα προβλήματα εκεί όπου θα τα έβρισκε κανείς μόνο και μόνο επειδή δεν κατανοεί αυτά τα πράγματα ή επειδή θίγονται τα συμφέροντά του.

Η ίδια επιπολαιότητα ευθύνεται και για την εξαιρετικά επικίνδυνη ιδέα ότι ένας θεσμός όπως το χρηματιστήριο συνιστά εκ φύσεως ένα είδος «συνωμοτικής λέσχης» με σκοπό το ψεύδος και την απάτη σε βάρος του έντιμου εργαζόμενου λαού κι επομένως ότι πρέπει -και ότι μπορεί- με κάποιον τρόπο να καταργηθεί.

Όμως τίποτα δεν απειλεί περισσότερο ένα εργατικό κίνημα, προς το οποίο πρωτίστως απευθύνονται αυτές οι γραμμές, όσο το να τίθενται -λόγω άγνοιας των πραγματικών συνθηκών- ανεδαφικοί στόχοι.

Στην ίδια σειρά ανήκουν και τα παρακάτω:
  • Γιατί Γεννήθηκε το Κράτος, Τζόζεφ Στρέγερ
  • Η Εταιρεία, Τζων Μικλεθουέιτ & Άντριαν Γουλντριτζ
  • Το Σκανδιναβικό Μοντέλο, Μαίρη Χίλσον
  • Εγκώμιο της Απραξίας, Φρανσουά Ζυλλιέν
  • Η Σπασμένη Τζαμαρία, Φρεντερίκ Μπαστιά
  • Αυτοί δεν είναι σαν εμάς, Ίαν Γκόλντιν, Τζέφρυ Κάμερον & Μίρα Μπαλαρατζάν
  • Μίλα μου για Γλώσσα, Φοίβος Παναγιωτίδης
  • Το Φάντασμα της Όπερας, Στέφανος Τραχανάς
  • Το Πρωτείο της Πολιτικής, Σέρι Μπέρμαν

Αριστουργήματα της Αρχαίας Τέχνης

http://www.cup.gr/Images/Products/ARISTOURGHMATA-TELIKO-COVER_1.jpgΤίτλος: Αριστουργήματα της Αρχαίας Τέχνης
Eπιμέλεια: Luca Giuliani
Μετάφραση:  Έλενα Παλλαντζά
Επιστημονική Επιμέλεια: Ιωάννης Μυλωνόπουλος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014
Σελίδες: 262
ISBN: 978-960-524-338-8
Τιμή με έκπτωση: 14,40€
Τέχνη, σύμφωνα με την αρχαία σημασία της λέξης (τεχνική, τέχνασμα, τεχνοτροπία, δεξιοτεχνία), είναι κάθε δημιούργημα που φανερώνει την ικανότητα και επινοητικότητα του ανθρώπου να δαμάζει την ύλη, είτε προκαλώντας τον θαυμασμό του θεατή για το αισθητικό αποτέλεσμα είτε καθηλώνοντάς τον με την τεχνική αρτιότητα. Για ποιo λόγο κάποια έργα θεωρήθηκαν ή θεωρούνται αριστουργήματα; Ορισμένες πτυχές αυτού του πολύπλοκου θέματος φωτίζονται από τα δοκίμια που συγκεντρώνει αυτός ο τόμος.

Οι συγγραφείς του, διακεκριμένοι γερμανοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, επέλεξαν επτά γλυπτά και ένα αρχιτεκτόνημα από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα για να εξετάσουν ποικιλία θεμάτων, από τεχνικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες ως την πρόσληψη ενός έργου αιώνες μετά τη δημιουργία του.

Οι επιλογές των συγγραφέων θα ξαφνιάσουν όσους ταυτίζουν την αρχαία τέχνη με την καλλιτεχνική δημιουργία της κλασικής Αθήνας, θυμίζοντας πόσο πολυδιάστατη είναι η ιστορία της αρχαίας τέχνης.

Το βιβλίο, γραμμένο για το ευρύ κοινό και φοιτητές, δεν είναι εγχειρίδιο έτοιμης γνώσης, αλλά άσκηση ματιάς και κρίσης.

Περιεχόμενα

 Luca Giuliani            
O KOΛΟΣΣΟΣ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΝ

Paul Zanker             
Ο ΠΥΓΜΑΧΟΣ

Andreas Gruner       
Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Susanne Muth          
Ο ΛΑΟΚΟΩΝ

Richard Neudecker   
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΣΤΙΟΥ

Ralf von den Hoff      
Ο ΚΟΜΜΟΔΟΣ ΩΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Rolf Michael Schneider    
Ο HERCULES FARNESE

Johannes G. Deckers    
O KOΛΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Θεόδωρος Ράλλης, Με το βλέμμα στην Ανατολή

http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/Theodoros-Rallis.jpgΤίτλος:Θεόδωρος Ράλλης, Με το βλέμμα στην Ανατολή (δίγλωσσο)
Κείμενα-Επιμέλεια: Μίρκα Παλιούρα

Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2014
Σελίδες: 127
ISBN: 978-960-476-164-7
Τιμή με έκπτωση: 18,00€Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης του Θεόδωρου Ράλλη, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (11 Δεκεμβρίου 2014 - 22 Φεβρουαρίου 2014).

Την έκδοση χαιρετίζει η Μίνα Μωραϊτου, Επιμελήτρια της Ισλαμικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη και προλογίζει η Κατερίνα Κοσκινά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ανδρέας Κάλβος, αλληλογραφία

http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/KALVOS_A_KOYVERTOURA.jpgΤίτλος: Ανδρέας Κάλβος, αλληλογραφία (2 τόμοι)
Επιμέλεια: Δημήτρης Αρβανιτάκης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2014
Σελίδες: 505
ISBN: 978-960-476-162-3
Τιμή με έκπτωση: 36,00€ (και οι δύο τόμοι)Οι δύο τόμοι της Αλληλογραφίας του Ανδρέα Κάλβου, στο πλαίσιο της έκδοσης των Έργων του από το Μουσείο Μπενάκη, προσφέρουν για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το σύνολο των επιστολικών τεκμηρίων, αποδέκτης ή αποστολέας των οποίων υπήρξε ο ποιητής, ικανοποιώντας ένα από τα μεγάλα desiderata της νεοελληνικής φιλολογίας. 388 επιστολές και σημειώματα φωτίζουν τις λεπτομέρειες του βίου και της πνευματικής του διαμόρφωσης, τα ποικίλα περιβάλλοντα μέσα στα οποία κινήθηκε (Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα) και τους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί του.

Οι επιστολές δημοσιεύονται κατά χρονολογική σειρά, στην πρωτότυπη μορφή τους (στις ξενόγλωσσες παρέχεται και ελληνική μετάφραση), συνοδεύονται από λεπτομερειακό εκδοτικό σημείωμα και αναλυτικότατο σχολιασμό, ο οποίος φωτίζει όλες τις πτυχές που απαιτούνται για την κατανόηση των επιμέρους ζητημάτων αλλά και την παρακολούθηση της βιογραφίας του ποιητή. Η έκδοση ολοκληρώνεται από αναλυτικά ευρετήρια (επιστολογράφων, κυρίων ονομάτων, τόπων και εννοιών) και Βιβλιογραφία.

Ελευθέριος Βενιζέλος, Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του


Τίτλος: Ελευθέριος Βενιζέλος, Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του Κείμενα: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Θάνος Βερέμης, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Ελευθέριος Αλεξάκης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Χάρης Μελετιάδης, Μαριάννα Χριστοπούλου, Κων/νος Σβολόπουλος
Επιστημονική επιμέλεια:
Ν. Παπαδάκης
Έκδοση:
Ίδρυμα της Βουλής, Αθήνα 2014
Σελίδες:
280
ISBN:
978-960-6757-91-4
Τιμή με έκπτωση:
9,00
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εξέδωσαν τον τόμο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του: ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές.


Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχθούν η θεωρητική συγκρότηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι ιδεολογικές αντιλήψεις του, τα φιλοσοφικά ρεύματα που τον επηρέασαν από τη νεότητά του και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ιδεολογικό οπλοστάσιο του πολιτικού Βενιζέλου θεμελιώνεται σε μια επεξεργασμένη ιδεολογική ταυτότητα, ενώ το στοιχείο που τον καθιστά ηγέτη είναι η ικανότητά του να συνδυάζει τις ποικίλες ιδεολογικές επιρροές, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στον ελληνικό χώρο.

Νέοι τίτλοι των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια

http://www.alexandria-publ.gr/images/products/719.jpgΤίτλος: Η Αδύνατη Επανάσταση, η Κοινωνική Δυναμική του Εμφυλίου Πολέμου
Συγγραφέας:  Πολυμέρης Βόγλης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014
Σελίδες: 405
ISBN: 978-960-221-576-0
Τιμή με έκπτωση: 21,08€Ο εμφύλιος πόλεμος, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών, τις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων, τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες, αποτέλεσε μια κατεξοχήν τραυματική εμπειρία που διαίρεσε βαθιά την ελληνική κοινωνία, για δεκαετίες, σε νικητές και ηττημένους. Αυτή η διαίρεση επηρέασε την επιστημονική και τη δημόσια συζήτηση, οι οποίες περιστράφηκαν γύρω από το ερώτημα «ποιος φταίει», επιδιώκοντας να αποδώσουν την ευθύνη για την πρόκληση του εμφυλίου στον έναν από τους δύο αντιπάλους.

Το βιβλίο θέτει ένα διαφορετικό ερώτημα: τι ήταν ο ελληνικός εμφύλιος; Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν προειλημμένη απόφαση κάποιας από τις δύο πλευρές αλλά αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας. Ξεκινώντας από την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά την Κατοχή, ο συγγραφέας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική πόλωση, μέσα από τη βία και τις διώξεις, μετατράπηκε σταδιακά σε στρατιωτική σύγκρουση. Διερευνά επίσης την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς πρωταγωνιστές, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η σύγκρουση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες επιδίωξαν να κινητοποιήσουν την κοινωνία στο πλευρό τους και να εξουδετερώσουν τα κοινωνικά ερείσματα του αντιπάλου, ενώ ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο αναπτύχθηκε διαφορετική δυναμική αναφορικά με τον τρόπο και το βαθμό εμπλοκής τους στον πόλεμο.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση του εμφυλίου πολέμου. Εστιάζοντας στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, υποστηρίζει ότι  ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μια επανάσταση, έστω κι αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα – έστω δηλαδή κι αν ήταν μια αδύνατη επανάσταση.http://www.alexandria-publ.gr/images/products/720.jpgΤίτλος:Αυτοκρατορίες σε Πόλεμο 1911-1923 
Επιμέλεια:Robert Gerwarth & Erez Manela 
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 421 
ISBN:978-960-221-576-0 
Τιμή με έκπτωση: 23,95€Αν είναι να εννοήσουμε σοβαρά τον Μεγάλο Πόλεμο ως έναν παγκόσμιο πόλεμο, χρειάζεται πλέον, έναν αιώνα μετά το γεγονός, να αλλάξουμε οπτική: να λάβουμε πληρέστερα υπόψη τα θέατρα του πολέμου που βρίσκονταν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και πολύ πέραν της Ευρώπης, στην Ασία και την Αφρική, και μαζί τις εμπειρίες εκατομμυρίων αυτοκρατορικών υπηκόων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησής τους σε όλη την εμπόλεμη περίοδο.

Το βιβλίο δίνει αυτή τη νέα προοπτική στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επεκτείνοντάς την στο χώρο και το χρόνο. Το επιχείρημα που το διατρέχει είναι ότι η παραδοσιακή επικέντρωση στην περίοδο 1914-18 έχει περισσότερο νόημα για τις νικήτριες δυνάμεις του Δυτικού μετώπου (κυρίως τη Βρετανία και τη Γαλλία) απ’ ό,τι για μεγάλο μέρος της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ή για εκείνα τα στρατεύματα που δεν διαλύθηκαν τον Νοέμβριο του 1918.

Συμπεριλαμβάνονται επομένως εδώ οι βίαιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν και επακολούθησαν  από την ιταλική εισβολή στη Λιβύη το 1911 μέχρι την εκτεταμένη βία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής, της Ρωσικής και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας ώς το 1923. Και περιγράφονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα που έφεραν Αφρικανούς στρατιώτες και Κινέζους εργάτες στα χαρακώματα του Δυτικού μετώπου, ινδικά σώματα στην Ιερουσαλήμ και ιαπωνικά κατοχικά στρατεύματα σε κινεζικά εδάφη.

Έτσι ο τετραετής πολεμικός παροξυσμός παρουσιάζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση όχι μόνο συγκεκριμένων αυτοκρατοριών αλλά και μιας ολόκληρης αυτοκρατορικής παγκόσμιας τάξης.


Ο Robert Gerwarth είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Πολεμικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει γράψει και συνεπιμεληθεί τα βιβλία Political Violence in Twentieth-Century Europe (με τον Donald Bloxham, 2011) και War in Peace: Paramilitary Violence after the Great War (με τον John Horne, 2012).

Ο Erez Manela είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διευθύνει το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Κοινωνίας και Ασφάλειας. Έχει γράψει το βιβλίο The Wilsonian Moment: Self-Determination and the International Origins of Anticolonial Nationalism (2007) κι έχει συνεπιμεληθεί το The Shock of the Global: The 1970s in Perspective (2010).http://www.alexandria-publ.gr/images/products/721.jpgΤίτλος: Οι Υπνοβάτες, Πως η Ευρώπη πήγε στον πόλεμο το 1914 
Συγγραφέας:Christopher Clark 
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 736 
ISBN: 978-960-221-619-4 
Τιμή με έκπτωση: 33,54€Το πρωί της 28ης Ιουνίου του 1914, όταν ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος, διάδοχος της Αυστρίας, έφτασε με τη σύζυγό του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σαράγεβου, η Ευρώπη ζούσε ακόμη εν ειρήνη. Τριανταεπτά μέρες αργότερα βρισκόταν σε πόλεμο. Η σύγκρουση που ακολούθησε άφησε πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια νεκρούς, κατέστρεψε τρεις αυτοκρατορίες και άλλαξε ριζικά την παγκόσμια ιστορία.

Πώς μπόρεσαν τα Βαλκάνια –μια περιφέρεια απομακρυσμένη από τα ευρωπαϊκά κέντρα της ισχύος και του πλούτου– να γίνουν το επίκεντρο ενός δράματος τέτοιου μεγέθους; Ο Κρίστοφερ Κλαρκ αποφεύγει τον πειρασμό να αποδώσει την ευθύνη της ανάφλεξης σε μία αποκλειστική αιτία ή μία μοναδική χώρα. Aνιχνεύει τους δρόμους που οδήγησαν στον πόλεμο περνώντας απ’ όλα τα κρίσιμα κέντρα αποφάσεων στη Βιέννη, το Βερολίνο, την Πετρούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βελιγράδι, και παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτότις καταιγιστικές εξελίξεις. Αποκαλύπτει έτσι έναν θρυμματισμένο κόσμο αστάθειας και έριδας, μια Ευρώπη επιβαρυμένη μάλιστα με μια μοιραία κι ατελέσφορη ομάδα πολιτικών αρχηγών. Αυτοί οι κυβερνώντες, που καμάρωναν για το νεωτερισμό και τον ορθολογισμό τους, τσαλαβουτούσαν από κρίση σε κρίση ώσπου έπεισαν τον εαυτό τους ότι ο πόλεμος ήταν η μόνη απάντηση.

Βιβλίο αριστοτεχνικά γραμμένο και διεξοδικά τεκμηριωμένο σε νέες έρευνες, Οι υπνοβάτες είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός της πυροδότησης και της έκρηξης ενός από τα μεγαλύτερα συμβάντα της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Christopher Clark γεννήθηκε το 1960 στην Αυστραλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Εκεί είναι πλέον καθηγητής νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας και εταίρος του St. Catharine’s College. Έχει επίσης εκλεγεί στη Βρετανική Ακαδημία. Έργα του είναι: The Politics of Conversion: Missionary Protestantism and the Jews in Prussia, 1728-1941 (1995), Kaiser Wilhelm II (2000), (επιμ. με τον Wolfram Kaiser) Culture Wars: Secular–Catholic conflict in Nineteenth-Century Europe (2003), Ιron Kingdom: The Rise and Downfall οf Prussia, 1600-1947 (2006), The Sleepwalkers: How Europe Went tο War in 1914 (2012).

Εορταστικό Ωράριο

                     
                     Εορταστικό Ωράριο 
        Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 2014 

Κυριακή  14/12/2014 11.00 - 18.00
Δευτέρα  15/12/2014 9.30 - 21.00
Τρίτη 16/12/2014 9.30 - 21.00
Τετάρτη 17/12/2014 9.30 - 21.00
Πέμπτη 18/12/2014 9.30 - 21.00
Παρασκευή 19/12/2014 9.30 - 21.00
Σάββατο 20/12/2014 9.30 - 18.00
Κυριακή 21/12/2014 11.00 - 18.00
Δευτέρα 22/12/2014 9.30 - 21.00
Τρίτη 23/12/2014 9.30 - 21.00
Τετάρτη 24/12/2014 9.30 - 18.00
Πέμπτη 25/12/2014 ΑΡΓΙΑ
Παρασκευή 26/12/2014 ΑΡΓΙΑ
Σάββατο 27/12/2014 9.30 - 20.00
Κυριακή 28/12/2014 ΑΡΓΙΑ
Δευτέρα 29/12/2014 9.30 - 21.00
Τρίτη 30/12/2014 9.30 - 21.00
Τετάρτη 31/12/2014 9.30 - 18.00
Πέμπτη 1/1/2015 ΑΡΓΙΑ

Ελληνικοί σύλλογοι εκτός συνόρων (1860-1920)

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 
Αμερικής 13, εγκαινιάζεται η έκθεση


Ελληνικοί σύλλογοι εκτός συνόρων (1860-1920) 
από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α

την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 8.00 μ.μ.

Η έκθεση καταγράφει τη δράση των συλλόγων που αναπτύχθηκαν έξω απ’ τα όρια του ελληνικού κράτους από τον 19ο αι. έως ότου οι υπό ξένο καθεστώς περιοχές συνενώνονται με τον εθνικό κορμό. Παρουσιάζονται διπλώματα, καταστατικά, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια που αφορούν συλλόγους της Κωνσταντινούπολης, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, κ.λπ., οι οποίοι στόχο είχαν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης σε περιοχές που θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας για το εθνικοαπελευθερωτικό ιδεώδες. Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ανακατατάξεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι σύλλογοι αυτοί έπαιξαν τελικά πρωταρχικό ρόλο σε αυτό που ο Κ. Θ. Δημαράς ερμήνευε ως μετεξέλιξη της Μεγάλης Ιδέας και συνέδραμαν στην τόνωση του ελληνικού στοιχείου στις δύσκολες περιοχές.


Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. – 8 μ.μ.
Πληροφορίες τηλ. : 210 3614143


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ Ε.Λ.Ι.Α.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ Ε.Λ.Ι.Α.

Το Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ. έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει
στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του,
το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, 12:00 με 16:00
στο Ε.Λ.Ι.Α. Αγ. Ανδρέου 4 & 5, στην Πλάκα (πίσω από την Μητρόπολη)

-Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. 
για μικρούς και μεγάλους.

-Λευκώματα και βιβλία του Ε.Λ.Ι.Α. με έκπτωση έως και 50% και επιλεγμένες εκδόσεις 
του Μ.Ι.Ε.Τ. με έκπτωση 40%

-Περιοδικά δεκαετίας 1960-1970, εφημερίδες από τις αρχές του 20ού αιώνα,
παρτιτούρες, θεατρικά προγράμματα και αφίσες, αντικείμενα του μεσοπολέμου, συλλεκτικά παιχνίδια και παλαιά ραδιόφωνα.

-Μετοχές, ετικέτες, συσκευασίες, τσίγκινα κουτιά, είδη καθημερινής χρήσης,
και πολλά άλλα γοητευτικά αντικείμενα, σε πολύ προσιτές τιμές από 1 ευρώ.Το γούρι του Ε.Λ.Ι.Α. για το 2015 που είναι μια χελώνα, 
σύμβολο τύχης, μακροζωίας, σταθερότητας και προστασίας, σε ασήμι 925ο και επίχρυσο, 
τιμή: 20 ευρώ

25% Έκπτωση στις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Στα πλαίσια των ειδικών προσφορών που γίνονται κάθε χρόνο από τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ σας ενημερώνουμε πως οι εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς 
θα διατίθενται με έκπτωση 25%.

 Η προσφορά ισχύει έως και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014. Συνταγές του Λαδιού και της Ελιάς
Καράμπελα Μαρία 
Αθήνα, 2007 
Γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά 
Σελίδες: 48
Τιμή: 8,52 €
Τιμή προσφοράς: 6,39 €

Δίκτυο Μουσείων. Κρατώντας ζωντανή την παραγωγική διαδικασία του τόπου
Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα, 2014
Δίγλωσση έκδοση, ελληνικά και αγγλικά
Σελίδες: 194
Τιμή: 30,00 €
Τιμή προσφοράς: 22,50 €


 

Η ελιά και το λάδι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο
Επιμέλεια: Ρούλα Γιαννουλάκη
Αθήνα, 2008
Σελίδες:148
Τιμή: 26,63 €
Τιμή προσφοράς: 19,97 €

 

Αθήνα - Σπάρτη
Επιμέλεια: Νίκος Ε. Καλτσάς
Αθήνα, 2007
Σελίδες: 320
Τιμή: 85,20 €
Τιμή προσφοράς: 63,90 €

 Χώρος και Φωτογραφία. Το Ηράκλειο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Κρητική Πολιτεία
Συλλογή: Μιχάλη Σάλλα
Πρόλογος:Ν. Ε. Καραπιδάκης
Αθήνα, 2005
Σελίδες:358
Τιμή: 53,25 €
Τιμή προσφοράς: 39,94 € 
Εφήμερη και Αιώνια Αθήνα.
Δημήτρης Φιλιππίδης
Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα, 2009
Σελίδες: 280
Τιμή: 69,22 €
Τιμή προσφοράς: 51,92 €


Πλάκα 1973-2003. Το χρονικό της επέμβασης για την προστασία της παλαιάς πόλεως των Αθηνών. 
Διονύσης Α. Ζήβας
Αθήνα, 2006
Σελίδες: 294
Τιμή: 63,90 €
Τιμή προσφοράς: 47,93 €

 http://3.bp.blogspot.com/-zKP59RYEfuI/U1aVt5GoMQI/AAAAAAAABO0/l-1Mm7lVKnc/s1600/b193394.jpg
Ο χώρος στο μουσείο. Η αρχιτεκτονική συναντά τη μουσειολογία
Συγγραφέας: Καλή Τζώρτζη 
Αθήνα, 2013
Σελίδες: 396, 394 εικόνες και σχέδια, 54 κατόψεις, 7 πίνακες 
Τιμή: 25,00 €
Τιμή προσφοράς: 18,75 €


 

Μουσείο και μουσειακές σπουδές: ένας πλήρης οδηγός
Επιστημονική επιμέλεια: Sharon Macdonald
Μετάφραση: Δήμητρα Παπαβασιλείου
Αθήνα, 2012
Σελίδες: 784 με 75 εικόνες και σχέδια
Τιμή: 45,00 €
Τιμή προσφοράς: 33,75 €


  

Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών
Διονύσης Α. Ζήβας
Σελίδες: 144

Τιμή: 20,00 €
Τιμή προσφοράς: 15,00 €

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Αμερικής 13, 10672 Αθήνα
τηλ.: 210 36 14 143
φαξ: 210 36 14 163
bookstore-amerikis@miet.gr 

 

Νέες εκδόσεις από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Τίτλος: Χομπσμπάουμ: Ιστορία και Πολιτική 
Συγγραφέας: Gregory Elliott 
Μετάφραση: Παρασκευάς Ματάλας 
Πρόλογος: Χρήστος Χατζηιωσήφ 
Έκδοση: ΠΕΚ, Ηράκλειο, 2014 
Σελίδες: 272
ISBN: 978-960-524-418-7
Τιμή με έκπτωση: 14,40 €


Ο ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος αναλυτής της σύγχρονης εποχής. Οι πανοραμικές μελέτες του για τον δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα, για την εποχή που εκτείνεται από τη Γαλλική Επανάσταση ως την πτώση του σοβιετικού κομμουνισμού, έχουν διαμορφώσει την ιστορική συνείδηση τόσο των ειδικών όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Αλλά και τα κείμενά του πάνω στα εργατικά κινήματα και την σοσιαλιστική πολιτική κατέχουν κεντρική θέση στις συζητήσεις της Αριστεράς. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε επιχειρηθεί μέχρι τώρα καμιά εκτεταμένη μελέτη για το έργο του Χομπσμπάουμ. Ο Γκρέγκορυ Έλλιοττ καλύπτει αυτό το κενό με υποδειγματικό τρόπο. Αναλύει τόσο τα επιστημονικά επιτεύγματα του Χομπσμπάουμ όσο και την διανοητική και πολιτική του πορεία. Και με τον τρόπο αυτό θέλει να τοποθετήσει τη σκέψη του Χομπσμπάουμ μέσα στο πλαίσιο μιας γενικευμένης κρίσης αυτοπεποίθησης στην Αριστερά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.Τίτλος: Ιδιωτικός βίος και δημόσιος λόγος στην ελληνική αρχαιότητα και στον διαφωτισμό. Μελέτες αφιερωμένες στην Ιωάννα Γιατρομανωλάκη
Συγγραφέας: Συλλογικό
Επιμέλεια: Λουκία Αθανασάκη, Τάσος Νικολαΐδης, Δήμος ΣπαθαράςΈκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηράκλειο, 2014 
Σελίδες: 608
ISBN: 978-960-524-419-4
Τιμή με έκπτωση: 22,50 €


Στόχος του τόμου είναι να αναδείξει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους απεικονίζεται και σημασιοδοτείται ο ιδιωτικός βίος στον δημόσιο λόγο και συγκεκριμένα στο Αττικό δράμα, τη ρητορεία, τη φιλοσοφία, τις πολιτικές και ηθικές πραγματείες και τη βιογραφία. Ιδωμένες εν συνόλω, οι επιμέρους μελέτες που θα βρει ο αναγνώστης στο Α' Μέρος συνιστούν μια προσπάθεια χαρτογράφησης των ορίων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο στην ελληνική αρχαιότητα. Στην εκτενή μελέτη του Β' Μέρους η εστίαση μετατοπίζεται από τον αρχαίο κόσμο στους νεότερους χρόνους, και συγκεκριμένα στον στοχασμό του 17ου και 18ου αιώνα για τη γλώσσα και τον δημόσιο λόγο. Οι μελέτες που συγκεντρώνονται προσεγγίζουν κομβικά ζητήματα της ρητορείας, της κοινωνικής ιστορίας και του πολιτικού στοχασμού της αρχαιότητας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η πρόσληψη του αρχαίου πολιτικού λόγου από τους θεμελιωτές της σύγχρονης ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας. Η έκδοση αφιερώνεται στην Ιωάννα Γιατρομανωλάκη για τη συμβολή της στη μελέτη της αρχαίας ρητορικής και.τη γενικότερη προσφορά της στο Πανεπιστήμιο.
Τίτλος: Διάγραμμα Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου 
Συγγραφέας: Θόδωρος Χατζηπανταζής 
Έκδοση: ΠΕΚ, Ηράκλειο, 2014 
Σελίδες: 672 
ISBN: 978-960-524-433-0 
Τιμή με έκπτωση: 18,00 €


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, που η μελέτη της ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου εισχώρησε επίσημα -με σημαντική καθυστέρηση- στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα έχει αναπτυχτεί με πολύ εντυπωσιακούς ρυθμούς. Έχουν επομένως ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να αξιοποιηθούν τα επιμέρους ευρήματά της στη σύνθεση μιας γενικής ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, στην επιφυλακτική έστω συνεκτίμηση του αποθησαυρισμένου νέου υλικού για το σχεδιασμό μιας εικόνας συνόλου. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να ανοίξει το δρόμο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Παίρνοντας υπόψη τις μαρτυρίες για τη θεατρική δραστηριότητα στις ελληνόγλωσσες κοινότητες της ανατολικής Μεσογείου, από τα χρόνια του Κυπριακού Κύκλου των Παθών και του Κρητικού Θεάτρου, ως το κίνημα του μεταμοντερνισμού στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, η αφήγηση επιχειρεί να επισημάνει τα βασικότερα ρεύματα που κυριάρχησαν στην εδώ τέχνη της σκηνής, για ένα διάστημα μεγαλύτερο της μισής χιλιετίας. Και φροντίζει να χαρτογραφήσει τις αφετηρίες και τους σταθμούς, τις συνέχειες και τις ρήξεις, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας συμπαγούς τοπικής καλλιτεχνικής παράδοσης. Στόχος δεν είναι εδώ να απογραφούν απλώς όσο γίνεται περισσότερα πρόσωπα και γεγονότα που έχουν πάρει μέρος στη σχετική ζύμωση. Στόχος είναι να αναδειχτούν και να αναλυθούν τα σημαντικότερα ανάμεσά τους. Και κυρίως να ερμηνευτούν και να τοποθετηθούν σε ένα όσο γίνεται ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο.


 
Τίτλος: Περί φυτών αφηγήματα. Μικρές ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο μας. 
Συγγραφέας: Γιάννης Μανέτας
Σκίτσα: Μυρσίνη Μανέτα
Έκδοση: ΠΕΚ, Ηράκλειο, 2014
Σελίδες: 476
ISBN: 978-960-524-424-8
Τιμή με έκπτωση: 18,00 €

Πώς η μικρή παπαρούνα επηρέασε μεγάλες αυτοκρατορίες και πώς το ζαχαροκάλαμο καθόρισε τη διαδρομή του δουλεμπορίου στους νέους χρόνους; Γιατί η μπανάνα συνδέεται με τις «μπανανίες» και τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά με τον Δρα Frankenstein; Πώς μερικά φυτά καταφέρνουν και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών Κελσίου κάτω απ’ το μηδέν, ενώ άλλα σε σχεδόν απόλυτη ξηρασία; Γιατί ο κρίνος και ο κινέζικος λωτός έχουν συνδεθεί με το άσπιλο και το αμόλυντο; Πώς ήταν τα πρώτα φυτά που εποίκησαν την ξηρά και πώς ενδέχεται να είναι τα φυτά σε άλλους κατοικήσιμους κόσμους;

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 37 μικρά και μεγάλα αφηγήματα για φυτά που επηρέασαν την ιστορία, και επηρεάστηκαν απ’ αυτήν, ή για άλλα που οι εξαιρετικές επιδόσεις τους εξάπτουν τη φαντασία όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Η ανάγνωσή του δεν προϋποθέτει παρά μόνο πολύ βασικές γνώσεις βιολογίας. Το βιβλίο απευθύνεται στον ανήσυχο αναγνώστη που με όπλα την κοινή λογική και την απλή ανθρώπινη περιέργεια προσπαθεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο που μας περιβάλλει. Και τα φυτά αποτελούν την ιδεώδη αφορμή για μια τέτοια συναρπαστική περιπέτεια. 

Το Γ΄Ράιχ στον πόλεμο, Το Γ΄Ράιχ στην εξουσία, Η έλευση του Γ΄Ράιχ

Τίτλος: Το Γ΄Ράιχ στον πόλεμο
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 960
ISBN: 978-960-221-621-7
Τιμή με έκπτωση: 37,80 €


Το 1939 ο Χίτλερ κινητοποίησε τη Γερμανία σ’ έναν πόλεμο με όλα τα μέσα. Συνυφαίνοντας μια ευρεία αφήγηση των πολεμικών επιχειρήσεων με προσωπικές μαρτυρίες κάθε λογής ανθρώπων –από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι από ακτιβιστές της χιτλερικής νεολαίας μέχρι νοικοκυρές της μεσαίας τάξης– το βιβλίο αποκαλύπτει τη δυναμική μιας κοινωνίας βουτηγμένης στον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι μεγάλες συγκρούσεις και καμπές της αναμέτρησης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, από την εισβολή στην Πολωνία μέχρι τη μάχη του Στάλινγκραντ κι από τη συνωμοτική απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ μέχρι την αυτοκτονία του στο καταφύγιο. Εξίσου ανάγλυφα εμφανίζεται η καθημερινή εμπειρία των απλών Γερμανών κάτω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξόντωση των Εβραίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων της Ευρώπης, από τους ναζί στο πλαίσιο των σχεδίων του Χίτλερ για φυλετική αναδόμηση της ηπείρου.

Καταγράφοντας την ακμή και την παρακμή της γερμανικής πολεμικής μηχανής και την κινητοποίηση μιας ολόκληρης «εθνολαϊκής κοινότητας» στο βωμό της πολεμικής κατάκτησης, του φυλετικού διαχωρισμού και της γενοκτονίας, ο Ρίτσαρντ Έβανς απεικονίζει μια κοινωνία που οδεύει ολομέτωπα  στην αυτοκαταστροφή, παίρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και ολοκληρώνει έτσι τον αριστοτεχνικό όσο και ζοφερό απολογισμό μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Τίτλος: Το Γ΄Ράιχ στην εξουσία
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Επιμέλεια: Ελένη Αστερίου
Μετάφραση: Κώστας Αντύπας 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 960
ISBN: 978-960-221-611-8
Τιμή με έκπτωση: 37,80 €Το Γ΄ Ράιχ στην εξουσία ανοίγει με μια περιεκτική σύνοψη της πρώτης ανάπτυξης του ναζιστικού φαινομένου (που περιγράφεται διεξοδικά στην Έλευση του Γ΄ Ράιχ, τον πρώτο τόμο αυτής της τριλογίας), για να ξετυλίξει από κει και πέρα την τρομερή ιστορία του ναζιστικού καθεστώτος απ’ όταν ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία μέχρι τη στιγμή που έσπρωξε την Ευρώπη στον πόλεμο. Ο Ρίτσαρντ Έβανς εξετάζει πώς έγινε δυνατό μια ομάδα φανατικών ιδεολόγων να αναπλάσει μια κοινωνία γνωστή για τη συνθετότητα και την ανάπτυξή της σ’ ένα μονοκομματικό κράτος προσανατολισμένο στο φυλετικό μίσος και τον πόλεμο. Δείχνει πώς οι ναζί κέρδισαν τις καρδιές και τα μυαλά των Γερμανών πολιτών, διέστρεψαν την επιστήμη, τη θρησκεία και την κουλτούρα και μετασχημάτισαν την οικονομία, την εκπαίδευση, το νόμο και την τάξη, στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν πλήρως στη γερμανική πολιτική και κοινωνία. Τα κύρια γεγονότα της δικτατορίας –όπως «η νύχτα των σπασμένων κρυστάλλων», «η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», οι αντιεβραϊκοί νόμοι της Νυρεμβέργης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα πογκρόμ, η φρενήρης προετοιμασία για πόλεμο– ανασυντίθενται με λαμπρή αφηγηματική επιδεξιότητα. Όμως εξίσου σημαντική είναι η ενασχόληση του συγγραφέα με τους άπειρους μικρούς τρόπους με τους οποίους ένας ολόκληρος πληθυσμός μπλέχτηκε στα δίχτυα ενός φρικώδους πειράματος ανθρώπινης μηχανικής στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Αντλώντας από ένα εντυπωσιακό φάσμα ερευνών και αναμειγνύοντας την αφήγηση, την περιγραφή και την ανάλυση, το βιβλίο διεισδύει  τόσο στην υψηλή πολιτική του Χίτλερ και του περιβάλλοντός του όσο και στον κόσμο των απλών Γερμανών που παρασύρθηκαν στη δίνη των πρωτόγνωρων αυτών εξελίξεων.Τίτλος: Η έλευση του Γ΄Ράιχ 
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος 
Μετάφραση: Κώστας Αντύπας 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2013
Σελίδες: 672
ISBN: 978-960-221-587-6
Τιμή με έκπτωση: 31,50 €Μπορεί η Γερμανία να είχε σπείρει τους ανέμους του Γ΄ Ράιχ από τον καιρό του Μπίσμαρκ, χρειάστηκε όμως μια δραματική αλληλουχία γεγονότων προτού θερίσει θύελλες με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί. Σε μια χώρα που σπαρασσόταν από οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις, ένα-ένα τα μεγάλα πλήγματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Συνθήκης των Βερσαλλιών, του υπερπληθωρισμού και της μεγάλης ύφεσης, μαζί με κρίσιμα ξεχωριστά φαινόμενα και συμβάντα –από τις οδομαχίες μεταξύ φαιοχιτώνων και αριστερών μέχρι τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το πραξικόπημα της Μπυραρίας ώς τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, από τη ρητορική δεινότητα του Χίτλερ μέχρι τον καταιγιστικό προπαγανδιστικό μηχανισμό του Γιόζεφ Γκαίμπελς– άνοιξαν το δρόμο σε μια ολοκληρωτική ρατσιστική ιδεολογία και μια ασυγκράτητη βία, που έμελλε να εξαπολυθούν από την καρδιά της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
    Για μας που γνωρίζουμε πλέον την έκβασή της, η ιστορία αυτή εμφανίζεται ιδιαίτερα τρομακτική στην αργή αλλά ακάθεκτη –και φαινομενικά μοιραία– πορεία της που ξετυλίγει με μαεστρία εδώ ο συγγραφέας. Και είναι ακόμη πιο τρομερή επειδή ακριβώς, όπως δείχνει, υπήρχαν τόσοι άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να είχε παιχτεί η  τύχη της Γερμανίας, αποφεύγοντας την τραγική κλιμάκωση από την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης μέχρι την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
    Σ’ αυτό και τα επόμενα βιβλία της μνημειώδους τριλογίας του, ο Ρίτσαρντ Έβανς, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, αφηγείται την πιο σημαντική ιστορία του 20ού αιώνα, και ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που μένει ακόμη να κατανοηθεί: πώς, μέσα σε λίγες δεκαετίες, η Γερμανία, η οποία το 1900 φάνταζε ως ένα από τα πιο προηγμένα και δυναμικά έθνη του κόσμου, μπόρεσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια ηθική, φυσική και πολιτισμική καταστροφή, που με τις συνέπειές της δεν έχουμε πάψει ακόμη να ζούμε.


Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας

Τίτλος: Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας
Συγγραφέας: Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Επιστημονική επιμέλεια: 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 376
ISBN: 978-960-221-640-8
Τιμή με έκπτωση: 18,00€Στην κρίσιμη περίοδο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη συνταράχθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που συγκρότησαν την Αντίσταση και διεκδικούσαν κεντρική θέση στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις και των εξόριστων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επιδίωκαν την επάνοδό τους στην εξουσία. Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση αυτής της αντιπαράθεσης οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας, ξέσπασε «η Μάχη της Αθήνας», η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα. 

Εβδομήντα χρόνια μετά, πολλά ερωτήματα γύρω από τα «Δεκεμβριανά» παραμένουν αναπάντητα. Ο κεντρικός τους ρόλος στις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στον Εμφύλιο και στο διχαστικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς των επόμενων δεκαετιών συγκρότησε ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες. Όπως κάθε γενικό και πολιτικά στοχευμένο αφήγημα, ο «ηρωικός Δεκέμβρης» της Αριστεράς και ο «δεύτερος γύρος της κομμουνιστικής ανταρσίας» της Δεξιάς χαρακτηρίζονται από την επιλεκτική χρήση του παρελθόντος, την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση των γεγονότων και τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών.

Το βιβλίο αυτό, η πρώτη επιστημονική μελέτη που επικεντρώνεται στα ίδια τα γεγονότα στηριγμένη σε αδημοσίευτες κυρίως πηγές, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα: Ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των μαχών και σε ποιο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο εκδηλώθηκαν; Πώς εξελίχθηκαν, μέρα με τη μέρα, οι συγκρούσεις που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης (από τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Γουδί, στου Μακρυγιάννη, στους στρατώνες των Παραπηγμάτων στο Κολωνάκι και στους Αμπελόκηπους μέχρι τις οδομαχίες της Ομόνοιας, των Εξαρχείων και του Μεταξουργείου, από τις φονικές μάχες στους λόφους του Αρδηττού και στο Αλεποβούνι μέχρι το βομβαρδισμό της Καισαριανής και την προέλαση των Βρετανών από το Φάληρο προς το κέντρο της Αθήνας); Τέλος, καταγράφοντας τη δράση της Εθνικής Πολιτοφυλακής, η έρευνα προσπαθεί να φωτίσει τα δύσκολα ζητήματα των εκτελέσεων, της ταυτότητας των θυμάτων και των νεκρών αμάχων από τους βρετανικούς βομβαρδισμούς, τα οποία εξακολουθούν να καθορίζουν τη μνήμη των Δεκεμβριανών.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σ’ αυτήν στηρίχθηκε το πρώτο βιβλίο του Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα (Αλεξάνδρεια, 2012). Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, τέσσερα συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής. Επίσης ασχολείται με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων (Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012).

Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων

Τίτλος: Η Θάσος στην τροχιά των αιώνων
Κείμενα: Συλλογικό
Πρόλογος, επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια: Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Έκδοση: Εκδόσεις Μεδεών, Αθήνα, 2014 
Σελίδες: 207 με έγχρωμες και α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-98142-1-8
Τιμή με έκπτωση: 27,79 € χαρτόδετη έκδοση, 37,39 € πανόδετη έκδοση
[Η αγάπη του εκδότη Θανάση Μαντενιώτη για τη μικρή – ιδιαίτερη πατρίδα του, αγάπη που την κουβαλάμε όλοι μέσα μας, όπου και αν βρεθούμε, στάθηκε η αιτία για την παρούσα έκδοση – αφιέρωμα στη Θάσο.
Η Θάσος είναι λοιπόν η μικρή ιδιαίτερη πατρίδα. Το πανέμορφο βορειοελλαδίτικο νησί, που διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στο στερέωμα του ελληνικού ιστορικού γίγνεσθαι. Μια τροχιά που αντικατοπτρίζεται στα ερείπια που συναντά κανείς σήμερα, κυρίως στην πρωτεύουσά του και στις αίθουσες του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού της Μουσείου.
Την ιστορική διαδρομή του νησιού στην αρχαιότητα, παρουσιάζει το παρόν βιβλίο και τα λείψανα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, η οποία ξεκίνησε από Γάλλους αρχαιολόγους στις αρχές του 20ού αιώνα, αποκαλύπτοντας σπαράγματα της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού στην καρδιά της σύγχρονης. Η έρευνα συνεχίστηκε έως τις μέρες μας με την παρουσία τώρα πια και των Ελλήνων αρχαιολόγων, αποκαλύπτοντας - τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες - και το προϊστορικό παρελθόν της Θάσου.
Επί μέρους άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε τομείς όπως η νομισματοκοπία, η μαρμαρογλυπτική, αλλά και στον Πολύγνωτο, πλουτίζουν την έκδοση. Αλλά και μια σύντομη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου κρίθηκε αναγκαία, για να παρουσιάσει τον πλούτο της θασιακής γης.
Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες από πολλούς παράγοντες, άψυχους και έμψυχους. Πέρασαν έτσι πέντε χρόνια από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με το Θανάση Μαντενιώτη το αφιέρωμα της Θάσου.  Η ολοκλήρωσή του συντελέστηκε σε δύσκολους καιρούς. Όμως τώρα, περισσότερο από άλλοτε, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε την προσφορά αυτού του τόπου για να συνεχίσουμε την ιστορική μας διαδρομή μέσα σ’ έναν κόσμο που από τη μια μεριά είναι γεμάτος με τεχνολογικά θαύματα, αλλά από την άλλη ξεμακραίνει από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι χρέος μας να παλεύουμε γι’ αυτά.]

Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου
Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας

Από τον πρόλογο του βιβλίου
 

ΙΑΣΙΣ

Τίτλος: Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό
Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Γιώργος Τασούλας
Έκδοση: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2014
Γλώσσες:
ελληνική & αγγλική 
Σελίδες: 400
ISBN:
978-618-5060-07-7
Τιμή: 50,00
Τιμή ΜΙΕΤ:
45,00€Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Η έκθεση Ίασις παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων αντικείμενα ταξίδεψαν από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες. Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

Η Συγχώρηση

Τίτλος:Η συγχώρηση 
Κείμενα:  Αθ. Αναγνωστόπουλος, Θ. Γιάγκου, Στ. Δημητρίου, Στ. Ζουμπουλάκης, π. Β. Θέρμος, Ν. Καλοσπύρος, Κ. Καρατάσου, Διον. Καψάλης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Σ. Μιχαήλ, Δ. Μόσχος, Κων/νος Μπελέζος, Β. Μπιτσώρης, Πορφ. Νταλιάνης, Μιχ. Πάγκαλος, Μιχ. Πασχάλης, Αριστ. Σαϊνης 
Επιμέλεια:  Σταύρος Ζουμπουλάκης 
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2014 
Σελίδες: 600 
ISBN: 978-960-8083-45-8 
Τιμή με έκπτωση:18,00€

Το ζήτημα της συγχώρησης είναι τεράστιο και συνδέεται στενά με άλλα επίσης πολύ μεγάλα ζητήματα: το παράπτωμα, την αμαρτία, το κακό -η ύπαρξη της συγχώρησης προϋποθέτει, την ύπαρξη του κακού, σε μια κοινωνία αγγέλων δεν υπάρχει συγχώρηση-, την ενοχή, τη δικαιοσύνη και πολλά άλλα.

Τα ερωτήματα που εγείρει η συγχώρηση είναι δυσαπάντητα. Ποιος συγχωρεί; Ο άνθρωπος που έπαθε, μόνο αυτός; Ο Θεός; Ο Θεός μπορεί να συγχωρήσει, αν δεν έχει δώσει προηγουμένως τη συγχώρησή του το θύμα; Αν αυτός που δικαιούται να συγχωρεί είναι μόνο το θύμα, τότε τι γίνεται στην περίπτωση του φόνου, του κατεξοχήν κακού, όταν δηλαδή ο μόνος δικαιούμενος να συγχωρεί δεν υπάρχει πια; Η συγχώρηση μπορεί να δοθεί, από τον άνθρωπο ή τον Θεό, αν δεν τη ζήτησε ποτέ ο ίδιος ο φταίχτης, ο θύτης; Αν είναι δύσκολο να ζητήσεις συγχώρηση, αφού προϋποθέτει αναγνώριση του παραπτώματος και μετάνοια, πόσο εύκολο είναι να τη δεχτείς, αφού συνεπάγεται (ή προϋποθέτει) απόφαση αλλαγής; Συγχώρηση σημαίνει πως ξεχνάμε το κακό που (μας) έγινε ή απλώς ότι πιστεύουμε και ελπίζουμε πως ο θύτης μπορεί να επανενταχθεί στην ανθρώπινη τάξη; Πώς σχετίζεται η συγχώρηση με τη δικαιοσύνη και την αγάπη; Μπορώ να συγχωρήσω πραγματικά χωρίς αγάπη για αυτόν που συγχωρώ; Υπάρχουν πράξεις ασυγχώρητες, παντοτινά ασυγχώρητες;

Τα ερωτήματα αυτά και όσα άλλα τέθηκαν σε τούτο τον συλλογικό τόμο αναδεικνύουν την κεντρικότητα του ζητήματος της συγχώρησης για την ανθρώπινη ζωή και συνύπαρξη.

Τέλλος Άγρας Τα Ποιήματα τόμος Α'

http://www.miet.gr/web/covers/books/agras_site1.jpgΤίτλος: Τα ποιήματα. Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια.Καθημερινές 
Συγγραφέας: Τέλλος Άγρας
Φιλολογική επιμέλεια: Έλλη Φιλοκύπρου
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2014
Σελίδες: 423
ISBN: 978-960-250-611-0
Τιμή με έκπτωση:18,00€
Και στις μέρες μας η χαμηλή φωνή ποιητών του μεσοπολέμου εξακολουθεί να ακούγεται επίμονα, ίσως γιατί συμμεριζόμαστε πολλές από τις εμπειρίες που καταγράφουν: την περιθωριοποίηση των ανθρώπων, την ισοπέδωση αξιών, τη μοναξιά, τον εγκλωβισμό σε ρόλους και προσωπεία. Όπως βιώνουμε, μαζί με τους ποιητές εκείνους, την αναγκαιότητα της, έστω μάταιης, διαμαρτυρίας, της περιφρούρησης μιας απλής καθημερινότητας, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης.

Οι μελοποιήσεις ποιημάτων του Καρυωτάκη, του Άγρα, της Πολυδούρη, του Λαπαθιώτη, του Παπανικολάου, του Ανθία, του Σκαρίμπα, του Ουράνη, του Φιλύρα· οι θεατρικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα λογοτεχνικά κείμενα που εμπνέονται από το έργο και την «καταραμένη» ζωή τους· οι ανθολογίες, οι μελέτες, οι εκδόσεις διαρκώς πληθαίνουν και δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον για μια ποίηση η οποία άλλοτε παραγκωνιζόταν ως στενά υποκειμενική, ανθελληνικά απαισιόδοξη και παρακμιακή. Μια ποίηση που αποτύπωσε εσωτερικά τοπία, αναζήτησε σημεία συνάντησης του λόγου με τη μουσική αλλά και με τη σιωπή, πρόβαλε πάνω στην εξωτερική πραγματικότητα την ψυχική διάθεση του υποκειμένου. Ανάμεσα στους ποιητές αυτής της ομάδας –του «νεοσυμβολισμού» ή «μετασυμβολισμού»· της «γενιάς του Καρυωτάκη»- ο Τέλλος Άγρας (1899-1944) υπήρξε «ο πιο σημαντικός ίσως μετά τον Καρυωτάκη […] αλλά κι αρκετά αδικημένος για ένα διάστημα απ’ την κριτική», όπως επισημαίνει ο κατεξοχήν μελετητής του, ο Κώστας Στεργιόπουλος. […] Στις δύο συλλογές που παρουσιάζονται εδώ –Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια. Καθημερινές- διακρίνεται η σταδιακή διαμόρφωση του ποιητικού του βλέμματος και η ωρίμανση της ποιητικής του συνείδησης. (Απόσπασμα από το Σημείωμα της επιμελήτριας).
  
Ο ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου) γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1899 και πέθανε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και από το 1927 στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Την τελευταία μέρα της Κατοχής τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα και ένα μήνα αργότερα πέθανε από γάγγραινα. Η πνευματική του δραστηριότητα άρχισε πολύ νωρίς και ήταν διαρκής και πολύπλευρη. Ποιητής από τους πιο χαρακτηριστικούς της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής, υπήρξε παράλληλα δοκιμιογράφος και κριτικός από τους πιο αξιόλογους του μεσοπολέμου. Πλάι στην ποιητική του δημιουργία, τα μελετήματά του για τον Καρυωτάκη, τον Γρυπάρη, τον Μαλακάση, τον Παπαδιαμάντη, η συμβολή του στην ερμηνεία του έργου του Καβάφη, οι αισθητικές αναλύσεις του, τα δοκίμια και οι βιβλιοκρισίες του είναι κείμενα πολύτιμα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνική μας κληρονομιά. 

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα