Blogger Template by Blogcrowds.

Ακρόπολη Περιήγηση στο Μουσείο και στα Μνημεία της

Τίτλος: Ακρόπολη / Περιήγηση στο Μουσείο και στα Μνημεία της 
Συγγραφέας: Πάνος Βαλαβάνης 
Επιμέλεια Κειμένων:  Ντιάνα Ζαφειροπούλου 
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, 2015 
Σελίδες: 63 
ISBN: 978-960-6878-73-2 
Τιμή με έκπτωση: 8,63€



Η Ακρόπολη και το Μουσείο της αποτελούν ένα ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό σύνολο, από τα ση­μαντι­κότερα στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Η επίσκεψη στην Ακρόπολη και η περιήγηση στο Μουσείο μπορούν να γίνουν εμπειρίες μοναδικές αν μπορέσουμε, με τη βοήθεια ενός καλού οδηγού, να προσεγγίσουμε τόσο τα μνημεία που σώζονται στον ιερό βράχο όσο και τα μοναδικά έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο.

Το βιβλίο Ακρόπολη. Περιήγηση στο Μουσείο και στα Μνημεία της καρπός εμπεριστατωμένης έρευνας, βασισμένης στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, φιλοδοξεί να γίνει ένας φιλικός και χρήσιμος συνοδοιπόρος. Με τις περιγραφές και τις ερμηνευτικές αναλύσεις μάς βοηθάει να δούμε με μια άλλη ματιά τα μνημεία και να κατανοήσουμε τα ιστορικά, καλλιτεχνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβαλαν στη δημιουργία τους. Μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες θα γνωρίσουμε τους θεούς και τους ήρωες που λατρεύτηκαν στην Ακρόπολη, τους ηγέτες που οραματίστηκαν τα μεγάλα έργα, τους καλλιτέχνες που τα πραγματοποίησαν, καθώς και τις καινοτόμες ιδέες που εφάρμοσαν, αλλά και τους αθηναίους  πολίτες που τα χάρηκαν.

Αυτό το μικρό βιβλίο θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε και να γνωρίσουμε τα μνημεία της Ακρόπολης όχι με δέος, αλλά με τη χαρά που προσφέρει η γνώση.

Ουτοπία και πολεοδομία

bookΤίτλος: Ουτοπία και πολεοδομία (δίτομο)
Συγγραφέας: Σάββας Κονταράτος
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2015 
Σελίδες: τόμ.Α' : 571 με 71 έγχρωμες και 288 α/μ εικόνες, τόμ.Β' : 471 με 50 έγχρωμες και 200 α/μ εικόνες 
ISBN: Τόμος Α' 978-960-250-622-6, Τόμος Β' 978-960-250-623-3 (χαρτόδετα), Τόμος Α' 978-960-250-625-7, Τόμος Β' 978-960-250-624-0 (πανόδετα) 
Τιμή με έκπτωση: 58,50€ χαρτόδετη έκδοση, 72,00€ πανόδετη έκδοση


    
Η συνάφεια της πολεοδομίας με την ουτοπία έχει ήδη επισημανθεί και σχολιαστεί από έγκριτους μελετητές. Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια συστηματικότερη και πολύπλευρη διερεύνηση αυτής της συνάφειας προκειμένου να αναδειχθούν τα κοινά θεμελιακά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τον κοινωνικό ουτοπισμό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πέρα από τις πρόδηλες αναλογίες τους για τις οποίες γίνεται λόγος στην εισαγωγή. Το κύριο σώμα της μελέτης αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη.

Το πρώτο είναι αφιερωμένο σε μια γενική θεώρηση της ουτοπικής νοοτροπίας. Ανατέμνονται κατ’ αρχάς οι προτυπώσεις μιας ιδανικής πολιτείας που μας έχουν παραδοθεί από διανοητές διαφόρων εποχών, είτε ως φανταστικά αφηγήματα είτε ως μεταρρυθμιστικά προγράμματα, με στόχο να διακριβωθούν τα κοινά ιδεολογικά μοτίβα τους. Σε αυτές τις προτυπώσεις, που διέπονται κατά κανόνα από μια αφηρημένη ορθολογικότητα και έχουν αποκληθεί «ψυχρές» ουτοπίες, αντιβάλλεται ως «θερμή» έκφανση κοινωνικού ουτοπισμού η πίστη των αδικημένων του κόσμου τούτου στην έλευση ενός βασιλείου δικαιοσύνης και ελευθερίας, πίστη που εξέθρεψε πολυάριθμες θρησκευτικές αιρέσεις και λαϊκές εξεγέρσεις. Εξετάζονται επίσης οι ομόρροπες και αντίρροπες προς τον ουτοπισμό τάσεις που εκδηλώθηκαν στους χώρους της πολιτικής φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. Στο δεύτερο μέρος η διερεύνηση στρέφεται στις αστυφιλικές και αστυμαχικές διαθέσεις που συνόδευσαν την ανάπτυξη των πόλεων και στις πολεοδομικές ιδέες που εκφαίνονται τόσο στα κείμενα των ουτοπιστών όσο και στη χωρική οργάνωση των ουτοπικογενών κοινοτήτων που ιδρύθηκαν κατά καιρούς.

Τα δύο επόμενα μέρη καταπιάνονται με την ανίχνευση του ουτοπικού ήθους στην πολεοδομική θεωρία και πράξη, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σε πραγματείες, διακηρύξεις, σχέδια ιδανικών πόλεων και προσχεδιασμένα οικιστικά συγκροτήματα. Επειδή κρίθηκε σκόπιμο να ενταχθούν αυτά τα τεκμήρια στα πολιτισμικά τους συμφραζόμενα, προκρίθηκε εν προκειμένω η μορφή ιστορικής επισκόπησης που απαιτούσε από μόνη της μια σχετική πληρότητα, δηλαδή και την αναφορά σε έργα που δεν έχουν άμεση σχέση με το θέμα. Έτσι, τα δύο αυτά μέρη μπορούν να διαβαστούν και ως συνοπτική ιστορία της πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, το τρίτο πραγματεύεται τις πολεοδομικές προτάσεις και εφαρμογές της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, των εξωτικών πολιτισμών και των νεότερων χρόνων ως τη Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ το τέταρτο επικεντρώνεται στο ουτοπικό πάθος της μοντέρνας πολεοδομίας και στην κριτική που της ασκήθηκε από αιρετικούς του μοντερνισμού και μεταμοντέρνους διανοητές. Στον απόλογο συνοψίζονται τα πορίσματα της έρευνας και παρουσιάζονται οι προβληματισμοί που ανακύπτουν από την έκπτωση του κοινωνικού ουτοπισμού και την απαξίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στις παρούσες μετανεωτερικές συνθήκες.

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Αργότερα, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, παρακολούθησε στη Γαλλία κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων για σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Το 1983 η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έκαμε δεκτή τη διατριβή του και τον αναγόρευσε διδάκτορα με «άριστα παμψηφεί». Έχει εργαστεί στην Υπηρεσία Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (1956-1961), κυρίως για την ανοικοδόμηση της Σαντορίνης, και στο Γραφείο Δοξιάδη (1961-1971), όπου διετέλεσε προϊστάμενος κλάδου κτιριακών μελετών. Το 1972 ίδρυσε, με δύο συναδέλφους του, την Εταιρεία Μελετών Περιβάλλοντος ΕΠΕ, η οποία μέχρι το 1990 ανέπτυξε σημαντική μελετητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 1987 εξελέγη καθηγητής Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και δίδαξε μέχρι το 2001, οπότε του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή. Έχει επίσης διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-1995) και του ΕΜΠ (1997-2006). Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται η διδακτορική διατριβή του Η εμπειρία του αρχιτεκτονημένου χώρου και το σωματικό σχήμα (Καστανιώτης, Αθήνα, 1983), οι συλλογές άρθρων και ομιλιών του Αρχιτεκτονική και παράδοση (Καστανιώτης, Αθήνα, 1986) και Δοκίμια αρχιτεκτονικής (Libro, Αθήνα, 2009), καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.

Θεσσαλονίκη 1863-1873

http://www.miet.gr/web/covers/books/thessaloniki_site_small.jpgΤίτλος: Θεσσαλονίκη 1863-1873. Οι παλαιότερες φωτογραφίες, οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού 
Συγγραφέας: Γιάννης Επαμεινώνδας 
Εισαγωγή:  Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου 
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014 
Σελίδες: 135 
ISBN: 978-960-250-616-5 
Τιμή με έκπτωση: 25,20€



 Το βιβλίο αυτό φέρνει στο φως νέα, άγνωστα τεκμήρια για την ιστορία της Θεσσαλονίκης του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα: φωτογραφίες, χάρτες, αναλυτικά σχέδια, υπομνήματα και καρτ ποστάλ, που ανατρέπουν πολλά από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την εποχή κατά την οποία η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη νεωτερική εποχή.

Η παλαιότερη φωτογραφία της πόλης, το πανόραμα του Γιόσεφ Σέκελυ (από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης), τραβηγμένη το 1863, δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά σε τέσσερις μεγάλες αναδιπλούμενες σελίδες συνολικού μήκους ενός μέτρου.

Η φωτογραφία αυτή «μιλάει» με γλαφυρότητα για την τελευταία φάση της Θεσσαλονίκης πριν από την ορμητική έλευση του εκσυγχρονισμού της. Αποκαλύπτει χαμένα σήμερα μνημεία, όπως είναι το θαλάσσιο τείχος, ο Πύργος της Αποβάθρας και το Πρόπυλο των Δώδεκα Αποστόλων. Παρουσιάζονται επίσης η φωτογραφία του Άγγλου αξιωματικού του ναυτικού Χέρμπερτ Σέυς (από τη συλλογή Γιώργου Δέλλιου στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ), καθώς και εκείνη του Αλφόνς Ρουμπελαίν, που υπολογίζεται ότι έχουν τραβηχθεί γύρω στο 1873. Πέντε άγνωστοι χάρτες των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, της εταιρείας που έφερε το τρένο στη Θεσσαλονίκη το 1872, δημοσιεύονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν την εξέλιξη της περιοχής του παλιού σταθμού έξω από τα δυτικά τείχη και το φρούριο του Βαρδαρίου. Σχέδια του Μπέστσιναρ και καρτ ποστάλ διαγράφουν την πορεία του περίφημου κήπου από την ίδρυση μέχρι τον αφανισμό του. Φωτογραφίες και σιδηροδρομικοί χάρτες συσχετίζονται με μια δορυφορική λήψη με τα σχέδια του Βιτάλη για τη δημιουργία της παλιάς παραλίας το 1871 και με άλλους γνωστούς χάρτες του 19ου αιώνα. Ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Σαλάκκα, που απεικονίζει τη Θεσσαλονίκη από τη θάλασσα, ερμηνεύεται μέσα από τα καινούρια τεκμήρια και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά του: την πρώτη πλατεία της πόλης στα Λαδάδικα –την πλατεία της Αποβάθρας- με το πρώτο, άγνωστο μέχρι σήμερα, Τελωνείο, την παλιά Καραντίνα, το κεντρικό καφενείο του λιμανιού. Διαγράφεται η μετακίνηση της κεντρικής πλατείας της Θεσσαλονίκης από τα δυτικά προς τα ανατολικά, την ίδια στιγμή που εκδυτικίζεται συνεχώς: από το ανατολικό μεϊντάνι της Αποβάθρας του λιμανιού στα ευρωπαϊκά καφέ της πλατείας Ελευθερίας και από κει στην επιβλητική, αλλά ψυχρή, πλατεία Αριστοτέλους. Και ακόμη, διατυπώνονται κάποιες υποθέσεις και ερμηνείες για τον λιμενοβραχίονα και την επιχωμάτωση του βυζαντινού λιμανιού από τα φερτά υλικά των ρεμάτων αλλά και για τη θέση της πρώτης συναγωγής, της Ετς αΧαΐμ, όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Αναλυτικά υπομνήματα των φωτογραφιών, με ταυτοποιήσεις όλων των μνημείων –χαμένων και υφιστάμενων-, καθώς και ένα χρήσιμο ευρετήριο μνημείων, ονομάτων και τοποθεσιών συμπληρώνουν το βιβλίο.

Η έκδοση αυτή βασίστηκε στην έκθεση «Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης», η οποία παρουσιάστηκε στη βίλα Καπαντζή από τις 11 Απριλίου έως τις 13 Ιουλίου 2014. 

Στον Αστερισμό του Καρκίνου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYjfagcA1TciUWRbKP507xng_-ElPAx1CE-5br-FHMncay9jzfByufaMuoKPHxgDqcvpVbGlNo1DNh5m0cP2wvq8irQFxgT2eTSqhYFp-_xyo9rqwzIoYq-z9bYFmg75pwQKyfr719uYmk/s1600/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70006.gifΤίτλος:Στον Αστερισμό του Καρκίνου 
Συγγραφέας: Μαριάννα Κορομηλά 
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2015 
Σελίδες: 46 
ISBN: 978-960-250-628-8 
Τιμή: 8,00€




Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για να συνοδεύσει την έκθεση ΧΑΙΡΕ, Ω ΦΙΛΤΑΤΗ ΣΥΡΙΑ, η οποία εγκαινιάσθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 108.


Κυριαρχίες και Συνειδήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 1880-1920

Τίτλος: Κυριαρχίες και Συνειδήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 1880-1920 
Πρόλογος:  Πετμεζάς Δ. Σωκράτης 
Επιμέλεια: Πετμεζάς Δ. Σωκράτης, Τζεδάκη - Αποστολάκη Λένα 
Έκδοση: Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, 2014 
Σελίδες: 318 
ISBN: 978-960-948-0284 
Τιμή με έκπτωση: 13,50€


 Η Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία ήταν το επιστέγασμα πολλών δεκαετιών εθνικοπολιτισμικών συγκρούσεων και πολιτικών ζυμώσεων στο νησί και την μελετάμε συνήθως ως το προτελευταίο στάδιο στη μακρά πορεία της Κρήτης προς την ένωση με την Ελλάδα. Η πορεία αυτή, της οποίας οι βασικές φάσεις ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών που ελήφθησαν κυρίως στην Κρήτη και όχι στην Αθήνα, είχε την δική της ενδογενή δυναμική. Οι Κρητικοί, όντως, επέβαλαν την Ένωση -ή, ακριβέστερα, διάλεξαν οι ίδιοι τον χρόνο και την μορφή των συγκρούσεων και των εξεγέρσεων- και επέδρασαν αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις και τις παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, που αποφάσιζαν κάθε φορά την συμβιβαστική επίλυση κάθε νέας κρίσης του "Κρητικού ζητήματος", εν αναμονή της επόμενης.
Με τον τόμο αυτό, η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις νέες εστίες. Καταρχήν αντιμετωπίζονται οι πολιτικές εξελίξεις και οι διαδοχικές θεσμικές αλλαγές στο νησί ως μια διαδικασία συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε σε άλλες περιοχές της αυτοκρατορίας, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτές οι εξελίξεις δεν βρίσκονταν κατ' ανάγκη σε μετωπική αντίθεση με τις ευρύτερες επιλογές των Οθωμανών μεταρρυθμιστών του Τανζιμάτ. Στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα της αποτύπωσης των θεσμικών και πολιτικών μεταλλαγών στο πεδίο των συνειδήσεων, του δημόσιου λόγου και των πολιτισμικών πρακτικών. Τέλος, εξετάζονται οι μακροπρόθεσμες γεωοικονομικές αλλαγές κατά την περίοδο της πρώτης παγκοσμιοποίησης και οι γεωπολιτικές ισορροπίες και συγκρούσεις που τις συνόδεψαν. Η Κρητική Πολιτεία, κάτω από την πραγματική συλλογική επικυριαρχία των Μεγάλων Δυνάμεων, κινδύνευσε να μετατραπεί σε αποικία. Η αποτροπή του κινδύνου αυτού και η ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσαν ίσως την μεγαλύτερη επιτυχία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κρήτη 1942 Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani

http://www.candianews.gr/wp-content/uploads/2015/02/kriti-1942-lidio-cipriani-1.jpgΤίτλος: Κρήτη 1942 - Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani (δίγλωσσο) 
Κείμενα: Π. Κόρπης, Κ. Μαμαλάκης, Μ. Παπαηλιάκης 
Επιστημονική επιμέλεια: Λ. Καστρινογιάννη, Δ. Γενετζάκη, Π. Κόρπης 
Έκδοση: Ιδιωτική Έκδοση, 2014 
Σελίδες: 374 
ISBN: 978-960-9366-76-2 
Τιμή με έκπτωση: 26,92€


 Το πρόσωπο και το έργο του Lidio Cipriani συχνά έγιναν αντικείμενο αντικρουόμενων εκτιμήσεων και έντονα αρνητικών κρίσεων. Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Lidio Cipriani ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια του φασιστικού καθεστώτος και η δραστηριότητά του εξελίχθηκε παράλληλα με τα γεγονότα της εποχής και σε πολλές περιπτώσεις συνδέθηκε στενά με αυτά: το όνομα του Cipriani εμφανίζεται ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν ένα κείμενο του 1938, το οποίο είναι γνωστό ως "Προκήρυξη των ρατσιστών επιστημόνων" ή "Προκήρυξη του ιταλικού ρατσισμού", ενώ πολλά από τα δημοσιεύματά του εκείνης της εποχής είναι αφιερωμένα σε θέματα απροκάλυπτα ρατσιστικά. Μέχρι σήμερα πολλές εργασίες προέβαλαν με συγκροτημένο τρόπο εκείνες τις πλευρές του έργου του Cipriani που είναι συνδεδεμένες με τη ρατσιστική πολιτική του καθεστώτος, αφήνοντας όμως σε δεύτερο επίπεδο την αξία και την επιστημονική σημασία των πολλαπλών ανθρωπολογικών ερευνών που έκαμε σε διάφορες ηπείρους. Είναι λοιπόν σημαντικό, πενήντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό του, να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε με τρόπο αντικειμενικό και δίχως προκαταλήψεις τις διάφορες φάσεις της επιστημονικής δραστηριότητας του Lidio Cipriani και ιδιαίτερα τη συμβολή του στη γνώση αφρικανικών και ασιατικών πληθυσμών.

Κατά τη διάρκεια των δεκάδων επιστημονικών αποστολών στις οποίες ο Lidio Cipriani πήρε μέρος, συνέλεξε έναν εντυπωσιακό αριθμό στοιχείων, τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, περιμάζεψε εθνογραφικά αντικείμενα και περιέγραψε λεπτομερώς τα ήθη και τα έθιμα των πληθυσμών που προσέγγισε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τεκμήρια που συνέλεξε ο Cipriani αποτελούν μια από τις ελάχιστες πηγές ανθρωπολογικών και εθνολογικών χαρακτηριστικών για πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της εξαφάνισης. Μόνο αν ενσωματώσουμε το πρόσωπο του Cipriani μέσα στο ιστορικό πλαίσιο και ιδιαίτερα αν διαχωρίσουμε τα αποτελέσματα της επιστημονικής του δραστηριότητας από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα καταφέρουμε να αποτιμήσουμε σωστά τη σημασία των μελετών του, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα ως σημεία αναφοράς σε ανθρωπολογικές, βιολογικές και εθνολογικές έρευνες.

Ο Lidio Cipriani μπορεί να θεωρηθεί ορθά ως ένας από τους τελευταίους εκπρόσωπους της ανθρωπολογικής σχολής της Φλωρεντίας, που εφάρμοσε το όραμα της Ανθρωπολογίας όπως το εμπνεύστηκε ο Paolo Mantegazza, ο θεμελιωτής αυτής της επιστήμης στην Ιταλία. Μια ανθρωπολογία που συνταιριάζει από τη μια τη μελέτη του ανθρώπου από τη βιολογική του πλευρά και από την άλλη από την πολιτισμική ή, ακριβέστερα, την εθνολογική του πλευρά.

Σε αυτό το όραμα της Ανθρωπολογίας, η φωτογραφία έχει βασικό ρόλο, κάτι που είχε αντιληφθεί εξ αρχής ο Mantegazza και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έδωσε λεπτομερείς οδηγίες στους περιηγητές σχετικά με τι και πώς να φωτογραφίζουν. Η φωτογραφική μηχανή -όπως λέει ο Cipriani- θεωρήθηκε επιστημονικό εργαλείο του πεδίου δράσης, που πρέπει να περιληφθεί στα άλλα ανθρωπομετρικά εργαλεία, αλλά και μέσο για την καταγραφή όλων των πολιτισμικών (και περιβαλλοντικών) όψεων των υπό μελέτη λαών.

Ο κεντρικός ρόλος της φωτογραφικής τεκμηρίωσης στην επιστημονική δραστηριότητα του Cipriani καταμαρτυρείται από τη συλλογή των 30 χιλιάδες περίπου αρνητικών που συνιστούν το φωτογραφικό μέρος του αρχείου του και που καλύπτουν ένα χρονικό τόξο που αρχίζει το 1927 και τελειώνει το 1961. Μια μοναδική κληρονομιά για τις ανθρωπολογικές και εθνολογικές έρευνες, που συνιστά σημαντική πλευρά του επιστημονικού έργου του Lidio Cipriani. Αυτό το φωτογραφικό σύνολο, τα ανθρωπολογικά δεδομένα και οι καταγραφές των ηθών και εθίμων των λαών που προσέγγισε αποτελούν την επιστημονική συμβολή του Lidio Cipriani και είναι σημαντικό να τα διατηρήσουμε και να τα αποτιμήσουμε. [...]

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Τίτλος: Καλλιτεχνικές Εκδοχές του Φιλελληνισμού / Η Συλλογή Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη 
Συγγραφέας: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου 
Έκδοση: Φιλελληνική Συλλογή Μιχαήλ & Δήμητρας Βαρκαράκη/ Ίδρυμα Θεοχαράκη, 2015 
Σελίδες: 245 
ISBN: 978-618-81794-0-0 
Τιμή με έκπτωση: 18,00€



Ο φιλελληνισμός ως ιδέα άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση κατά την Αναγέννηση. Στα χρόνια, όμως, του Διαφωτισμού έγινε αντιληπτό το πόσο βοήθησε το ελληνικό πνεύμα στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών ιδεών. Όταν οι Έλληνες αποφάσισαν να αποτινάξουν το σκληρό ζυγό τους, η συμπάθεια των Ευρωπαίων κορυφώθηκε. Εκατοντάδες διανοούμενοι ή και απλοί άνθρωποι προσέτρεξαν να βοηθήσουν τον αγώνα των Ελλήνων, με την πένα τους, με το σπαθί τους και με το οικονομικό υστέρημά τους.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό ήταν και η καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές της: ποίηση, δραματουργία, μουσική και ιδίως ζωγραφική και άλλες εικαστικές τέχνες.

Αυτή η έκφραση παρουσιάζεται μέσα από πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, αντικείμενα διακοσμητικά και χρηστικά (πιάτα, ρολόγια, αγαλματίδια, φιαλίδια για αρώματα, σερβίτσια φαγητού, κηροπήγια, μετάλλια, επιτραπέζια παιχνίδια, μελανοδοχεία κ.ά.) σε μια ποικιλία θεμάτων, χρωμάτων και ημιπολύτιμων υλικών, τα οποία αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Νέοι τίτλοι από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Τίτλος: Μελέτες 13. Γυναικεία Μετανάστευση στην Ελλάδα: Ο Οδικός Χάρτης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης 
Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο 
Έκδοση:Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2014 
Σελίδες: 288 
ISBN: 978-960-6834-103 
Τιμή με έκπτωση: 14,38€


 Ο ανά χείρας τόμος συνιστά ένα επικαιροποιημένο εργαλείο κατευθύνσεων όσον αφορά την υιοθέτηση μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία.
Τα κείμενα του τόμου προσεγγίζουν τα μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν από το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των μεταναστριών στη χώρα μας.
Ο τόμος φιλοδοξεί να προαγάγει την επιστημονική συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία και να ενδυναμώσει τους δίαυλους επικοινωνίας και τις δυνατότητες αξιοποίησης ερευνητικών πορισμάτων από διαμορφωτές πολιτικής. Ο προβληματισμός στον οποίο εντάσσεται το περιεχόμενο του τόμου περιλαμβάνει ως οριζόντιο άξονα αποτίμησης της ένταξης των μεταναστών/στριών και των σχετικών πολιτικών τη διάσταση του φύλου και τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών. Αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των πολιτικών και την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες και προσδοκίες των μεταναστριών, επιδιώκοντας να συμβάλει στη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Τίτλος: Μελέτες 14. Γυναικεία Μετανάστευση στην Ελλάδα: Ποιοτικοί Δείκτες και Δυναμικές Κοινωνικής Ένταξης. 
Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο 
Έκδοση:Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2014 
Σελίδες: 216 
ISBN: 978-960-6834-27 
Τιμή με έκπτωση: 14,38€


Ο ανά χείρας τόμος παρουσιάζει τη διερεύνηση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών στην ελληνική κοινωνία με ποιοτικούς όρους και, συγκεκριμένα, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, τη στέγασή τους, την οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους, την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή τους καθώς και το σύστημα υποδοχής και τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους (νομική ένταξη).
Τα κείμενα του τόμου προσεγγίζουν τη μελέτη της διαδικασίας ένταξης με τη μέθοδο της αφηγηματικής βιογραφικής συνέντευξης, που δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης της βιογραφικής διαδικασίας και της αλληλόδρασης της μετανάστριας με το κοινωνικό περιβάλλον. Η εμπρόθετη δράση και οι στρατηγικές ζωής των υποκειμένων προκειμένου να διαχειριστούν θεσμικούς και άλλους περιορισμούς συνιστά κρίσιμη παράμετρο για τη μελέτη και αποτίμηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών.
Τέλος, ο τόμος φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποτίμηση του ρόλου των δομών και των κοινωνικών, μεταναστευτικών και ενταξιακών πολιτικών στις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νέες εκδόσεις Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

http://www.cup.gr/Images/Products/quantum-cover.pngΤίτλος: Κβαντική Οπτική 
Συγγραφέας:Mark Fox 
Μετάφραση: Ιωάννης Παπαδόγγονας 
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015 
Σελίδες: 408 
ISBN: 978-960-524-407-1 
Τιμή με έκπτωση: 45,00€



Τα περισσότερα εγχειρίδια κβαντικής οπτικής απευθύνονται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο στάδιο του διδακτορικού τίτλου. Ο στόχος της Εισαγωγής στην κβαντική οπτική είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε πιο προσιτό επίπεδο πραγμάτευσης, κατάλληλο για τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές και για μεταπτυχιακούς φοιτητές στα πρώτα στάδια των μεταπτυχιακών σπουδών τους.
Το κείμενο χωρίζεται σε τέσσερα κύρια μέρη, καλύπτοντας σύγχρονα ζητήματα τόσο της καθαρής όσο και της εφαρμοσμένης κβαντικής οπτικής:

I. Εισαγωγή και προαπαιτούμενες γνώσεις.
II. Φωτόνια.
III. Αλληλεπιδράσεις ατόμου-φωτονίου.
IV. Κβαντική επεξεργασία πληροφοριών.

Στην ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου δίνεται έμφαση περισσότερο στη διαισθητική φυσική κατανόηση παρά στη μαθηματική τεκμηρίωση, παρ’ όλο που στα σημεία όπου είναι απαραίτητο παρατίθενται και οι σχετικές αποδείξεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει πολυάριθμα επεξηγηματικά παραδείγματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πειραματικές παρατηρήσεις κβαντοοπτικών φαινομένων. Τα περισσότερα κεφάλαια περιλαμβάνουν λυμένα παραδείγματα, καθώς και 10-15 ασκήσεις. Η κυρίως ύλη συμπληρώνεται με έξι ειδικά παραρτήματα.

Ο Δρ A. M. Fox είναι Καθηγητής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Sheffield.


http://www.cup.gr/Images/Products/SystimataBaseonDeomenonEniaios_1.jpgΤίτλος: Συστήματα Βάσεων Δεδομένων (ενιαίος τόμος) 
Συγγραφέας:Garcia Molina, Ullman, Widom 
Μετάφραση: Γ. Γεωργακόπουλος, Θ. Δρίτσας 
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012 
Σελίδες: 1300 
ISBN: 978-960-524-309-8 
Τιμή με έκπτωση: 72,00€

Έργο καταξιωμένων επιστημόνων υπολογιστών του Πανεπιστημίου Stanford, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πλήρη και περιεκτική εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων, με έμφαση στη σχεδίαση και τη χρήση βάσεων δεδομένων, καθώς και στην υλοποίηση εφαρμογών και Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). Το πρώτο μέρος του αναλύει σε βάθος τις βάσεις δεδομένων από τη σκοπιά του σχεδιαστή, του χρήστη, και του προγραμματιστή εφαρμογών βάσεων δεδομένων. Καλύπτει τα πλέον πρόσφατα πρότυπα βάσεων δεδομένων SQL-1999, SQL/PSM, SQL/CLI, JDBC, ODL και XML, παρουσιάζοντας την SQL πληρέστερα από τα περισσότερα συναφή εγχειρίδια. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου πραγματεύεται τις βάσεις δεδομένων από τη σκοπιά του κατασκευαστή ΣΔΒΔ. Επικεντρώνεται στις αποθηκευτικές δομές, στην επεξεργασία ερωτημάτων και στη διαχείριση δοσοληψιών. Το βιβλίο καλύπτει τις κύριες τεχνικές που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιοχές, παρουσιάζοντας τη βελτιστοποίηση ερωτημάτων πληρέστερα απ’ ό,τι τα περισσότερα συναφή εγχειρίδια. Tα πιο σύνθετα ζητήματα που πραγματεύεται περιλαμβάνουν τους πολυδιάστατους δείκτες, τις κατανεμημένες δοσοληψίες και τις τεχνικές ολοκλήρωσης πληροφοριών. Η περιεκτική αυτή έκδοση είναι πολύτιμη είτε ως ακαδημαϊκό σύγγραμμα είτε ως επαγγελματικό βιβλίο αναφοράς.

Η Λάμψη του Χρήματος στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

Τίτλος: Η Λάμψη του Χρήματος στη Νεοελληνική Λογοτεχνία 
Κείμενα: Συλλογικό 
Επιμέλεια: Γ. Πεφάνης, Λ. Κουζέλη 
Έκδοση:Ίδρυμα Ουράνη, 2014 
Σελίδες: 936 
ISBN: 978-960-7316-64-6 
Τιμή με έκπτωση: 34,51€




 Η ιδέα για την έκδοση αυτού του συλλογικού τόμου γεννήθηκε στη Λιλ, στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Charles de Gaulle-Lille 3 και το CNRS το 2007, με θέμα τα όρια και τη ρευστότητά τους στον νεοελληνικό κόσμο. Πώς συνέβη όμως ένα συνεδριακό θέμα τόσο ρευστό και φευγαλέο να συνδέεται με ένα ερευνητικό αντικείμενο τόσο συγκεκριμένο και καθημερινό;

 Εκ των υστέρων, η απάντηση μοιάζει περίπου αυτονόητη. Όπως γίνεται συνήθως στο περιθώριο των μεγάλων συνεδρίων, αναπτύχθηκαν και εκεί παράλληλες σημαντικές συζητήσεις με επίκεντρο συνήθως τις νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τι πιο απλό από το να συνδεθεί αυτή η περιοχή των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με την οικονομική συνθήκη; Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι η σύνδεση αυτή έγινε σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την έξαρση των golden boys και τη συνακόλουθη κατάρρευση των golden dreams. Ένα θέμα απλό και συνάμα σύνθετο, διαχρονικό και (δυστυχώς) τόσο επίκαιρο, το οποίο βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα μάτια σου αλλά δεν μπορείς εύκολα να το δεις σε όλες του τις διαστάσεις. Ένα θέμα το οποίο, μολονότι είναι ανοιχτό στους ερευνητές όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος μέχρι τώρα. Οι ερευνητές της ελληνικής φιλολογίας και θεατρολογίας σε γενικές γραμμές έχουν κρατήσει έως τώρα επιφυλακτική στάση και έχουν τηρήσει αιδήμονα σιωπή ως προς την οικονομική διάσταση των τεχνών που μελετούν - παρ' ότι όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της.

Έτσι, η "Λάμψη του χρήματος" σχεδιάστηκε εξαρχής ώστε να αναπτυχθεί πάνω σε δύο κύριους άξονες: έναν θεματικό και έναν οικονομολογικό και κοινωνιολογικό. Το χρήμα, επομένως, θα ετίθετο ως αντικείμενο αλλά και ως προϋπόθεση της λογοτεχνίας. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περί της Βασιλείας στη Νεώτερη Ελλάδα

http://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/39F9CC53E33E623EAAB1F38EAB7F5626.jpgΤίτλος: Περί της Βασιλείας στη Νεώτερη Ελλάδα 
Συγγραφέας: Κώστας Μ. Σταματόπουλος 
Πρόλογος:  Μελέτης Μελετόπουλος 
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, 2015 
Σελίδες: 352 
ISBN: 978-960-6878-909 
Τιμή με έκπτωση: 22,50€



Για πρώτη ίσως φορά επιχειρείται σφαιρική παρουσίαση του βασιλικού θεσμού στη νεώτερη Ελλάδα. Ο αναγνώστης, με βάση τα στοιχεία για την πολιτική συμπεριφορά του Έλληνα και για τις σχέσεις του με την εξουσία κάθε μορφής, μπορεί να αντιληφθεί γιατί επελέγη το συγκεκριμένο πολίτευμα. Παρουσιάζεται η διαδρομή του βασιλικού θεσμού, με την αναζήτηση λαϊκής νομιμοποιήσεως, και εκτίθεται η συνταγματική διάσταση του ζητήματος (αντιφάσεις των συνταγματικών κειμένων και ευπάθεια του πολιτεύματος της βασιλευομένης δημοκρατίας). Αναλύονται τρεις μορφές της Δυναστείας και, στις  περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Α’ και της Φρειδερίκης, επιχειρείται ο διαχωρισμός μύθου και πραγματικότητας. Γίνεται λόγος για την κοινωφελή προσφορά μελών των δύο Δυναστειών και για τη βαθιά κοινωνητική διάσταση του βασιλικού θεσμού. Τέλος, εξετάζεται το πώς διερράγη η ισχυρή πλην δύσκολη σχέση λαού και βασιλείας.

Θεμιστοκλής Π. Σοφούλης

http://foundation.parliament.gr/VoulhFoundation/VoulhFoundationPortal/images/site_content/voulhFoundation/image/Deltia%20Typou/Sofoulis/Sofoulis_mikro.jpgΤίτλος:Θεμιστοκλής Π. Σοφούλης 
Συγγραφέας: Διονύσης Χουρχούλης 
Επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου 
Έκδοση:Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2014 
Σελίδες: 364 
ISBN: 978-960-6757-90-7 
Τιμή με έκπτωση: 22,50€





Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της σειράς «Βιογραφίες Πολιτικών», εξέδωσε τον τέταρτο κατά σειρά τόμο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που συνέγραψε ο δρ Διονύσιος Χουρχούλης.

Η παρούσα έκδοση επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας, που αφορά την πολιτική διαδρομή και το έργο του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ως de facto αρχηγός των Σαμίων οδήγησε την ιδιαίτερή του πατρίδα στην ενσωμάτωση με την Ελλάδα το 1912. Από το 1914 εισήλθε στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή ως συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Παρά το μετριοπαθή χαρακτήρα του και τη διάθεση συνδιαλλαγής που τον διέκριναν, δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις οξύτατες εντάσεις, αντιθέσεις και την πόλωση που προκάλεσαν ο Εθνικός Διχασμός και ο Εμφύλιος Πόλεμος. Αναμφισβήτητα, όμως, υπήρξε μια εξέχουσα πατριωτική φυσιογνωμία που διακρίθηκε για το ήθος και το θάρρος της, ενώ υπηρέτησε υπό αντίξοες συνθήκες τον κοινοβουλευτισμό ως βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός, πρόεδρος της Βουλής και πρωθυπουργός της χώρας.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLqn4gw-zvj2o7cnVDA9zGvC04KLfXxK5b1GXL84EwlSowTz55E9z7n6TzrpcYsk8Nn8mrV7KrxjslFvdf0sFkh-BtT4XRmAYks7g4neyV7KsWTH-W-5ERUFuJlOMQStyZEIVLU5e9yv7B/s1600/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F+%CE%9B%CE%A5%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A3.jpgΤίτλος: Αρχείο Αλεξάνδρου Λυκούργου (1827-1875) Αρχιεπισκόπου Σύρου & Τήνου Τόμος Α΄ 
Εισαγωγή, αναλυτικές περιλήψεις και σχόλια: Ελισάβετ Κοντογιώργη – Φωτεινή Ασημακοπούλου  
Πρόλογος: Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου 
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών, 2014  
Σελίδες: 734  
ISBN τ. Α΄ 978-960-404-288-3
Τιμή με έκπτωση: 
36,00 €


 «...Το αρχείο Αλεξάνδρου Λυκούργου (ΑΑΛ) έχει ακραία χρονολογικά όρια τα έτη 1815-1901 και απαρτίζεται από 4.000 περίπου ψηφιοποιημένα τεκμήρια πολλών σελίδων (πρωτότυπα, αντίγραφα και σχέδια), τα οποία έχουν ταξινομηθεί σε 48 φακέλους. Πρόκειται για αρχειακή μονάδα που μας παρέχει πληροφορίες για σημαντικά και ποικίλα θέματα της νεοελληνικής ιστορίας του 19ου αιώνα. Συγκροτείται κυρίως από την αλληλογραφία του Λυκούργου, αλλά περιέχει και τεκμήρια που αφορούν στην προσωπική ζωή, τις σπουδές, την πανεπιστημιακή καριέρα και τη δράση του ως αρχιεπισκόπου, όπως σημειώσεις θεολογικού, φιλοσοφικού και άλλου περιεχομένου, πανεπιστημιακές σημειώσεις, πτυχία, τιμητικούς τίτλους. Επίσης, περιέχει και κείμενα άλλης μορφής: διαθήκες, πληρεξούσια, αποδείξεις πληρωμής ή παραλαβής χρημάτων.Τα τεκμήρια είναι χειρόγραφα, εκτός από ελάχιστα, που είναι έντυπα...»

 (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Νέες Εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη

http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/katzourakis.jpgΤίτλος: Μιχάλης Κατζουράκης. Παραλλαγές 1954-2014 
Επιμέλεια: Μαρίνος Χριστόφορος 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2015 
Σελίδες: 368 
ISBN: 978-960-476-170-8 
Τιμή με έκπτωση: 22,50€





 Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Απριλίου 2015.

Η έκδοση παρουσιάζει το πολύπλευρο εικαστικό έργο του καλλιτέχνη, επικεντρωνόμενη στη σχέση της καλλιτεχνικής του παραγωγής με τη φωτογραφία. Παράλληλα, ακολουθώντας τη λογική της έκθεσης, δομείται όχι χρονολογικά αλλά σε θεματικές ενότητες, αναδεικνύοντας τις αφορμές για τη δημιουργία των γλυπτικών και ζωγραφικών του έργων.




http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/mytaras.jpg Τίτλος: Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών 
Επιμέλεια: Αρβανίτης Ζαχαρίας 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2015 
Σελίδες: 96 
ISBN: 978-960-476-172-2 
Τιμή με έκπτωση: 18,00€





Η έκδοση αποτελεί τον συνοδευτικό κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου 2015.




http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/ISTORIKA61.jpgΤίτλος: Περιοδικό "ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ", τεύχος 61 
Συγγραφείς:  Συλλογικό Έργο 
Έκδοση:Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Μουσείο Μπενάκη, 2015 
Σελίδες: 272 
ISBN: 1105-1663 
Τιμή με έκπτωση: 16,20€








http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/COVER_DESPO-copy.jpgΤίτλος: Ιωάννης Δεσποτόπουλος - Ωδείο Αθηνών 
Κείμενα: Ν. Τσούχλος, Μ. Καρδαμίτση Αδάμη, Π. Τσακόπουλος 
Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελής 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2015 
Σελίδες: 64 
ISBN: 978-960-476-166-1 
Τιμή με έκπτωση: 18,00€




 Η έκδοση, αφιερωμένη στο έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου (1903-1992), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του αρχιτέκτονα, που απόκειται στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών (Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014).




http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/Ergografia-Alisandratos-1006.jpgΤίτλος: Εργογραφία Γιώργου Γ. Αλισανδράτου 
Επιμέλεια: Κώστας Γ. Τσικνάκης 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2014 
Σελίδες: 59 
ISBN: 978-960-476-169-2 
Τιμή με έκπτωση: 7,20€






Ο τόμος, σε επιμέλεια του Κώστα Γ. Τσικνάκη, περιλαμβάνει την πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δημοσιευμάτων (αυτόνομες εκδόσεις, άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια κ.λπ.) του Γιώργου Αλισανδράτου από το 1932 μέχρι το 2004 (έτος του θανάτου του), αλλά και όσων ακολούθησαν, μέχρι το 2014.

Αναζήτηση και Νόστος του Οδυσσέα

Τίτλος: Αναζήτηση και Νόστος του Οδυσσέα (Αναθεωρημένη Έκδοση)
Συγγραφέας: Δ.Ν. Μαρωνίτης
Έκδοση: Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2014
Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-231-165-3
Τιμή με έκπτωση: 19,17 €


Το βιβλίο αυτό εισηγείται μια δοκιμαστική ανάγνωση της Οδύσσειας με βάση τον αμφίσημο χαρακτήρα που παρουσιάζουν οι τέσσερις πρώτες ραψωδίες του έπους: οι θεοί γνωρίζουν ότι ο Οδυσσέας είναι ζωντανός και προορισμένος πια να γυρίσει στην Ιθάκη· οι άνθρωποι θεωρούν τον Οδυσσέα αφανισμένο και νεκρό. Από τη συμβολή θεϊκής γνώσης και ανθρώπινης άγνοιας παράγεται μια διαλογική διάζευξη: ο Οδυσσέας μπορεί να ζει, μπορεί και να είναι πεθαμένος. Έτσι ξεκινά το έργο, και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα ποιητικής διαλεκτικής στην Οδύσσεια

Στην προεπική παράδοση ο Οδυσσέας είναι πολύτροπος: χρησιμοποιεί την ευέλικτη εξυπνάδα και τις κερδαλέες πονηριές του, για να υπηρετήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τα αγαθά του και το κύρος του. Στην προοδυσσειακή επική παράδοση ο Οδυσσέας, εφαρμόζοντας την πολύτροπη φύση του σε συλλογικό πια αγωνιστικό πλαίσιο, αναδεικνύεται σε πτολίπορθο: δόλοι, δεξιοσύνη ρητορική και πρωτεϊκές παραμορφώσεις προσφέρονται τώρα στον Τρωικό Πόλεμο και συμβολοποιούνται στον δούρειο ίππο. Η Οδύσσεια κληρονομεί τις δύο αυτές πλευρές (το σκάνδαλο του πολύτροπου και το κλέος του πτολίπορθου) και κλείνει το τρίγωνο του Οδυσσέα, προβάλλοντας τώρα τον φιλέταιρο αρχηγό και τον πάσχοντα αντίπαλο του Ποσειδώνα. Αυτό είναι ένα δεύτερο δείγμα «κάθετης» διαλεκτικής στην Οδύσσεια

Θετικά πραγματοποιημένο το θέμα του νόστου είναι από τη φύση του ανακουφιστικό και ευτυχισμένο (έτσι λ.χ. νοστεί ο Νέστορας μέσα στο έπος). Αρνητικά ανεστραμμένος ο νόστος μπορεί να μεταφραστεί σε βίαιο φόνο (αυτή είναι η τραγική μοίρα του Αγαμέμνονα μέσα στο έργο). Ανάμεσα στη θέση και στην άρση του νόστου ταλαντεύεται ο γυρισμός του Οδυσσέα στην Οδύσσεια: κερδίζει ο ήρωας τον νόστο του, ύστερα από ριψοκίνδυνη δεκάχρονη περιπέτεια, χάνοντας όλους τους συντρόφους του, και πραγματοποιεί την επανίδρυσή του στην πατρική εστία, περνώντας μέσα από τον υποθετικό του θάνατο, που τελικά αντιστρέφεται σε μνηστηροφονία. Αυτό είναι ένα τρίτο δείγμα, προοπτικής πια, ποιητικής διαλεκτικής που μας παρέχει η Οδύσσεια. Φαίνεται πως ένας από τους κύριους χαρακτήρες αυτού του έπους, και εκείνος που το καθιστά νεωτερικό στην έξοδο των γεωμετρικών και στην αυγή των αρχαϊκών χρόνων, είναι η συνθετική του άρθρωση: χρησιμοποιεί τους κρυστάλλους της παράδοσης, όχι πια παραθέτοντας ως χωριστές μονάδες τα αντίπαλα θέματα, αλλά, ενοποιώντας τις αντιθέσεις τους, παράγει νέα, τώρα, σύνθετα ζεύγη: νόστος και αναζήτηση, νόστος και ύπνος, νόστος και θάνατος. 

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης είναι ένας από τους κορυφαίους Νεοέλληνες φιλιλόγους, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα