Blogger Template by Blogcrowds.

Ο πύργος και το γιοφύρι. Μελετήματα για τον Κωστή Παλαμά

Ο πύργος και το γιοφύρι. Μελετήματα για τον Κωστή Παλαμά
Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2017, 328 σελ.
ISBN: 978-960-524-497-2
Τιμή : 16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 12,80€

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943), ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας και μεταφραστής, έχει προσφέρει στα νεοελληνικά γράμματα τεράστιο και πολύμορφο έργο, συγχρόνως όμως καινοτόμο και γόνιμο για την αλλαγή προσανατολισμού της λογοτεχνίας μας, ειδικά της ποίησης, και τον εκσυγχρονισμό της.

Ωστόσο, μετά τις ραγδαίες πολιτισμικές αλλαγές στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία και την άρδευση της ποίησής μας από τον μοντερνισμό και τον υπερρεαλισμό, το έργο του Παλαμά περιορίστηκε να αξιοποιείται σχεδόν μόνο στις σχολικές γιορτές των εθνικών επετείων, αφού ο ποιητικός λόγος του ταυτίστηκε αυθαίρετα με τη ρητορεία των μεγάλων συνθέσεών του.

Το παρόν βιβλίο προβάλλει τη γενική προσφορά του Παλαμά στα νεοελληνικά γράμματα, κυρίως όμως τα αγνοημένα αλλά ουσιαστικά γνωρίσματα της ποίησής του. Τα μελετήματα που το απαρτίζουν φωτίζουν αλληλοσυμπληρούμενες πλευρές της συνολικής παλαμικής δημιουργίας και πραγματεύονται, μεταξύ άλλων, την έγκυρη ώς σήμερα θεωρία του Παλαμά για την Τέχνη και την Ποίηση, τη σχέση του με τον Ρεαλισμό, τον Παρνασσισμό, τον Συμβολισμό ή τη Μουσική, καθώς και τη συμβολή του στην καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό του ποιητικού γλωσσικού οργάνου.

Οι ειδικοί μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας μπορούν έτσι να διαπιστώσουν ότι η ύπαρξη του παλαμικού έργου ερμηνεύει την ύπαρξη πολλών πλευρών, τάσεων, ειδών και μορφών της ποίησής μας ύστερα από την εποχή του Παλαμά και έως τις μέρες μας· ενώ οι σημερινοί αναγνώστες θα ανακαλύψουν στον παλαμικό ποιητικό λόγο άφθονα δείγματα υψηλής καλλιτεχνικής συνείδησης, προσωπικής συγκίνησης χαμηλών τόνων, φιλοσοφικού στοχασμού ή και σάτιρας, διατυπωμένα όλα με επιγραμματική συχνά λιτότητα ύφους, ζωντανή εικονοποιία, υπαινικτική μεταφορικότητα και εκπληκτική ρυθμικότητα.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας. Οδηγός
Μαρίνα Νούτσου
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2017, 111 σελ.
ISBN: 978-960-244-190-9
Τιμή: 17,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,00€

(κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση)


Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα. Διαγράφοντας μια μακροχρόνια διαδρομή που η αρχή της χάνεται στα πρώιμα μεταβυζαντινά χρόνια και το τέλος της δεν έχει ακόμη γραφτεί, το ασήμι και ο χρυσός δίνουν και σήμερα χαρακτήρα και χρώμα στα "μαλαματένια", όπως λέει και ο ποιητής, Γιάννενα. Στο διάβα των αιώνων η ηπειρώτικη αργυροχρυσοχοΐα αναπτύχθηκε, ήκμασε, ανέδειξε σπουδαίους τεχνίτες, επώνυμους και ανώνυμους, συνδιαλέχθηκε με άλλα κέντρα της Βαλκανικής και της Δύσης.

(Απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης)

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Άννα Καλλινικίδου
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2017, 111σελ.
ISBN:  978-960-244-192-3
Τιμή: 17,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,00€


"Η μαστιχοκαλλιέργεια, ζωντανή και σήμερα στη Χίο, είναι ορατή ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο επισκέπτη του νησιού. Πλησιάζοντας στα Μαστιχοχώρια, όσο πιο βραχώδες γίνεται το τοπίο, τόσο πιο έντονα διακρίνονται οι πέτρινοι αναβαθμοί, ενώ σταδιακά κυριαρχούν τα δέντρα που στις ρίζες τους έχουν λευκό υπόστρωμα. Αυτοί είναι οι σχίνοι που παράγουν τη μαστίχα.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο. Μόνο σε αυτό το σημείο της Μεσογείου καλλιεργείται ο σχίνος Pistacia lentiscus var. Chia και παράγεται η μαστίχα, η οποία καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παραγωγή μαστίχας βασίζεται σε μια επίπονη καλλιεργητική πρακτική· το "δάκρυ" του σχίνου συχνά ταυτίζεται με τον μόχθο του καλλιεργητή. Το δέντρο που δακρύζει έχει ηλικία και συγκεκριμένες αντοχές, όπως και οι άνθρωποι που το φροντίζουν. [...] "

(Απόσπασμα από την έκδοση)

Μπακούνιν κατά Μαρξ

Μπακούνιν κατά Μαρξ

Σαμ Ντόλγκοφ, Τζον Κλαρκ
Μετάφραση: Μάκης Κορακιανίτης
Προλεγόμενα: Γ. Ν. Πολίτης
Εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2017

ISBN:  978-960-221-752-8
Τιμή: 10,60€
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,48€


Τα κείμενα αυτού του τόμου, γραμμένα από ελευθεριακούς στοχαστές, βαθείς γνώστες του έργου του Μπακούνιν αλλά και του μαρξισμού, παρουσιάζουν τις ιδέες και τη ριζοσπαστική κριτική που άσκησε στην εξουσιαστική επιστημοσύνη του Μαρξ αυτός ο παθιασμένος εραστής της ελευθερίας, όσον αφορά την πολιτική φιλοσοφία, την οικονομία και, κυρίως, την πολιτική.

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Α΄ Διεθνής των Εργαζομένων συγκλονίστηκε και διασπάστηκε από την ανελέητη σύγκρουση ανάμεσα στον Μιχαήλ Μπακούνιν και τον Καρλ Μαρξ, αυτές τις εμβληματικές μορφές που ηγούνταν των δύο ανταγωνιστικών τάσεων στους κόλπους των επαναστατικών και σοσιαλιστικών κινημάτων της εποχής. Ο πρώτος εκπροσωπούσε το ελευθεριακό, αντιεξουσιαστικό, αναρχικό ρεύμα, ενώ ο δεύτερος τον εξουσιαστικό «επιστημονικό» σοσιαλισμό και τον κρατικό κομμουνισμό.

Ο τραγικός 20ός αιώνας, ο αιώνας των άκρων, με τη βαρβαρότητα των ποικιλώνυμων ολοκληρωτισμών του, ήρθε να επιβεβαιώσει, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τις κριτικές επισημάνσεις και τις προβλέψεις του Μπακούνιν για τον κρατισμό, τον συγκεντρωτισμό, τους ιεραρχικούς μηχανισμούς, τη γραφειοκρατία, την τεχνοκρατία, καθώς και τη μετάλλαξη επαναστατικών πρωτοποριών σε νέα τάξη στυγνών καταπιεστών.

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων - Φωτογραφικό Λεύκωμα
Επιμέλεια: Νίκος Μαγκαφάς, Σπύρος Σοκορέλης
Δήμος Καλαβρύτων, 2017
ISBN: 978-960-99007-1-3
Τιμή: 20,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:16,00€


Στιγμές από τα προπολεμικά Καλάβρυτα, τότε που η πόλη ξεχείλιζε από ζωή. Σκηνές από τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, από τα πέτρινα χρόνια της ζωής. Εικόνες από τη σύγχρονη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της πόλης.

Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών

Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών - Ορατόριο
Ποίηση: Γιάννης Ανδρικόπουλος
Μουσική: Φίλιππος Οικονόμου
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2008
ISBN: 978-960-98036-2-5
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€
Το Ορατόριο «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών» είναι εμπνευσμένο από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943. Μια επικολυρική σύνθεση – ρέκβιεμ και ελεγεία μαζί – με βαθείς ανθρώπινους τόνους παραστατικές εικόνες και στοχαστικές αναφλέξεις. Ένα ζωντάνεμα μνήμης και απότισης φόρου τιμής.

Ένας διασωθείς αφηγείται

Ένας διασωθείς αφηγείται...
Πάνος Νικολαϊδης
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2014, 95 σελ.
ISBN: 978-960-98036-4-9
Τιμή: 6,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,80€
«…Μέσα από τον άμορφο σωρό πετάγεται σαν ημίθεος μπροστά ο καθηγητής Αθανασιάδης και με αλλοιωμένη την όψη από αγανάκτηση, πατώντας στο αριστερό του πόδι και γέρνοντας προς τα μπροστά, με ανοιχτά τα χέρια φωνάζει:


– Φτου σας και πάλι φτου σας, γουρούνια, βάρβαροι, κανίβαλοι, άτιμοι άνθρωποι. Πού είναι ο λόγος σου Τέννερ; Πού είναι ο λόγος της στρατιωτικής τιμής Γερμανών αξιωματικών; Ου να μου χαθ…


Εδώ κόπηκε η φωνή αυτού του λαμπρού, πολιτισμένου, αγνού και πολυμαθούς Έλληνα Κωνσταντινουπολίτη εκπαιδευτικού. Μια ριπή έριξε κάτω το γερό πνευματικό δέντρο, το δέντρο που για πολλά χρόνια γαλούχησε τα Καλαβρυτινόπουλα, όπως και μένα. Κι άλλα τέτοια δέντρα πέφτουν γύρω του, όπως ο γυμνασιάρχης Αντώνιος Οικονόμου και ο καθηγητής Αντώνιος Δημόπουλος, γνήσιοι Καλαβρυτινοί.


Δυο ακόμη ευσυνείδητοι και φωτισμένοι κληρικοί, καθηγητές του Γυμνασίου πέφτουν εκεί. Είναι οι αρχιμανδρίτες Παρθένιος Λουκόπουλος και Δωρόθεος Παπαδημητρίου και μαζί όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές, δάσκαλοι και υπάλληλοι της πόλης την εποχή εκείνη. Βλέπω ακόμη τον λαμπρό δικηγόρο και έξοχο ρήτορα Πάνο Γεωργαντά να φωνάζει σα να αγόρευε ενώπιον ακροατηρίου στο δικαστήριο.


Ένα ουρανόμηκες παρατεταμένο «Ζήτω η Ελλάς» ακούστηκε από τους Καλαβρυτινούς που ήταν ακόμη ζωντανοί. Οι Ναζί εξοργίζονται μέχρι μανίας από αυτή την υπέροχη έξαρση και ο Τέννερ κινεί τα χέρια και φωνάζει νευρικά να επιταχυνθεί ο ρυθμός της βολής των μυδραλίων. Κι όσο αυτά κροταλίζουν, τόσο αυξάνονται τα πτώματα και οι ζητωκραυγές λιγοστεύουν. Ακούγεται βροντερή η φωνή του γιατρού Χάμψα, βροντερή σαν επωδός αρχαίου δράματος, που πέφτει αγκαλιασμένος με τα δυο του αγόρια, σαν το δέντρο με τα κλωνάρια του τη στιγμή που δέχεται την τελευταία τσεκουριά από τον ξυλοκόπο.


– Πεθαίνουμε, πατριώτες μου, γενναία κι υπερήφανα. Ζήτω η Ελλάδα μας.


(απόσπασμα του βιβλίου)

Το βιβλίο έχει εκδοθεί επίσης στα αγγλικά "Α survivor narrates" και τα γερμανικά "Ein Ueberlebender erzahlt"

Κραυγή. Το γυναικείο βίωμα της Καλαβρυτινής τραγωδίας

Κραυγή. Το γυναικείο βίωμα της Καλαβρυτινής τραγωδίας
Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγεωργίου, Χρίστος Φωτεινόπουλος
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2014, 310 σελ.
ISBN:  978-960-99787-7-4
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€


Φωνές αυθεντικές, οι τραγικές γυναίκες του ’43 αφηγούνται τα γεγονότα του μοιραίου Δεκέμβρη, όπως τα έζησαν, έγκλειστες στο Δημοτικό Σχολείο (σήμερα Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος) κι έπειτα στον τόπο εκτέλεσης, τον Καλαβρυτινό Γολγοθά –όπου ανέβηκαν για να περισυλλέξουν τις σωρούς των αγαπημένων τους, των ανδρών και εφήβων της πόλης που εκτελέστηκαν άνανδρα– και στο νεκροταφείο, που έγινε από τότε δεύτερο σπίτι τους…

Καλάβρυτα-Μια τραγική χήρα μάνα θυμάται

Καλάβρυτα-Μια τραγική χήρα μάνα θυμάται
Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Φεφές
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2012, 88 σελ.
ISBN: 978-960-99787-5-0
Τιμή: 6,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,80€«Τρεις η ώρα τη νύχτα γινόταν πολύς θόρυβος. Ξυπνήσαμε. Μήπως όμως είχαμε και ύπνο; Μας φάνηκε σαν να μάζευαν τα πράγματά τους.

— Τους ακούς, Αλέκο μου;

— Λες να μη τους ακούω, γυναίκα; Κουφός είμαι; μου λέει.

— Σώπα, μπας και τους τυφλώσει ο θεός και ξεκουμπιστούν και φύγουν.

— Να σηκωθώ να δω τι γίνεται; Μήπως θέλουν να τους ανάψω τη σόμπα;

—Άσε, θα σηκωθώ εγώ, μου λέει. Σηκώθηκε. Ρώτησε τον μάγειρα. Του είπε:

— Όχι.

Έρχεται ο άντρας μου και μου λέει:

— Φαίνεται μας λυπήθηκε ο θεός. Τα μαζεύουν. Όλος ο στρατός μέσα κι όξω απ’ το σπίτι είναι ξυπνητός και τα φορτώνουν, θα φύγουν. Πού να ξέραμε. ..

Έξω είχε πέσει τόση πολλή ομίχλη. Δεν έβλεπες μπροστά σου ούτε στα δυο μέτρα. Τέτοια καταχνιά πρώτη φορά είδα 70 χρονών που είμαι. Έφυγε ο στρατός. Ο κακούργος πήγε για να επιθεωρήσει τα φυλάκια. Τότε κάποιος αξιωματικός — καλός άνθρωπος — βγάζει τον άντρα μου έξω, απόμερα και του λέει:

— Εσύ μακριά, μακριά, ώσπου φύγει στρατός. Μπουμ. Μπουμ. Έρχεται ο άντρας μου και μου το λέει.

—Φύγε, Αλέκο μου, του λέω, φύγε. Κάνε προς τα Σουδενά. Πήγαινε ούθε θέλεις. Μόνο φύγε.

Τον σκοτωμό δεν τον βάζαμε με το νου μας.

Το ημερολόγιο της εκτέλεσης

Το ημερολόγιο της εκτέλεσης
Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγεωργίου
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2017, 183 σελ
ISBN:978-960-99787-2-9
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€

Διατίθεται και στα αγγλικά "The Diary of the Execution"«Τα Καλάβρυτα ήταν μία πολύ καλή κοινωνία αυτάρκης, φιλήσυχη και φιλοπρόοδη. Ήταν το κέντρο της επαρχίας με πλούσια εμπορική και μεταναστευτική κίνηση, μια πόλη ζωντανή που έσφυζε από ζωή. Άνθρωποι ντόπιοι ή επήλυδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικρέμποροι, τεχνίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες-γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί- υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, συγκροτούσαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης που άνθιζε και συνεχώς προόδευε.Παράλληλα, τα Καλάβρυτα είχαν-με τα μέτρα της εποχής εκείνης-μια υψηλή κουλτούρα. Υπήρχε Φιλαρμονική που την επανδρώναμε εμείς οι μαθητές των σχολείων και ψυχαγωγούσαμε τους Καλαβρυτινούς με τις εξόδους μας, στις γιορτές, τα πανηγύρια, τους χορούς, τις δεξιώσεις, τις Κυριακές στην πλατεία κλπ. Στα σχολεία, επίσης, που ήσαν το κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας, διοργανώναμε αθλητικούς αγώνες όχι μόνο στη λήξη των μαθημάτων, «ανεβάζαμε» θεατρικές παραστάσεις, συμμετείχαμε στον προσκοπισμό και σε πολλές εξωραϊστικές δραστηριότητες.

Θυμάμαι τους περιοδεύοντας θιάσους, τα περίφημα θεατρικά μπουλούκια που έρχονταν στα Καλάβρυτα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες-και διασκέδαζαν τόσο τους Καλαβρυτινούς, όσο και τους παραθεριστές, Πατρινούς και Αθηναίους, με Καλαβρυτινή ή μη καταγωγή, που κατέκλυζαν με το τρενάκι, τον ξακουστό Οδοντωτό, την πόλη μας και κάποια χωριά-θέρετρα (Κερπινή-Βραχνί), που φημίζονταν για το υγιεινό τους κλίμα.

Το υψηλό, λοιπόν, βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο της πόλης μας σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της, την είχαν καταστήσει αξιοζήλευτη και δικαίως πολλοί την είχαν ονομάσει «μικρό Παρίσι».

Και φτάσαμε στο έτος 1940 που οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο. Τα Καλάβρυτα, όπως και άλλοτε, έδωσαν και εδώ το παρόν. Πολλά παιδιά μας-Καλαβρυτινόπουλα-ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας και αναχώρησαν για το Αλβανικό Μέτωπο. Θυμάμαι τις εκδηλώσεις που κάναμε τότε με τη Φιλαρμονική στις αρχές του πολέμου. Παιανίζαμε στους δρόμους και συνοδεύαμε τα παιδιά μας μέχρι το Σταθμό, απ΄όπου στη συνέχεια φεύγανε με το τρενάκι, το «μουτζούρη». Βέβαια τότε είμαστε διατεταγμένοι στην περίφημη νεολαία της δικτατορίας του Μεταξά, η οποία διαπαιδαγωγούσε τους νέους πάνω στα εθνικά και ηθικά ιδεώδη της Ελληνικής φυλής. Εν πάση περιπτώσει, περάσαμε εκείνα τα χρόνια των πολέμων για να ακολουθήσει η Κατοχή, η σκλαβιά. Θυμάμαι τότε το γυρισμό των παιδιών μας από τα μέτωπα τα αλβανικά και του Ρούπελ. Ηττημένοι αλλά όχι προσκυνημένοι.

Οι Γερμανοί κατά χρονικά διαστήματα –ιδίως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας-έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην περιοχή μας. Κάθε φορά και αυτό έχει μείνει αποτυπωμένο στο μυαλό μου, όταν γίνονταν αυτές οι επιχειρήσεις, φεύγαμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου, φεύγαμε και πηγαίναμε ο καθένας σε μέρη που ‘σαν ασφαλή. Εμείς, π.χ πηγαίναμε στο χωριό του πατέρα μου, τη Γουμένισσα ή πηγαίναμε πάνω προς το Σιγούνι που ‘ χαμε άλλους γνωστούς. Μετά τη μάχη της Κερπινής και την αιχμαλωσία των Γερμανών στρατιωτών, η ζωή μέσα στην πόλη έγινε αβέβαιη. Υπήρχε το άγχος, υπήρχε ανησυχία. Γίνονταν συσκέψεις και διαπραγματεύσεις για την τύχη των αιχμαλώτων, κυρίως κοντά στο ξενοδοχείο μας-ήταν και ο πατέρας μου ανακατεμένος- και με το Μίχο και με τους άλλους. Και όταν μαθεύτηκε ότι οι Γερμανοί περικυκλώνουν με «πανστρατιά» τα Καλάβρυτα, δεν ξέρω, τελικά, τι έγινε και οι προεστοί εδώ της πόλης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας μου, απεφάσισαν αυτή τη φορά να μείνουν στα Καλάβρυτα. Θυμάμαι που λέγανε μερικοί:

«Αφού μένουνε οι έχοντες παιδιά αντάρτες, γιατί να μην μείνουμε και εμείς οι υπόλοιποι;»

Ήτανε, ας το πούμε το «κλου» της δικαιολογίας, γιατί δεν φύγαμε εκείνη τη φορά. Έτσι φτάσαμε την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί μέσα στα Καλάβρυτα και μας αποκοίμιζαν επί τέσσερες ημέρες και την πέμπτη μας σκότωσαν».

(απόσπασμα)-Γεώργιος Χάμψας

Κρήτη, το νησί των προσαρμογών. Οικονομία και κοινωνία τον 19ο αιώνα (1830-1913)
Μάνος Περάκης
Ασίνη, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" 2017, 588 σελ. 
ISBN: 978-618-82884-7-8
Τιμή: 30,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 24,00 €


Στη διάρκεια του κρητικού 19ου αιώνα (1830-1913) η οικονομία και η κοινωνία της Κρήτης γνώρισαν σπουδαίες μεταβολές. Ποιοι τομείς της κρητικής οικονομίας αναπτύχθηκαν και ποιοι παρέμειναν στάσιμοι ή παρήκμασαν στην πάροδο του χρόνου και ποιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης επικράτησε; Πώς οι Κρήτες ξεπέρασαν τους περιορισμούς του χώρου και εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του νησιού; Με ποιον τρόπο αντιμετώπισαν τις οικονομικές κρίσεις και τις υφέσεις οι οποίες αμφισβήτησαν την ευχερή διαβίωσή τους; Η επιδείνωση των οικονομικών όρων επηρέασε την επαναστατικότητα των χριστιανών; Και αντιστρόφως, η επαναστατικότητα και οι εξεγέρσεις επηρέασαν την κρητική οικονομία στη βραχεία και τη μακρά διάρκεια; Μέσα από ποιες διεργασίες οι οικονομικοί μετασχηματισμοί αναδιαμόρφωσαν την κρητική κοινωνία, αναδιατάσσοντας τις ηγετικές ομάδες και αλλοιώνοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων υπέρ των πρώτων; Και τέλος, πώς οι δυσμενείς οικονομικοί όροι, υπό τη συνεπίδραση του εθνικισμού, συνέβαλαν στην απονομιμοποίηση της οθωμανικότητας στη συνείδηση των χριστιανών και στην ενίσχυση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν στο βιβλίο αυτό με τη συστηματική χρήση αδιερεύνητων μέχρι σήμερα πηγών, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν οι προξενικές και διπλωματικές αναφορές (αγγλικές, γαλλικές και ελληνικές) οι στατιστικές πληθυσμού και γεωργίας-κτηνοτροφίας, τα πρακτικά των συζητήσεων των κρητικών Γενικών Συνελεύσεων, ο Τύπος της Κρήτης και τα περιηγητικά κείμενα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα

Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Γλαύκη Γκότση, Ανδρονίκη Διαλέτη, Ελένη Φουρναράκη
Ασίνη 2015, 376 σελ.
ISBN: 978-618-80872-9-3
Τιμή: 21,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,00


Ο τόμος επιχειρεί να αποτυπώσει βασικές όψεις και κύριους ερευνητικούς προσανατολισμούς της ιστορίας των γυναικών και του φύλου, όπως έχει διαμορφωθεί στον ελληνικό χώρο, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει να συζητήσει το φύλο ως κατηγορία ιστορικής ανάλυσης σε σχέση με τις διεθνείς ιστοριογραφικές τάσεις. Τα κείμενα που περιέχονται στον τόμο άλλοτε κινούνται στο πλαίσιο των ιστοριογραφικών αποτιμήσεων, αναδεικνύοντας ζητήματα ευρύτερου μεθοδολογικού και επιστημολογικού ενδιαφέροντος, και άλλοτε επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την ελληνική ιστορία, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της σχετικής ιστοριογραφίας με την ανάδειξη καινούριων θεμάτων ή τη διατύπωση νέων ερευνητικών ερωτημάτων. Η ιστορία των γυναικών και του φύλου και η φεμινιστική οπτική στην ιστοριογραφία διαπλέκονται εδώ με μια σειρά ζητημάτων όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η οικογένεια, η πολιτική, οι ανδρισμοί και οι θηλυκότητες, η τέχνη, το σώμα, ο αθλητισμός, η σεξουαλικότητα και ο χώρος. Ο τόμος απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, με την προσδοκία να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν το φύλο στην ιστορία.

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989
Ζηνοβία Λιαλιούτη
Ασίνη 2016, 534 σελ.
ISBN: 978-618-82884-0-9
Τιμή:18,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,00 €
 

Τι είναι ο αντιαμερικανισμός; Πρόκειται για μια «δικαιολογημένη αντίδραση», για μια «ανορθολογική προκατάληψη» εναντίον των ΗΠΑ ή για μια «αντιληπτική διαστρέβλωσή» τους; Πρόκειται για την εναντίωση σε συγκεκριμένες πολιτικές των ΗΠΑ, και άρα μια εναντίωση με συγκυριακό χαρακτήρα; ΄Η μήπως πρόκειται για μια συνολική εναντίωση σε αυτά που εκπροσωπεί το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο; Υπάρχει, τελικά, ένας κοινά αποδεκτός ορισμός του αντιαμερικανισμού; Σε ό,τι αφορά τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα τίθεται το ερώτημα αν αποτελεί μια εξαίρεση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μια ακόμα ελληνική ιδιαιτερότητα ή/και παθολογία, ή αν εγγράφεται ως κανονικότητα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φαινομένου που εκτυλίσσεται στη Δυτική Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο και συναρτάται άμεσα με τη διεξαγωγή της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947-1989). Γίνεται επίσης προσπάθεια να συσχετισθεί με την εκάστοτε νοηματοδότηση της εθνικής ανεξαρτησίας, του εχθρού και του αμερικανισμού, αλλά και να διερευνηθεί μέσα από τις διαφορετικές αποχρώσεις του δεξιού, του κεντρώου και του αριστερού λόγου. Η εξέτασή του από την επομένη του δόγματος Τρούμαν μέχρι το 1989 ακολουθεί τους έντονους μετασχηματισμούς της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, φωτίζοντας ιδιαιτέρως τα στοιχεία συνέχειας και ασυνέχειας ανάμεσα στη μετεμφυλιακή περίοδο και τη Μεταπολίτευση. Με την εκτενή αναφορά στην πολιτισμική διάσταση του αντιαμερικανισμού, στην πρόσληψη και απήχηση του αμερικανικού ονείρου, τις αντιδράσεις στην ετεροδικία και την εγκληματικότητα, την καταδίκη του ηθικού εκτραχηλισμού, αλλά και την ανακάλυψη μιας άλλης Αμερικής, το ενδιαφέρον σταδιακά μετατοπίζεται από το ερώτημα τι είναι αντιαμερικανισμός προς το ποιες λειτουργίες επιτελεί και πώς εμπλέκεται στη διαδικασία κατασκευής πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Κάτσε καλά, Γεράσιμε...", Μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000

Κάτσε καλά, Γεράσιμε...", Μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000
Δημήτρης Τ. Σκλαβενίτης
Ασίνη 2016, 608 σελ.
ISBN:978-618-82026-5-8
Τιμή: 22,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,60 €«Κάτσε καλά, Γεράσιμε…» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα συλλαλητήρια των μαθητών εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Γεράσιμου Αρσένη την περίοδο 1998-1999. Το βιβλίο ιχνηλατεί την ιστορία της κλιμακούμενης μαθητικής διαμαρτυρίας από την αρχή της Μεταπολίτευσης, με σκοπό να αναδείξει τη σταδιακή διαμόρφωση του μαθητικού κινήματος. Η έρευνα, βασισμένη σε πλήθος τεκμηρίων ‒μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά, μπροσούρες, προκηρύξεις και ημερήσιο Τύπο‒ καθώς και σε προφορικές μαρτυρίες μαθητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, συνθέτει για πρώτη φορά την εικόνα των μαθητών ως ιστορικού συλλογικού υποκειμένου.Η ιστορία του μαθητικού κινήματος σκιαγραφείται σε συγκερασμό με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και της ιστορικής διαδρομής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Η έρευνα, με επίκεντρο πάντα τους μαθητές, παρακολουθεί στενά και τους τρεις άξονες και επιχειρεί να εξακριβώσει πώς διαπλέκονται και συσχετίζονται μεταξύ τους. Αναλύονται όχι μόνο η στάση και ο ρόλος των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονέων, κυρίως μέσα από τις θεσμικές και οργανωμένες τους εκφράσεις, όπως η ΟΛΜΕ και οι σύλλογοι γονέων.Έμφαση δίνεται στη μελέτη των πολιτικών παραγόντων της κινηματικής δράσης, ενώ αναλύεται σε βάθος ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι μαθητικές κομματικές παρατάξεις στην οργάνωση του μαθητικού συνδικαλισμού. Τέλος, ενδελεχής αναφορά γίνεται στην κατάληψη των σχολείων ως βασικής μορφής δράσης των μαθητών και στον τρόπο που αυτή συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο και την κάμψη του μαθητικού κινήματος.

Ευγενή παχύδερμα και πάσχοντες εργάτες. Επίκαιρες ιστορίες από τις αρχές του 20ού αι.
Νίκος Ποταμιάνος
Ασίνη 2016, 188 σελ.
ISBN: 978-618-82026-9-6
Τιμή: 10,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,00 €Το βιβλίο αυτό αποτελείται από άρθρα και ομιλίες που γράφτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιστορικής επιστήμης μεν, αλλά και με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν παρεμβάσεις σε σημερινές συζητήσεις για τον ρατσισμό, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την αναβίωση του φασισμού, την έννοια του λαϊκισμού, τις ρυθμίσεις της αγοράς, το έθνος και τον εθνικισμό. Τα θέματα που θίγονται περιλαμβάνουν:την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στα 1909-11τον ορισμό της έννοιας του «λαϊκισμού» και τη χρήση της για την ερμηνεία της συνεργασίας δεξιών και αριστερών ριζοσπαστών στα 1909-10τη νομοθεσία ενάντια στην «αισχροκέρδεια» απ’ το 1916 κ.ε.τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και το αίτημα «εθνικής προτίμησης» των ντόπιων έναντι των προσφύγων στα 1914-16 τις αντιλήψεις για το έθνος και τον διεθνισμό των πρώτων Ελλήνων σοσιαλιστών τον φασισμό στη μεσοπολεμική Ελλάδα. Περιλαμβάνονται, επίσης, κείμενα και ομιλίες σχετικά με τις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου και του Πολυτεχνείου, οι οποίες δίνουν πάντα την ευκαιρία να αναφερθεί κανείς σε επίκαιρα ζητήματα.

Ιστορία της μη κανονικότητας. Εισαγωγή στην ιστορία του εκθηλυσμού, της υστερίας, του αυνανισμού, της ομοφυλοφιλίας και της πορνείας στον Μεσοπόλεμο
Δήμητρα Τζανάκη
Ασίνη 2016, 324 σελ.
ISBN:978-618-82884-3-0
Τιμή:14,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 11,20 €


Στις σελίδες αυτές η νεωτερικότητα δεν είναι συνυφασμένη με τις αξίες του Διαφωτισμού και της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αντιθέτως, το βιβλίο βασίζεται εξ αρχής στην ανάγκη περιγραφής μιας γενεαλογίας ηθικής. Mιας συναρμολόγησης πρακτικών λόγου, θεσμικών συμβάσεων και φανταστικών επιστημονικών επενδύσεων με «θεοκρατική» βάση, η οποία όρισε την έννοια άνθρωπος. Ως εκ τούτου, παρουσιάζονται η διαμόρφωση του πλαισίου και η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αναδείχθηκε η «κανονικότητα», με γνώμονα κυρίαρχα ηθικά γνωρίσματα. Έτσι διαμορφώθηκε ένας συγκεκριμένος «ηθικός» ηγεμονικός πυρήνας, ο οποίος όριζε όλες τις διαστάσεις της υποκειμενικότητας του ατόμου. Εξετάζεται, επομένως, ο τρόπος με τον οποίο επιστήμες όπως η ψυχιατρική, η εγκληματολογία, η ανατομία, η στατιστική, η σεξολογία, η ψυχανάλυση και η ανθρωπολογία μετατράπηκαν σε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο η επιστήμη έγινε κυρίαρχος και κάτοχος της ερμηνείας της ανθρώπινης οντότητας. Σε αντίθεση με αυτά που η νεωτερικότητα περίτρανα διατυμπάνιζε, όμως, το πλαίσιο αυτό δεν σήμανε τη συντριπτική αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, αλλά την εισαγωγή δια της πλαγίας οδού ηθικής αιώνων. Οι πολλαπλές αντινομίες αυτής της συνθήκης, κομμάτια του παζλ μιας πολιτικής φιλοσοφίας με βάση την οποία το δικαίωμα της ζωής μετατοπιζόταν συνεχώς από την περιοχή του Δικαίου στην περιοχή του Κανόνα, μας αφήνει με έναν κύριο προβληματισμό: και αν η ιστορία ξεκινούσε όχι από τον Οιδίποδα αλλά από τη Σφίγγα;

Η εποχή του Διαστήματος. Ηλεκτρική και ηλεκτρονική τέχνη στην Ελλάδα 1957-1989
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου
Ασίνη 2017, 260 σελ.
ISBN:978-618-82884-6-1
Τιμή: 20,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,00 €


Η προοπτική της διαστημικής εξερεύνησης διαπέρασε ολόκληρο το φαντασιακό μιας εποχής που εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως και τη δεκαετία του 1980. Η τέχνη δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δημιουργούσαν άλλες προτεραιότητες, η εποχή του διαστήματος άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε μία ολοκληρωμένη έκθεση και έκδοση το έργο και η δράση του πρώτου κύματος ελλήνων εικαστικών, αρχιτεκτόνων και συνθετών, για τους οποίους η χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μέσων ήταν αναπόσπαστη από τη νέα διαστημική περιπέτεια της ανθρωπότητας. Η χρήση των νέων μέσων θα καταστεί εν συνεχεία κοινός τόπος στην τέχνη και την κουλτούρα. Το πνεύμα όμως της εποχής του Διαστήματος φαίνεται να έσβησε απότομα μπροστά στον κόσμο του Διαδικτύου. Η άνοδος και η πτώση αυτού του πνεύματος, καθώς και οι ιδιαίτερες εκφάνσεις του στην Ελλάδα, παρήγαγαν μία τέχνη που σήμερα φαίνεται τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή. Στον συλλογικό αυτό τόμο γράφουν οι Θανάσης Μουτσόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Νεφέλη Δημητριάδη, Χρίστος Μάης, Μάνος Στεφανίδης, Άννα Χατζηγιαννάκη, Δημήτρης Βανέλλης, Παύλος Λέφας, Νεκτάριος Παπαδημητρίου.

Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Μεχμέτ Μιχρί Μπελί
Μετάφραση: Γιώργος Μερτίκας
Εκδόσεις Νήσος - Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου 2017, 120 σελ.
ISBN 978-960-589-056-8
Τιμή: 7,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 5,60 €


Η μετάφραση στα ελληνικά της εργασίας του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί έχει πολλαπλή σημασία: Πρώτον, γιατί γράφτηκε πριν από οκτώ σχεδόν δεκαετίες - είναι ιδιαίτερα σπάνιες οι μελέτες του είδους από Τούρκους ερευνητές, ειδικά την εποχή εκείνη. Δεύτερον, γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας είναι μια προσωπικότητα με ειδικό βάρος τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, μέσα από τη στράτευσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και του αγώνα κατά της καταπίεσης και την ένταξή του στη μαχόμενη Αριστερά - υπό διωγμό στην Τουρκία, με θητεία στον Δημοκρατικό Στρατό στην Ελλάδα. Σε νεαρή ηλικία, υπό πολιτική επιτήρηση και στην αβεβαιότητα ενός παγκόσμιου πολέμου που μόλις ξεκινούσε, κατάφερε ένα επίτευγμα: ολοκλήρωσε την ανά χείρας μεταπτυχιακή μελέτη που εν τέλει αποτέλεσε διαχρονική παρακαταθήκη για τους επόμενους ερευνητές. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που έριξαν μια καθαρή ματιά στο πρωτοφανές γεγονός και τις συνέπειές του χωρίς να παρασυρθεί από τα επιχειρήματα του συρμού που καλλιεργούν και τρέφονται από το "εθνικό συμφέρον".(Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, από την Εισαγωγή)

Δύο πατρίδες, μία ταυτότητα

Δύο πατρίδες, μία ταυτότητα
Επιμέλεια: Νίκος Φωκάς
Εκδόσεις Νήσος - Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου 2017, 422 σελ.
ISBN: 978-960-589-052-0
Τιμή: 19,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 15,20 €Ένα βιβλίο για την κοινοτική ζωή και τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των Ελλήνων της Ουγγαρίας.

"Όσον αφορά εμένα, και οι δύο γονείς μου είναι Έλληνες, αλλά έχουμε μέσα μας κάποιου είδους διπλή ταυτότητα, αφού γεννηθήκαμε εδώ και καλλιεργούμε την ελληνικότητα μας σε ουγγρικό περιβάλλον".

"Και πώς το νιώθεις, πού είναι η πατρίδα... η πατρίδα σου; Εδώ ή εκεί;"
"Εγώ αισθάνομαι καλά και στις δύο χώρες. Πρέπει να πω ότι εγώ νιώθω σαν να είχα δύο πατρίδες".

"Τι θεωρείς τον εαυτό σου, είσαι περισσότερο Έλληνας ή περισσότερο Ούγγρος;"
"Καλή ερώτηση! Σε ρωτώ, ποιο από τα δάκτυλα μου να κόψω; Λοιπόν, εξ αίματος είμαι Έλληνας, αυτό είναι σαφές. Και από πολιτιστική άποψη... ε, και τα δύο. Ενώ, από την άποψη του... πού έχω ζήσει, πού έμεινα, δηλαδή, απ' αυτήν την άποψη είμαι Ούγγρος. Δηλαδή... πώς να το πω... ποσοστιαία... λοιπόν, είναι δύσκολο να το πεις".

"Είμαι Ελληνίδα. Καθαρά. Δηλαδή δεν έχει συμβεί ποτέ να έχω συσταθεί σαν Ουγγαρέζα, όπου και να πήγα στον κόσμο. Εγώ πάντα ήμουν Ελληνίδα. Γεννήθηκα Ελληνίδα, επειδή οι γονείς μου είναι Έλληνες. Δηλαδή εμάς μας μεγάλωσαν πράγματι σαν Έλληνες! Δηλαδή εγώ αισθάνομαι εντελώς Ελληνίδα, μόνο που είμαι Ελληνίδα της Ουγγαρίας. Αυτά. Έτσι που εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό".

IZNIK. Η μαγεία των κεραμικών / A fascination with ceramics

IZNIK. Η μαγεία των κεραμικών / A fascination with ceramics
Επιμέλεια: Μωραΐτου Μίνα
Μουσείο Μπενάκη 2017, 40 σελ. με 31 έγχρωμες φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-217-0
Τιμή: 5,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,00 €


Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2017) με θέμα τα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά  σχέδια, θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγής τους όσο και κατά τον 19ο αιώνα. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μια διαδρομή που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και τις πρώιμες μελέτες, και καταλήγει στα εργαστήρια της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Φαλήρου και της Ρόδου που επιχειρούν την αναβίωση των κεραμικών.


Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική των Ιζνίκ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εργαστήρια «Κιουτάχεια-Αθήναι», «Κεραμεικός» και «Icaro Rodi».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.

«Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

Maritsa Travlos. Κεραμική Γλυπτική 1990-2017 / Maritsa Travlos. Ceramics Sculpture 1990-2017

Maritsa Travlos. Κεραμική Γλυπτική 1990-2017 / Maritsa Travlos. Ceramics Sculpture 1990-2017
Επιμέλεια: Μαυρωτάς Τάκης

Μουσείο Μπενάκη - Μαρίτσα Τραυλού 2017, 208 σελ. με 232 έγχρωμες και 8 α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-215-6
Τιμή: 30,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 24,00 €


Η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς 138) από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017, και περιλαμβάνει κεραμικές δημιουργίες, αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής παραγωγής της Μαρίτσας Τραυλού, από το 1990 μέχρι το 2017.
Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού περιλαμβάνει πεντακόσιες περίπου γλυπτικές συνθέσεις που σκιαγραφούν τους  πειραματισμούς της εικαστικού με τις φόρμες, τις τεχνικές και τα υλικά της κεραμικής τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Οι πολύχρωμες δημιουργίες της, κυρίως από πορσελάνη αλλά και γκρε (stoneware), είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οπτική πραγματικότητα και τον απέραντο κόσμο της θάλασσας. Τα τρισδιάστατα κεραμικά της «Ψάρια», όπως και οι υποβλητικοί της «Αχινοί» μας μεταφέρουν στη μαγεία της σιωπής του βυθού. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της με τα λεπτεπίλεπτα σμήνη ψαριών ζωντανεύει η αίσθηση της αιώνιας ζωής. Πρόκειται για έργα με δυνατή αίσθηση υφής και χρώματος, έντασης και πάθους, που εκφράζουν το μεγαλείο και τη χαρά της ζωής.

Icaro - Ίκαρος. Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου / The pottery factory of Rhodes (1928-1988)

Icaro - Ίκαρος. Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου / The pottery factory of Rhodes (1928-1988) 
Γιάννος Ιωαννίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος
Μουσείο Μπενάκη 2017, 264 σελ. με 439 έγχρωμες και α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-216-3
Τιμή: 38.00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 30,40 €Ο τόμος αποτελεί συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτίριο), από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017.


Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία και την παραγωγή μιας εταιρείας που για πολλές δεκαετίες είχε συνδέσει το όνομά της με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού.

Η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».

Η παραγωγή της εταιρείας περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά καθώς και είδη καθημερινής χρήσης γνωστά για τα όμορφα σχέδια και τα λαμπερά τους χρώματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι αυτά που η διακόσμησή τους αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ρεπερτόριο της παραγωγής του Ιζνίκ, με φυτικά μοτίβα  με τουλίπες, υάκινθους, τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, καθώς και παραστάσεις διάφορων τύπων καραβιών.

Η έκθεση βασίζεται στην έρευνα και τη συλλογή του Γιάννου Ιωαννίδη, που περιλαμβάνει δείγματα από όλες τις περιόδους του εργοστασίου και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

H έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12).

Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών

Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών
Alexander Rosenberg
Μετάφραση: Μαραγκός Γιώργος
ISBN: 978-960-524-496-5
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2017, 502 σελ.
Τιμή: 25,00 €  
Τιμή ΜΙΕΤ: 20,00 €


Σε τι αποβλέπουν οι κοινωνικές επιστήμες – ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, ψυχολογία, ιστορία, οικονομικά, πολιτική επιστήμη; Να προσφέρουν άραγε γνώση παρόμοια με εκείνη των φυσικών επιστημών; Να αποκαλύψουν κανονικότητες και νόμους για την πρόγνωση και την εξήγηση των κοινωνικών φαινομένων; Ή μήπως αναδεικνύουν εμφανή αλλά και λανθάνοντα νοήματα των πράξεων και συμβάλλουν στην ερμηνευτική κατανόηση των ανθρωπίνων πραγμάτων;

Οι κοινωνικές επιστήμες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Οι φυσικές επιστήμες –ενισχυμένες με τη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης, τις νευροεπιστήμες, την εξελικτική ψυχολογία, τη θεωρία των παιγνίων– διεκδικούν το πρωτείο στη γνώση του ανθρώπου, την ίδια ώρα που ριζοσπαστικές φωνές αμφισβητούν τις κοινωνικές επιστήμες, τις στοχεύσεις και τις μεθόδους τους διότι, αγνοώντας τις γυναίκες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, διαιωνίζουν ανελεύθερες –έμφυλες, ταξικές, φυλετικές, εθνοτικές– δομές και πρακτικές.

Ο Alex Rosenberg μας εισάγει με σαφήνεια και γλαφυρότητα στον σύγχρονο προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες. Εκθέτει τον εννοιολογικό και επιχειρηματολογικό πυρήνα, τα γνωσιολογικά θεμέλια και τις μεταφυσικές παραδοχές που υποβαστάζουν την κριτική θεωρία και τη φεμινιστική επιστημολογία, και μας παρουσιάζει το έργο στοχαστών όπως οι Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ, Φρόυντ, Μπουρντιέ, Φουκώ, Χάμπερμας, Σερλ, Ρωλς, Σεν. Αναδεικνύει προβλήματα σχετικά με την ορθολογικότητα, την τελεολογία, τον λειτουργισμό, την ατομοκρατία, τον ολισμό, την επιστημονική πρόοδο, τις σχέσεις ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους, την ερευνητική ηθική. Ελέγχει τις αξιώσεις των επιστημών για αντικειμενικότητα και αξιακή «ουδετερότητα». Δείχνει πώς «τεχνικές» παραδοχές ενέχουν ιδεολογικές μεροληψίες και επηρεάζουν κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές.

Ο συγγραφέας καταδεικνύει ότι η μεταφυσική, η γνωσιολογία, η ηθική, η φιλοσοφία του νου, η φιλοσοφία της γλώσσας, η κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία, η φιλοσοφία των επιστημών, έχουν καθοριστική συνάφεια με το επιστημονικό έργο. Αντιπαραθέτοντας την προεπιστημονική δημώδη ιδέα ότι η δράση είναι προϊόν πίστεων και επιθυμιών προς τις απόπειρες για επιστημονική πραγμάτευση του ανθρώπου, επιτρέπει να δούμε πώς και γιατί το έργο των κοινωνικών επιστημόνων συνδέεται άρρηκτα με το ύπατο ερώτημα: Τι είναι ο άνθρωπος;


Ἡ ὀδυνηρὴ μνήμη τῆς σάρκας
ἐρωτικὰ ἰχνηλατώντας τὴν ποίηση τοῦ Κώστα Θ. Ριζάκη
Άννα Αφεντουλίδου
Προμετωπίδα: Μαργαρίτα Βασιλάκου
Εκδόσεις του Φοίνικα 2017, 120 σελ.
ISBN: 978-960-6849-65-7
Τιμή: 12,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80 €
 


Το βιβλίο της Άννας Αφεντουλίδου, με τον τίτλο Κώστας Ριζάκης και υπότιτλο Ερωτικά ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη, συνιστά μια μονογραφία στηριγμένη σε παλαιότερα κείμενά της για τον ποιητή και εμπλουτισμένη με άλλα για την περίσταση. Πρόκειται για μία φιλόδοξη φιλολογική εργασία, επεξεργασμένη με επιστημονική συνέπεια και ποιητική χάρη, ποιήτρια η ίδια, άλλωστε, και έγκριτη συγγραφέας.
Το βιβλίο αποτελείται από τα εξής Μέρη: Προλογικό Σημείωμα, Ποιητικά και ποιητολογικά χαρακτηριστικά, Αλίκη: θηλυκή αρχετυπική φιγούρα;, Γυναικείο σώμα και οραματική ενορχήστρωση, Σωματικές μεταλλάξεις (σε επτά ενότητες), Λυρικοί και Δραματικοί διασκελισμοί, Επιλογικά, Επίμετρο, Βιογραφικό συγγραφέως. Σύνολο σελίδων 117.
Η ιδιαιτερότητα της ποίησης του Ριζάκη, η ταυτότητα των χαρακτηριστικών της που την κάνουν διακριτή και «αξιοδιάκριτη», η ιδιαίτερη προσοχή με την οποία φροντίζει ο ποιητής τα ποιήματά του, η μοναχική και απομονωμένη ζωή του, καταγράφονται στα χαρακτηριστικά του έργου του, τα οποία προκαλούν τον αναγνώστη να επιστρέψει σ’ αυτό πάλι και πάλι. [...]

(Απόσπασμα από παρουσίαση του βιβλίου της Ανθούλας Δανιήλ)
 
 
 

Μεταπαραγωγή

Μεταπαραγωγή
Nicolas Bourriaud
Μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 2014, 118 σελ.
ISBN 978-960-6842-17-7
Τιμή: 12,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 9,60 €
Στη Μεταπαραγωγή προσπαθώ να δείξω ότι η ενορατική σχέση των καλλιτεχνών με την ιστορία της τέχνης υπερβαίνει σήμερα αυτό που ονομάζουμε «τέχνη της ιδιοποίησης», η οποία συνεπάγεται και εξυπονοεί μία ιδεολογία της ιδιοκτησίας/κυριότητας, και προχωράει προς μια κουλτούρα της χρήσης μορφών, μια κουλτούρα της διαρκούς δραστηριότητας των σημείων που βασίζεται σ’ ένα συλλογικό ιδεώδες: το μοιράζεσθαι. Το Μουσείο, όπως και η ίδια η Πόλη, αποτελεί για τους καλλιτέχνες έναν κατάλογο μορφών, στάσεων και εικόνων – πρόκειται για έναν συλλογικό εξοπλισμό από όπου όλοι είναι σε θέση να αντλήσουν, όχι για να υποταχθούν στην αυθεντία του, αλλά για να τον χρησιμοποιήσουν ως μία δεξαμενή εργαλείων που θα τους επιτρέψει να διερευνήσουν τον σύγχρονο κόσμο. […] Επιδίωξή μου δεν είναι να αναπτύξω και να εικονογραφήσω μία σειρά από αφηρημένες ιδέες μέσω μίας «γενιάς» καλλιτεχνών, αλλά να κατασκευάσω ιδέες στον απόηχο του έργου τους. Στοχάζομαι μαζί τους. Αυτό, το δίχως άλλο, είναι η φιλία, με την έννοια που την προσέδιδε ο Μισέλ Φουκώ.    
 

Σχεσιακή αισθητική

Σχεσιακή αισθητική
Nicolas Bourriaud
Μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 2014, 158 σελ.
ISBN 978-960-6842-18-4
Τιμή: 13,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,40 €
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν αποτελεί μία αμετάβλητη ουσία, αλλά ένα παιχνίδι του οποίου οι μορφές, οι τροπικότητες και οι λειτουργίες μεταβάλλονται και εξελίσσονται ανάλογα με την εκάστοτε εποχή και το εκάστοτε κοινωνικό συγκείμενο. Αποστολή του κριτικού είναι να μελετήσει εκ του σύνεγγυς αυτήν τη δραστηριότητα καθώς εξελίσσεται σε ενεστώτα χρόνο. […] Έπειτα από τη σφαίρα των σχέσεων μεταξύ Ανθρωπότητας και θεότητας, εν συνεχεία μεταξύ Ανθρωπότητας και αντικειμένου, η καλλιτεχνική πρακτική εστιάζεται πλέον στη σφαίρα των διανθρώπινων σχέσεων. Αυτό μαρτυρεί η τρέχουσα καλλιτεχνική δραστηριότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990: ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στις σχέσεις που πυροδοτεί το έργο του μεταξύ των παραληπτών του ή στην επινόηση μοντέλων κοινωνικότητας. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος παραγωγής δεν προσδιορίζει μονάχα ένα ιδεολογικό και πρακτικό πεδίο, αλλά και μία σειρά από νέους μορφικούς τομείς.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα