Blogger Template by Blogcrowds.

Φεβρουάριος 2016 - Μήνας προσφορών στα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ

http://4.bp.blogspot.com/-CJAcRBT75iY/Tg7iXaXQznI/AAAAAAAAAOw/cqCItqKwp7g/s1600/READING_GIRL.jpg
Gustav Adolph Henning,
Reading girl, 1828Φεβρουάριος
Μήνας προσφορών
στα βιβλιοπωλεία
του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

 

       Διαρκής μέριμνα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι να κάνει γνωστό το εκδοτικό του έργο στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό το λόγο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών μας. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.).
 

       Τα πέντε βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν τους παλιούς και νέους φίλους με μεγάλες εκπτώσεις και ειδικές προσφορές έως 50%. Πιο συγκεκριμένα:


40% έκπτωση στο σύνολο των εκδόσεων & 50% σε επιλεγμένους τίτλους

50% έκπτωση στο σύνολο των εκδόσεων 


50% έκπτωση στο σύνολο των εκδόσεων

 
 Ιδρύματα που συμμετέχουν με 40% έκπτωση στο σύνολο των εκδόσεών τους

Alpha Bank
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ

Εκδόσεις Κότινος - Άτων
Εκδόσεις 21ου αιώνα
Εκδόσεις Adventure - Sylvia Ioannou Foundation

Εκδόσεις Ιστός
Εκδόσεις Νησίδες
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Εταιρεία Ελληνικής Βιβλιοδεσίας – Εκδόσεις του Φοίνικα
Εταιρεία Ικαριακών Μελετών
Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών
Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Εταιρεία Μελέτης Καθ’ ημάς Ανατολής
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού – Σχολή Μωραΐτη
Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή
Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Καΐρειος Βιβλιοθήκη Άνδρου
Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος»
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα – Άρτος Ζωής
Μουσείο Μπενάκη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης – ΠΑΚΕΘΡΑ
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ιδρύματα που συμμετέχουν με 30-40% έκπτωση σε επιλεγμένες εκδόσεις τους

Εθνική Πινακοθήκη
Εκδόσεις Καπόν
Μικρή Άρκτος (εκτός CD)

Τα βιβλιοπωλεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ: 
Πεσμαζόγλου 5 (Στοά του Βιβλίου), 105 64
210 3215 606, φαξ 210 3214 052
Δε-Τε 9.30-15.30   Σα 9.00-15.00  Τρ-Πε-Πα 9.00-17.00

Αμερικής 13, 106 72
210 3614 143, φαξ 210 3614 163
Δε-Τε-Σα 9.30-15.30    Τρ-Πε-Πα 9.30-20.00
bookstore-amerikis@miet.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ Ε.Λ.Ι.Α.: Αγίου Ανδρέου 5, 105 56 
210 3211 149, φαξ 210 3213 667
info@elia.org.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 

Βασιλίσσης Όλγας 108, 546 43
2310 295 171, φαξ 2310 295 276
Δε-Πα 9.00-14.30
mietthe2@otenet.gr

Τσιμισκή 11, 546 24
2310 288 036, φαξ 2310 226 460
Δε-Τε-Σα 9.00-15.00    Τρ-Πε-Πα 9.00-21.00
bookstore-thessaloniki@miet.gr
http://miettsimiski11.blogspot.com


Από τον Χορτάτση στον Κουν - Μελέτες για το Νεοελληνικό Θέατρο

bookΤίτλος: Από τον Χορτάτση στον Κουν - Μελέτες για το Νεοελληνικό Θέατρο
Συγγραφέας: Δημήτρης Σπάθης
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2015
Σελίδες: 827
ISBN: 978-960-250-652-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 26,25€Ο Δημήτρης Σπάθης ήταν ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής θεατρολογίας, ένας πρωτοπόρος που συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της νεαρής επιστήμης στη χώρα μας και που μας πλούτισε με έργο υποδομής, απαραίτητο εργαλείο για τη μελέτη και την κατανόηση της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Η επιστημονική του παραγωγή ήταν ως τώρα, στο μεγαλύτερό της μέρος, διάσπαρτη σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους, δυσεύρετα προγράμματα θεατρικών παραστάσεων.

Μεταπολίτευση - Η Ελλάδα στο Μεταίχμιο Δυο Αιώνων

Τίτλος: Μεταπολίτευση - Η Ελλάδα στο Μεταίχμιο Δυο Αιώνων
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Μάνος Αυγερίδης, Έφη Γαζή, Κωστής Κορνέτης
Έκδοση: Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2015
Σελίδες: 448
ISBN: 978-960-310-381-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 19,50€Μέχρι πρόσφατα η Μεταπολίτευση θεωρούνταν μια επιτυχημένη περίπτωση οικοδόμησης ενός άρτιου δημοκρατικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, η μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία έγινε ομαλά, η τελευταία παγιώθηκε ταχύτατα και η περίοδος που ακολούθησε αποτέλεσε την εποχή πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων που προοιωνίζονταν ένα καλύτερο μέλλον. Με την εκδήλωση όμως της οικονομικής κρίσης κυριάρχησε στη δημόσια σφαίρα ένας λόγος, σύμφωνα με τον οποίο η λεγόμενη "κουλτούρα της Μεταπολίτευσης" ευθύνεται για πολλά, αν όχι για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας: τις πελατειακές σχέσεις, τη συντεχνιακή οργάνωση του κράτους και της οικονομίας, τα φαινόμενα βίας και ανομίας, τη δημοσιονομική εκτροπή, τη διαφθορά, το λαϊκισμό. 

Πρόκειται για μια νέα ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας, η οποία πριμοδοτεί τις αρνητικές κρίσεις, θέτοντας υπό καθολική αμφισβήτηση και όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν επιτεύγματα. Η πρόσφατη δημόσια συζήτηση κατέστησε αναγκαία τη διερεύνηση αλλά και την ιστορική κατανόηση της περιόδου. Μέσω της κριτικής αξιοποίησης σημαντικών παλαιότερων ερευνών αλλά και μέσω της διατύπωσης νέων ερωτημάτων και της διαμόρφωσης νέων πεδίων, ο συλλογικός αυτός τόμος αποτυπώνει τις θεματικές, τις τάσεις και τις κατευθύνσεις των σύγχρονων μελετών γύρω από τη Μεταπολίτευση. Σε διαφορετικές συμβολές εξετάζονται οι πολιτικές της μνήμης, τα ιδεολογικά και πολιτισμικά ρεύματα της εποχής, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των νέων, οι συλλογικές δράσεις και οι κοινωνικές πρακτικές, οι σύνθετες σχέσεις της πολιτικής και του πολιτισμού, οι δυνατότητες συγκριτικής προσέγγισης των "μεταβάσεων" από αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα στη δημοκρατία. 

Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της ελληνικής Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας μέχρι και την πρόσφατη κρίση, μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο, πέρα από την άκριτη εξιδανίκευση ή δαιμονοποίηση. 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι Έλληνες της Αζοφικής 18ος - Αρχές 20ου αιώνα

http://2.bp.blogspot.com/-oV4NwJ3rpn8/VoF4LwVGwBI/AAAAAAAAI9Q/UNmc8nvWAkI/s200/%25CE%2591%25CE%2596%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2597.jpgΤίτλος: Οι Έλληνες της Αζοφικής 18ος - Αρχές 20ου αιώνα
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Ευρυδίκη Σιφναίου, Τζελίνα Χαρλαύτη
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2015
Σελίδες: 607
ISBN: 978-960-9538-36-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 17,60 €


Στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας σήμερα, οι πόλεις-λιμάνια της Αζοφικής στη διάρκεια της περιόδου 1774-1917 είχαν αλματώδη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η δημιουργία πόλεων στις έρημες στέπες, αποτέλεσμα της αποικιοποίησης της περιοχής από την αυτοκρατορική Ρωσία, προσέλκυσαν πληθυσμούς από το Ιόνιο και το Αιγαίο, που εγκαταστάθηκαν εκεί και ανέλαβαν το εξωτερικό εμπόριο και τη ναυτιλία της περιοχής. Η αλυσίδα των πόλεων, το Ταγανρόγ, το "βασίλειο των Ελλήνων" και γενέθλια πόλη του Τσέχωφ, το Ροστόβ πάνω στον "ήρεμο Ντον", στη χώρα των Κοζάκων, η Μαριούπολη, η πόλη των Ελλήνων από την Κριμαία και το Μπερντιάνσκ, αποτέλεσαν εύρωστες παροικίες Κεφαλλήνων, Ιθακήσιων, Μυκονιατών, Σαντορινιών, Ψαριανών και Χιωτών. Ακόμη και ο Γεώργιος Σουρής, στα 17 του χρόνια, τον Ιούλιο του 1870, μετέβη στην Αζοφική για να μαθητεύσει κοντά σε ένα θείο του έμπορο, Χιώτη: "Πώς σ' ενθυμούμαι, ω Αζόφ και Τάναϊ, ακόμη! / κάθε ημέρα κίνησις και νέο πανηγύρι· / από σιτάρι κι' άχυρο εστρώνοντο οι δρόμοι, / και έτρεχαν οι έμποροι, και έτρεχαν κι' οι χοίροι", γράφει για το Ταγανρόγ. 

Οι μελέτες του παρόντος τόμου, προϊόντα πολύχρονης έρευνας βασισμένης σε πρωτογενές αχρησιμοποίητο υλικό των ρωσικών και των ουκρανικών αρχείων, είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής συνεργασίας Ρώσων, Ουκρανών και Ελλήνων ιστορικών, και αναδεικνύουν την πολύτιμη συνεισφορά των Ελλήνων στην ευμάρεια των πόλεων και στη σύνδεση της περιοχής με τη Δυτική Ευρώπη και το διεθνές εμπόριο. 

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι Ινδοευρωπαίοι - Πρώτο μέρος: Γλώσσα & Πολιτισμός


Τίτλος: Οι Ινδοευρωπαίοι - Πρώτο μέρος: Γλώσσα & Πολιτισμός
Συγγραφέας: Γεώργιος Κ. Γιαννάκης
Έκδοση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2015
Σελίδες: 360
ISBN: 978-960-231-17
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,20€Ποιοι ήταν οι Ινδοευρωπαίοι, πού και πότε εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, ποια ήταν η γλώσσα τους και τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά; Πώς μελετάται η προϊστορία τους και πώς αποκαθίσταται η γλώσσα τους; Πόσο ρεαλιστικές είναι οι αποκαταστάσεις των ιστορικών γλωσσολόγων; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις στις σελίδες του βιβλίου. Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται είναι: η γλωσσική και η πολιτισμική αποκατάσταση, η γλωσσολογική παλαιοντολογία, η σχέση της γλωσσολογίας με άλλες επιστήμες, η ετυμολογική έρευνα, η ποιητική γλώσσα των Ινδοευρωπαίων, η σχέση της ιστορικής αποκατάστασης με τη γλωσσική τυπολογία και την ιστορική πραγματικότητα, και η θέση της ελληνικής στους κόλπους της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η ιστορικοσυγκριτική μέθοδος με όλες τις συμπληρωματικές τεχνικές, ενώ η προσέγγιση είναι διεπιστημονική, δηλαδή μια συνδυαστική και διακλαδική προσέγγιση με την οποία επιχειρείται η καθιέρωση κριτηρίων και αρχών για τη συνεργασία της ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας με συγγενείς και συναφείς επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι η αρχαιολογία, η φιλολογία, η εθνολογία, αλλά και με επιστήμες έξω από τον παραδοσιακό χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως είναι η βιολογία και η γενετική. Μέσα σε αυτό το διεπιστημονικό πλαίσιο διερευνάται η δυνατότητα σύνδεσης ανάμεσα στη γλώσσα, την κοινωνία και τον πολιτισμό των Ινδοευρωπαίων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν αυτή τη σχέση.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού. The silk road

Τίτλος: Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού. The silk road
Επιστημονική επιμέλεια: Μωραΐτου Μίνα
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 104
ISBN: 978-960-476-187-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 32,00€
Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης των δεκαπέντε ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2016). Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου και τα κατατοπιστικά συνοδευτικά κείμενα εισάγουν τον αναγνώστη στον «ονειρικό κόσμο» του Δρόμου του Μεταξιού, όπως σκιαγραφείται στους πίνακες του Jamal.

Τίτλος: Αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη τιμής και μνήμης χάριν για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του
Κείμενα-Επιμέλεια: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Έκδοση: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αθήνα 2015
Σελίδες: 71
ISBN: 978-960-7791-60-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 16,00€Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη, που είδε το λατρεμένο "φώς του Ιονίου στην Άρτα στις 23/4/1916 (6/5/2016). Ο Γιάννης Μόραλης, ο υπέροχος άνθρωπος, ο Δάσκαλος, ο φίλος, ο ευπατρίδης με το κλασικό ντύσιμο και το διακριτικό χιούμορ, δεν είναι αναμεσά μας από τις 20/12/2009. Ο Βενιαμίν της Γενιάς του '30 είχε μείνει τελευταίος, όπως έλεγε με αυτοσαρκαστική διάθεση, για να κλείσει τη πόρτα. Η πόρτα έκλεισε, ο άνθρωπος έφυγε, το έργο μένει. Οι δημιουργοί έχουν ένα μοναδικό προνόμιο: όταν μιλάμε για αυτούς χρησιμοποιούμε αυθόρμητα τον ενεστώτα χρόνο, σαν να ήταν ακόμη και για πάντα ζωντανοί. Ο ενεστώτας είναι η επιβεβαίωση της διάρκειας, που ήταν πάντοτε ο ιδανικός στόχος των καλών έργων.

Η Εθνική Πινακοθήκη δεν περίμενε τον θάνατό του για να τιμήσει τον επιφανή καλλιτέχνη. Το 1988 το μουσείο, με Διευθυντή τότε τον αείμνηστο και διορατικό Δημήτρη Παπαστάμο, του αφιέρωσε μια μεγαλειώδη αναδρομική έκθεση, που στάθηκε ασφαλώς αφορμή για την επιβλητική δωρεά απο 113 έργα που ακολούθησε. Ενάμιση χρόνο απο την κοίμηση του Δασκάλου, η Εθνική Πινακοθήκη τίμησε και πάλι τον καλλιτέχνη παρουσιάζοντας το σύνολο της δωρεάς του. Ο Μόραλης είχε κρατήσει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα απο όλες τις περιόδους της δημιουργίας του με σκοπό να τα δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη, κιβωτό και θεματοφύλακα της ιστορίας της νεότερης ελληνικής τέχνης.

(Από την παρουσίαση της Εθνικής Πινακοθήκης)

Στον δρόμο για τις Βρυξέλλες. Βιβλίο με CD

Τίτλος: Στον δρόμο για τις Βρυξέλλες. Βιβλίο με CD
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Κείμενα: Paul Willems
Έκδοση: Μικρή Άρκτος, Αθήνα 2015
Σελίδες: 100
ISBN: 978-960-8104-69-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,52€


Η πρώτη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τη Μικρή Άρκτο, πραγματοποιείται με την κυκλοφορία σε βιβλίο και ψηφιακό δίσκο δύο έργων του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω σε δύο κείμενα του Βέλγου λογοτέχνη Paul Willems. Τα δυο αυτά έργα σε σκηνοθεσία Henri Ronse, διακρίθηκαν ως μεγάλες επιτυχίες στο Εθνικό Θέατρο των Βρυξελλών το 1983 και το 1984.

Το Warna/ Βαρνά (έργο για σοπράνο, κρουστά, πλήκτρα και ορχήστρα εγχόρδων) ερμηνεύεται μοναδικά από τη Σόνια Θεοδωρίδου με τη συμμετοχή της Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ ενώ το Nuit avec ombres en couleurs / Νύχτα με σκιές χρωματιστές (σουίτα για μέτζο σοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων) από την αγαπημένη ερμηνεύτρια των σύγχρονων συνθετών της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80 Irene Jarsky και το κουαρτέτο εγχόρδων Razumowsky υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Στην έκδοση που παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό η Μικρή Άρκτος, η Τιτίκα Δημητρούλια μετέφρασε τα ποιητικά κείμενα του Paul Willems, κείμενα για τις παραστάσεις και το έργο του Βέλγου λογοτέχνη δημιουργώντας για τον αναγνώστη- ακροατή, μια ολοκληρωμένη αντίληψη του βάρους και της σημασίας της έκδοσης.

Αποκλειστικά για την έκδοση ο Βέλγος ζωγράφος Thierry de Cordier παραχώρησε άδεια χρήσης έξι ζωγραφικών του έργων, που κοσμούν το βιβλίο.

Απομνημονεύματα Μπεάτε & Σερζ Κλαρσφελντ. Κυνηγώντας τους ναζί.


Klarsfeld_BiographyΤίτλος: Απομνημονεύματα Μπεάτε & Σερζ Κλαρσφελντ. Κυνηγώντας τους ναζί. 
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2016
Σελίδες: 508
ΙSBN: 978-618-5209-01-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 19,60€


Το ζεύγος τους είναι ένας μύθος, η ζωή τους μια εποποιΐα. Η ιστορία τους αρχίζει στην αποβάθρα του παρισινού μετρό, με έναν κεραυνοβόλο έρωτα ανάμεσα στην κόρη ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ και το γιο ενός Ρουμάνου Εβραίου που πέθανε στο Άουσβιτς. Βλέποντας πρώην ναζί εγκληματίες να αποκτούν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης, θα στρατευθούν σε ένα πολύχρονο αγώνα, με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης. Θα καταδιώξουν φυγόδικους ναζί, όπως ο Αλόις Μπρούνερ ή ο Γιόζεφ Μένγκελε και θα σύρουν πολλούς, όπως τον διαβόητο ‘χασάπη της Λυών’, Κλάους Μπάρμπι, στα γαλλικά δικαστήρια.

Παράλληλα, θα κάνουν ένα τιτάνιο έργο για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, για το οποίο θα παρασημοφορηθούν από τη Γαλλική και τη Γερμανική Δημοκρατία, όπως και από το κράτος του Ισραήλ.

Η συναρπαστική, ιδιωτική και δημόσια ζωή, του ζεύγους Κλάρσφελντ, όπως τη διηγούνται οι ίδιοι.

Τρείς γενιές ελληνικής ζωγραφικής- χαρακτικής

Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις γενιες ελληνικης ζωγραφικης χαρακτικης πινακοθηκη συγχρονης τεχνηςΤίτλος: Τρείς γενιές ελληνικής ζωγραφικής- χαρακτικής
Επιμέλεια: Λουϊζα Καραπιδάκη, Γρηγόρης Αναγνώστου, Αποστολία Οικονόμου, Μαρία Κακού
Έκδοση: Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι 2015
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,20€


 Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που την τελευταία εικοσαετία, έχει σταθερή παρουσία σε όλη την επικράτεια με εκθέσεις των συλλογών της, εκδόσεις Τέχνης και εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες της Συλλογής διαπραγματεύονται αισθητικά τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις ή με έντονη αφαιρετικότητα, άλλοτε με ονειρική διάθεση και ενίοτε μεταφυσική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο προλογικό της σημείωμα για την έκθεση στην οποία συνυπάρχουν τρεις γενιές καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη. Όπως σημειώνει η ίδια, μεγάλος είναι και ο αριθμός καλλιτεχνών που επικεντρώνονται σε θέματα της αστικής ζωής, από τις σκηνές της καθημερινότητας μέχρι τις οικιστικές αποτυπώσεις.

«Μία άλλη αρκετά μεγάλη ενότητα αφορά τα ανθρωποκεντρικά έργα, που πέρα από την πρώτη ανάγνωση της εικονιζόμενης ανθρώπινης φιγούρας διαπραγματεύονται και άλλες σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα μέχρι τη μοναξιά, από την ομορφιά μέχρι την επιθυμία, από την απώλεια μέχρι την απόρριψη. Φυσικά δεν απουσιάζουν και τα έργα που απεικονίζουν αφηγηματικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς ή που κινούνται στη σφαίρα του μύθου, ενώ ακολουθούν τα εντελώς μινιμαλιστικά έργα γεωμετρικής κυρίως αισθητικής, που προδίδουν τη σχέση της σημερινής τέχνης με το ντιζάιν, τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και τους ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με τον θεατή» συμπληρώνει η κυρία Καραπιδάκη.

Τίτλος: Ελληνικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί της Προποντίδας. Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας. Χαλκίδα, 26 Απριλίου 2015
Επιμέλεια: Πέτρος Ποδάρας
Έκδοση: Εκδόσεις Κύζικος, Νέα Αρτάκη 2015
Σελίδες: 109
ISBN: 978-618-82185-0-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 7,20€Πρόκειται για τα πρακτικά της ημερίδας «Ελληνικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί της Προποντίδας», η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα, στις 26 Απριλίου 2015, σε συνεργασία με την ΕΤ.ΜΕΛ.ΑΝ. Το βιβλίο περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις της ημερίδας.

Συγκεκριμένα:
• Ρύσιο - Αρετσού – Darιca
• Η ναυτιλία στον Μαρμαρά (1500-1922)
• Η Μηχανιώνα της Κυζίκου – Ένας οικισμός δεμένος με τη θάλασσα
• Η Παιδεία στην Αρτάκη
• Τα εγχειρίδια διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας στη Σχολή της Μονής Ταξιαρχών Καισαρείας (αρχές 20ού αιώνα)

Τίτλος: Αρτάκη, Σύντομη ιστορία βασισμένη στο συγγραφικό έργο των Κωνσταντίνου και Ιπποκράτους Μακρή
Συγγραφέας: Πέτρος Ποδάρας, Ιωάννης Ρίζος
Έκδοση: Εκδόσεις Κύζικος, Νέα Αρτάκη 2015 
Σελίδες: 165
ISBN: 978-960-93-5807-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,33€Βασισμένοι στο πρωτότυπο έργο του Κωνσταντίνου Μακρή (1850-1920), με τις συμπληρώσεις του γιου του Ιπποκράτη (1883-1967), οι δύο επιμελητές μας παραδίδουν ένα ολοκληρωμένο δείγμα μικροϊστορίας που παρακολουθεί την καθημερινότητα και τις επιτεύξεις μιας εύρωστης ελληνικής κοινότητας της Μικράς Ασίας, της Αρτάκης Κυζίκου, από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση των προσφύγων της στη Νέα Αρτάκη.

Γεωγραφικές, αρχαιολογικές, λαογραφικές και κοινωνιολογικές παρατηρήσεις, στοιχεία για τη συμβίωση των κοινοτήτων της Κυζικηνής χερσονήσου, ο ενθουσιασμός από την είσοδο του ελληνικού στρατού το 1920, η τραγική κατάληξη και ο εκπατρισμός ‒ όλα καταγράφονται στο βιβλίο αυτό, με τρόπο που δείχνει τι εθνικός πλούτος ήταν ο μικρασιατικός και ευρύτερα ο μείζων ελληνισμός και πόσο άδοξα συρρικνώθηκε, περιοριζόμενος στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Οι επιμελητές οργάνωσαν το υλικό του βιβλίου ξεδιαλέγοντας από ένα ευρύτερο σώμα τα αποσπάσματα εκείνα που αναφέρονταν ειδικά στην Αρτάκη, εμπλούτισαν το κείμενο με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, πρόσθεσαν υποσημειώσεις, παραρτήματα και βιογραφικά σημειώματα φωτίζοντας ιδανικά τη ζωή μιας απ’ τις πολλές χαμένες πατρίδες μας.

Ελένη Καραΐνδρου. Μουσική και τραγούδια για το θέατρο. Βιβλίο με CD

Τίτλος: Ελένη Καραΐνδρου. Μουσική και τραγούδια για το θέατρο. Βιβλίο με CD
Έκδοση: Μικρή Άρκτος, Αθήνα 2015
ISBN: 978-960-8104-68-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 24,13€


Το βιβλίο περιέχει 2 CD με τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις (1983-2012) από ιστορικές παραστάσεις που σκηνοθέτησαν οι Λευτέρης Βογιατζής, Ζυλ Ντασσέν, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου και Αντώνης Αντύπας (τα τρία τελευταία έργα στο Απλό θέατρο), ενώ συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς. Στην παρουσίαση προβλήθηκαν σπάνια ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα.
Οι μουσικές αυτές συνθέσεις που έως σήμερα παρέμεναν ανέκδοτες αλλά και οι φωνές της Τζένης Καρέζη, της Αρλέτας, του Σίμου Βογιατζή, της Μ. Χατζιάνο, Α. Παρλαπάνου, Ρ. Οικονομίδου και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών δημιουργούν το πλαίσιο μιας ιστορικής έκδοσης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με 2 CD με ανέκδοτες μουσικές και τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου, για το θέατρο. Συνεργασίες με 5 κορυφαίους σκηνοθέτες για 12 θεατρικά έργα μεγάλων συγγραφέων (Πίντερ, Μπέκετ, Γκολντόνι, Σαίξπηρ, Γκόργκι, Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Γκριμπογέντοφ, Μίλλερ, Λούλα Αναγνωστάκη, Λεωνίδας Προυσαλίδης).
Στο διπλό αυτό άλμπουμ έχουμε πολλά τραγούδια. Ξεχωρίζουν, το τραγούδι με την Τζένη Καρέζη από την τελευταία της παράσταση, Διαμάντια και μπλουζ, o διακεκριμένος βαρύτονος Στάμος Βογιατζής στους Αγροίκους του Κάρλο Γκολντόνι, η Μαρκέλα Χατζιάνο στη Συμφορά από το πολύ μυαλό, η Ράνια Οικονομίδου, από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ, η Άννα Παρλαπάνου από τους Μικροαστούς του Γκόργκι, η Αρλέτα και όλος ο θίασος στο τραγούδι της λίμνης από τον Γλάρο του Τσέχωφ. κ.α.

Τα CD αναλυτικά περιλαμβάνουν:

CD I: Κάρλο Γκολντόνι, Οι αγροίκοι [Διασκευή από το “Caro mio ben“ του Τομάζο Τζιορντάνι (1740-1818) – Ερμηνεία: Στάμος Βογιατζής] Α. Σ. Γκριμπογέντοφ, Συμφορά από το πολύ μυαλό [ Διασκευή από το τραγούδι του Γκλίνκα (1804-1857), Απόδοση στα ελληνικά: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Ερμηνεία: Μαρκέλα Χατζιάνο, Αντώνης Κοντογεωργίου] Ιβάν Τουργκένιεφ, Ένας μήνας στην εξοχή [Στίχοι: Μάριος Πλωρίτης, Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος] | Άντον Τσέχωφ, Ο Γλάρος [ Στίχοι: Αρλέτα, Ερμηνεία: Αρλέτα, Χρήστος Καλαβρούζος, Ελένη Καραΐνδρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Νικολαΐδης, Μελίνα Τανάγρη]

CD2: Σάμουελ Μπέκετ, Ευτυχισμένες μέρες– [Απόδοση στα ελληνικά: Διονύσης Καψάλης, Ερμηνεία: Ράνια Οικονομίδου] | Χάρολντ Πίντερ, Ο Επιστάτης | Λεωνίδας Προυσαλίδης, Βαγόνι στα νερά [Στίχοι: Λεωνίδας Προυσαλίδης, Ερμηνεία: Μαρίνα Ψάλτη, Βασίλης Μασσαλάς, Σωτηρία Ρουβολή] | Μάξιμ Γκόργκι, Μικροαστοί [Ερμηνεία: Άννα Παρλαπάνου] | Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αγάπης αγώνας άγονος | Κάρλο Γκολντόνι, Το καινούριο σπίτι | Λούλα Αναγνωστάκη, Διαμάντια και μπλουζ [ Στίχοι: Λούλα Αναγνωστάκη, Ερμηνεία: Τζένη Καρέζη]

Τίτλος: Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα 
Επιμέλεια: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Maria Couroucli, Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,  Αθήνα 2015
Σελίδες: 371
ISBN: 978-618-82106-8-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,60€

Η σχέση της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία ενδυναμώθηκε ιδιαίτερα στο β΄ μισό του 20ού αιώνα, όταν και εξ αιτίας των συν­θηκών που επικράτησαν στο εσωτερικό της χώ­ρας (Εμφύλιος, Δικτατορία 1967-1974) ένας μεγάλος αριθμός από Έλληνες διανοούμενους βρέθηκε στη Γαλλία. Ανάμεσά τους και ιστο­ρικοί που σπούδασαν και σταδιοδρόμησαν σε γαλλικά πανεπιστήμια. Οι επιρροές που δέχτη­καν από τη γαλλική ιστοριογραφία και από τη γαλλική κουλτούρα γενικότερα σφράγισαν το έργο τους. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης οι περισσότεροι και περισσότερες από αυτούς επέ­στρεψαν στην Ελλάδα, ίδρυσαν και στελέχωσαν ιστορικούς θεσμούς, κατέλαβαν θέσεις στα νέα πανεπιστήμια της χώρας και συνέβαλαν στη δη­μιουργία μιας «νέας ελληνικής Ιστορίας».

Ποιός μου χάλασε το τραίνο; 12 μουσικά παραμύθια

Τίτλος: Ποιός μου χάλασε το τραίνο; 12 μουσικά παραμύθια (+CD)
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος, Γιάννης Βασιλόπουλος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Εικονογράφηση: Μαριλίτσα Βλαχάκη 
Έκδοση: Μικρή Άρκτος, Αθήνα, 2015
ISBN: 978-960-8104-70-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,80€


 Ο Παρασκευάς Καρασούλος μαζί με το Γιάννη Βασιλόπουλο (το νεότερο έλληνα στιχουργό, 17 ετών μόλις, που γνωρίσαμε από την 4η Ακρόαση της Μ. Άρκτου) συνυπογράφουν τους στίχους των τραγουδιών του «Τραίνου».

Ο Γιώργος Ανδρέου (και η Δήμητρα Γαλάνη σ’ ένα τραγούδι) ανέλαβαν την μελοποίησή τους, δημιουργώντας έναν παράξενο μουσικό κόσμο φανταστικών ηρώων και ιστοριών. Ένας Ασχημοβάτραχος, ένα σκονισμένο μουσικό κουτί γεμάτο ευχές, το φάντασμα – φίλος της Δανάης, ένα παρατημένο Κουκλόσπιτο, οι τρελαμένες φούσκες, ένα εκνευρισμένο φεγγάρι που γίνεται ολοστρόγγυλο κάθε φορά που κλέβει γλυκά, το μαγικό κάστρο του Κουαντρώ – είναι οι επιβάτες αυτούς του παράξενου Τραίνου.

Όταν χαλά στη διάρκεια του ταξιδιού του το τραίνο, αφήνει ελεύθερα τα παιχνίδια, να αφηγηθούν τις παράλογες ιστορίες τους και να διεκδικήσουν την παρουσία τους στο δικό τους παράλληλο σύμπαν.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Κορίνα Λεγάκη αλλά και δύο νέοι ερμηνευτές που διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση: η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Δημήτρης Βουτσάς. Συνεπιβάτες στο παράξενο αυτό ξεχαρβαλωμένο τραίνο, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Την έκδοση κοσμούν έργα της ζωγράφου Μαριλίτσα Βλαχάκη.

Η Προς Ρωμαίους επιστολή

Τίτλος: Η Προς Ρωμαίους επιστολή
Συγγραφέας: Karl Barth
Μετάφραση: Γιώργος Βλαντής
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2015
Σελίδες: 679
ISBN: 978-960-8053-49-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 24,00€

ΑΝ ΕΧΩ ΕΝΑ «ΣΥΣΤΗΜΑ», τότε αυτό συνίσταται στο ότι διατηρώ κατά το δυνατόν επίμονα προ οφθαλμών αυτό που ο Κίρκεγκωρ αποκάλεσε «άπειρη ποιοτική διαφορά» χρόνου και αιωνιότητας, με τη θετική και την αρνητική της σημασία. «Ο Θεός βρίσκεται στον ουρανό και εσύ στη γη». Η σχέση αυτού του Θεού προς αυτόν τον άνθρωπο, η σχέση αυτού του ανθρώπου προς αυτόν τον Θεό είναι για μένα το θέμα της Βίβλου και η σύνοψη της φιλοσοφίας εν ταυτώ. Στο σταυροδρόμι αυτό η Βίβλος βλέπει τον Ιησού Χριστό.

Προσεγγίζοντας τώρα ένα κείμενο όπως η Προς Ρωμαίους επιστολή, ασχολούμαι με αυτό υπό την προσωρινή προϋπόθεση ότι η εξίσου λιτή όσο και απροσμέτρητη σημασία αυτής της σχέσης θα πρέπει να ήταν για τον Παύλο, καθώς οικοδομούσε τις έννοιές του, προ οφθαλμών, και μάλιστα με την ίδια τουλάχιστον οξύτητα που παρουσιάζεται και μπροστά μου, καθώς τώρα καταπιάνομαι με τον προσεκτικό αναστοχασμό πάνω στις έννοιές του.

Το να προϋποθέτω προσωρινά ότι ο Παύλος στην Προς Ρωμαίους επιστολή μίλησε όντως για τον Ιησού Χριστό και όχι για κάτι άλλο είναι κατ’ αρχήν μια παραδοχή τόσο καλή ή τόσο κακή όσο οποιαδήποτε άλλη από τις προσωρινές παραδοχές των ιστορικών. Αν με ρωτούσε βέβαια κανείς για ποιο λόγο προσεγγίζω την Προς Ρωμαίους επιστολή με αυτήν ακριβώς την παραδοχή, θα απαντούσα αντερωτώντας: θα μπορούσε ένας σοβαρός άνθρωπος να προσεγγίσει ένα κείμενο που εκ των προτέρων δεν είναι ανάξιο κάθε σεβασμού με μια άλλη παραδοχή από το να δεχτεί ότι ο Θεός είναι Θεός; Και αν επέμενε κανείς να παραπονιέται για το πόση βία ασκώ στον Παύλο με αυτή την παραδοχή, τότε θα έπρεπε να διατυπώσω το αντίθετο παράπονο, ότι δηλαδή άσκηση βίας στον Παύλο είναι τούτο: όταν κανείς τον κάνει να μιλάει κατ’ επίφασιν για τον Ιησού Χριστό, αλλά στην πραγματικότητα τον παρουσιάζει να ομιλεί για ένα ανθρωποσοφικό χάος από απόλυτες σχετικότητες και σχετικές απολυτότητες. Για το χάος αυτό ο Παύλος σε όλες του τις Επιστολές επιφυλάσσει μόνο εκφράσεις βαθύτατης απέχθειας.


Karl Barth
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα