Blogger Template by Blogcrowds.

Το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Γέννηση και μεταμορφώσεις

Τίτλος: Το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Γέννηση και μεταμορφώσεις 
Συγγραφέας: Corinne Jouanno  
Μετάφραση: Μαρίνα Λουκάκη 
Επιμέλεια: Αναστασία Καραστάθη 
Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2015  
Σελίδες: 777 με 9 α/μ εικόνες και 2 χάρτες 
ISBN: 978-960-250-631-8  
Τιμή: 40,50 €   


Ο Μέγας Αλέξανδρος, με την αύρα του θρύλου που ο ίδιος καλλιέργησε και με την οποία φρόντισε πολύ συνειδητά, ενόσω ακόμα ζούσε, να περιβάλει τον εαυτό του, έκανε γενιές ολόκληρες ιστορικών, πολιτικούς άνδρες και καθημερινούς ανθρώπους να ονειροπολούν, γοητευμένοι από τις περιπέτειές του σε μακρινές χώρες. Το Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου είναι αδιάψευστος μάρτυρας της δυνατής έλξης που άσκησαν και ασκούν τα κατορθώματα του Κατακτητή. Αυτή η μυθιστορηματική βιογραφία, στημένη με σπαράγματα του αρχαίου θρύλου, έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ: από την Αλεξάνδρεια, τον τόπο καταγωγής της, διαδόθηκε σε πλήθος πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας, όπου μεταφράστηκε, διασκευάστηκε, μεταπλάστηκε σε τριάντα περίπου γλώσσες. Επομένως η ανάδυση στα τέλη της αρχαιότητας αυτού του έργου, που η παράδοση μας το μεταβίβασε παραπλανητικά υπό το όνομα του Καλλισθένη, αποτελεί γεγονός κρίσιμο για την ιστορική πορεία του μύθου του Αλέξανδρου. Στην ίδια την Ελλάδα, το Μυθιστόρημα, κείμενο ζωντανό, δεν έπαψε να μεταμορφώνεται στο πέρασμα των αιώνων: από διασκευή σε διασκευή, η λαϊκή φαντασία προσαρμόζει και αναπλάθει τη μορφή του Κατακτητή για να τον κάνει να ταιριάζει καλύτερα στα ιδεώδη και τις αξίες κάθε εποχής. Είτε ως υπόδειγμα βασιλέως, είτε ως τρομερό παιδί, είτε ως παραβατικός τυχοδιώκτης και κυνηγός της περιπέτειας που αψηφά τα όρια, είτε, τέλος, ως πιστός ομολογητής, ο μυθιστορηματικός Αλέξανδρος, ενεργώντας όπως επιτάσσουν κάθε φορά οι νέες περιπέτειες της πλοκής, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιστορικό πρότυπό του, προσλαμβάνοντας φανταστικά χαρακτηριστικά. Την πολυδαίδαλη αυτή πορεία μεταμόρφωσης του ήρωα παρακολουθεί το βιβλίο της Κορίν Ζουαννό.

Η ΚΟΡΙΝ ΖΟΥΑΝΝΟ είναι καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καν. Ασχολείται με την αρχαιοελληνική και βυζαντινή μυθοπλαστική γραμματεία. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει μεταφράσει στα γαλλικά διάφορα κείμενα που αναφέρονται σε μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας, όπως ο Αλέξανδρος και το θρυλικό Μυθιστόρημά του, ο Οδυσσέας, ο Αίσωπος και ο Διγενής Ακρίτης.  

Ευαισθησία και ιστορία. Ιστορία και ψυχολογία

Τίτλος: Ευαισθησία και ιστορία. Ιστορία και ψυχολογία
Συγγραφέας: Lucien Febvre
Μετάφραση: Μαρία Στεφανοπούλου
Επίμετρο: Ρίκα Μπενβενίστε
Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2015
Σελίδες: 115
ISBN: 978-960-250-630-1
Τιμή: 9,90 €

Γραμμένα στη δεκαετία του 1930, τα δύο κείμενα που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο (το 8ο της σειράς minima) άνοιγαν τότε νέους δρόμους στην ιστορική έρευνα. Σκιαγραφούσαν ένα κεφάλαιο της «ιστορίας των νοοτροπιών», η οποία με τη σειρά της υπηρετούσε τον σκοπό, που είχε θέσει ο Λυσιέν Φεβρ από κοινού με τον Μαρκ Μπλοκ, μιας συνολικής και συνθετικής ιστορίας. Ο Φεβρ οδηγήθηκε στη μελέτη των νοοτροπιών από τις ιστορικές έρευνές του για ατομικές προσωπικότητες όπως ο Λούθηρος, η Μαργαρίτα της Ναβάρρας ή ο Ραμπελαί, και από την προσπάθεια να συσχετίσει διανοητικά και ψυχολογικά φαινόμενα.
Το κείμενο Ιστορία και ψυχολογία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1938, στον όγδοο τόμο της Encyclopédie française. Το κείμενο Ευαισθησία και ιστορία δημοσιεύτηκε στα Annales το 1941. Στην πραγματικότητα όμως είναι σύγχρονο του άρθρου της Encyclopédie, αφού επαναλαμβάνει εν πολλοίς την ανακοίνωση του συγγραφέα σε θεωρητικό συμπόσιο που έγινε τον Ιούνιο του 1938.
Η «πρωταρχική» για τον ιστορικό μέριμνα, την οποία ο Φεβρ ονομάζει «ψυχολογική», είναι σύμφωνα με τα δικά του λόγια «η μέριμνα να συνδέεις, να συνενώνεις όλες τις υπαρξιακές συνθήκες των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης ιστορικής εποχής με το νόημα που οι άνθρωποι της ίδιας εποχής έδωσαν στις ιδέες τους … Διότι τούτες οι υπαρξιακές συνθήκες αφήνουν το αποτύπωμά τους πάνω στις ιδέες, καθώς και πάνω στους θεσμούς και στις λειτουργίες τους». Τα συναισθήματα, εξηγεί ο Φεβρ, δεν αποτελούν μόνον ατομική υπόθεση, αφού επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, λειτουργούν ως θεσμός ή ως τελετουργία. Οι εκδηλώσεις τους συνδέονται με τον νου και με τη θρησκευτική σκέψη. Η ιστορικότητά τους έγκειται στην ισορροπία ανάμεσα στις
συναισθηματικές και τις διανοητικές ιδιότητες του ατόμου. Η μελέτη των émotions, των συναισθημάτων ή συγκινήσεων, οδηγεί στο υπόβαθρο της ατομικής συνείδησης, σε κάτι που αντιστέκεται στο ρεύμα της αυτοσυγκράτησης που επιφέρει η ανθρώπινη εξέλιξη. Αποδεχόμενος την εξελικτική θεώρηση της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας, ο Φεβρ επισημαίνει τη σταδιακή υποβάθμιση της συναισθηματικής σφαίρας που υποχωρεί καθώς η διανοητική κερδίζει έδαφος μέσω του αυτοελέγχου και της ενδοσκόπησης. Και καλεί τους ιστορικούς να προσδιορίσουν τα νοητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε μια διαδικασία εκλογίκευσης, που κατά την άποψή του χαρακτηρίζει την ιστορία του ατόμου, όπως και των κοινωνιών. Με τις παρατηρήσεις του για την «ιστορική ψυχολογία», ο Φεβρ αναδεικνύει τις ριζικές ασυνέχειες της ψυχολογικής εμπειρίας και επισημαίνει τον κίνδυνο του αναχρονισμού στην περίπτωση που υποτιμηθεί η διαφορετικότητα των νοοτροπιών του παρελθόντος. Μολονότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα της ανασύνθεσης της συναισθηματικής ζωής μιας δεδομένης ιστορικής εποχής, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «ο ιστορικός δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει το πεδίο». Θεωρεί άλλωστε αυτά τα εισαγωγικά κείμενά του «μια παρότρυνση, ένα κάλεσμα για την εκπόνηση ερευνών που δεν έχουν γίνει, και που πρέπει να γίνουν».

Ο ΛΥΣΙΕΝ ΦΕΒΡ (1878-1956) είναι Γάλλος ιστορικός, από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα. Δίδαξε Ιστορία των Νεότερων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (1919-1933), κατείχε την έδρα της Ιστορίας του Πολιτισμού των Νεότερων Χρόνων στο Κολέγιο της Γαλλίας (1933-1949), ίδρυσε και διηύθυνε το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών της École Pratique des Hautes Études του Παρισιού (1948-1956). Συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση των ιστορικών σπουδών εδραιώνοντας τη σχέση τους με τις κοινωνικές επιστήμες. Αμφισβήτησε τον ντετερμινισμό της διπλωματικής ιστορίας των γεγονότων απελευθερώνοντας την έρευνα από την παραδοσιακή ιστορία των ιδεών και κατανοώντας τις μεγάλες ιστορικές μεταβολές με όρους ψυχολογικής εξέλιξης. Εμπνεύστηκε και ίδρυσε με τον Μαρκ Μπλοκ το μαχητικό διεπιστημονικό περιοδικό Annales d’ histoire économique et sociale (1929) και κατ’ επέκταση το ιστορικό ρεύμα της Σχολής των Annales, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μελέτη της ιστορίας των νοοτροπιών και των συναισθημάτων. Ένα μέρος του έργου του συγκεντρώνεται στους τόμους Combats pour l’ histoire (1953) και Pour une histoire à part entière (1962).


Ο ξένος. Δύο δοκίμια για την εξορία


Τίτλος: Ο ξένος. Δύο δοκίμια για την εξορία
Συγγραφέας: Richard Sennett
Μετάφραση: Παναγιώτης Σουλτάνης
Επιμέλεια: Γιώργος Διαμάντης
Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2015
Σελίδες: 145 με 2 α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-632-5
Τιμή: 10,80 €

Στο βιβλίο αυτό, το 7ο της σειράς minima, παρουσιάζονται δύο δοκίμια που εξετάζουν τι σημαίνει να είσαι ξένος. Το πρώτο ανατρέχει στη Βενετία των αρχών του 16ου αιώνα, τότε που η πόλη γίνεται έδρα μιας παγκόσμιας εμπορικής αυτοκρατορίας. Πολλοί από τους ξένους που η παρουσία τους ήταν αναγκαία για τη διοίκηση αυτής της αυτοκρατορίας ήταν ανεπιθύμητοι στην ίδια την πόλη: Γερμανοί, Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι –οι Εβραίοι περισσότερο απ’ όλους. Πώς να καταφέρεις να φτιάξεις μια ζωή σε έναν εχθρικό τόπο; Εξιστορώντας τη συγκρότηση του εβραϊκού γκέτο στη Βενετία της Αναγέννησης, ο Σέννετ φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους οι Εβραίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν εκεί μια πατρίδα. Η περίπλοκη ιστορία τους είναι η ιστορία μιας ομάδας εξορίστων που υπέστησαν τον διαχωρισμό παρά τη θέλησή τους, αλλά έπειτα διαμόρφωσαν νέες κοινοτικές μορφές από αυτή την κατάσταση απομόνωσης και απέκτησαν ένα βαθμό αυτοδιάθεσης στα γκέτο τους. Η εμπειρία τους υπέδειξε έναν βιώσιμο τρόπο σύνδεσης της κουλτούρας και των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι Εβραίοι της Βενετίας διέθεταν και δικαιώματα λόγου και χωρικά δικαιώματα, τα οποία εντούτοις δεν τους ενσωμάτωναν στις κωδικοποιημένες λειτουργίες της πολιτείας. Το δεύτερο δοκίμιο αναφέρεται στους ξένους και την ξενότητα σε μια πιο πρόσφατη εποχή. Περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Αλεξάντερ Χέρτσεν, του μεγάλου Ρώσου μεταρρυθμιστή του 19ου αιώνα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του εξόριστος στη Βρετανία ή μετακινούμενος από τη μια πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου στην άλλη. Αντί να υποκύψει στη νοσταλγία και τη μεμψιμοιρία, ο Χέρτσεν θέλησε να εμβαθύνει στον εκτοπισμό, και πράγματι τον ενστερνίστηκε ως τρόπο ζωής. Και αυτό ακριβώς τον καθιστά μοντέρνο. Ο ξένος μπορεί να βρει τη βούληση και την ικανότητα να αντλήσει κάτι πολύτιμο από την ίδια την εμπειρία του εκτοπισμού, έστω κι αν η μετανάστευσή του ήταν αρχικά αποτέλεσμα καταναγκασμού. Ίσως μπορέσει πράγματι να έχει μια πιο ευφυή, πιο ανθρώπινη σχέση με την κουλτούρα του απ’ ό,τι αυτός που δεν έχει μετακινηθεί ποτέ, που δεν έχει υποχρεωθεί να σταθμίσει τις διαφορές της μιας κουλτούρας από την άλλη. Ο Χέρτσεν διαπίστωσε έτσι ότι ο εκτοπισμός του από τη Ρωσία είχε δημιουργήσει ένα νέο είδος ελευθερίας στη ζωή του, την ελευθερία που βιώνεται ανεξαρτήτως τόπου.

Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Σέννετ γεννήθηκε το 1943 στο Σικάγο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και στο Χάρβαρντ. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο London School of Economics. Η έρευνά του, συνδυασμός εθνογραφίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας, εντάσσεται στην παράδοση του πραγματισμού των Ουίλλιαμ Τζέιμς και Τζων Ντιούι κι εστιάζει σε πεδία όπως η σύγχρονη πόλη και ο αστικός βίος, ο κόσμος της εργασίας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος, η διαμόρφωση της ατομικής ταυτότητας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν τα: The Fall of Public Man, 1977 (Η τυραννία της οικειότητας, Νεφέλη, 1999), The Corrosion of Character, 1998 (Ο ελαστικοποιημένος άνθρωπος, Πεδίο, 2010), The Culture of the New Capitalism, 2006 (Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού, Σαββάλας, 2008), The Craftsman, 2008 (Ο
τεχνίτης, Νησίδες, 2011).

Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος, 1874-1933Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος, 1874-1933

7 Μαϊου 2015 - 18 Ιουλίου 2015

 
Καλλιτέχνες : ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση:

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ
1874-1933

την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου 
(Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου).

Ε.Λ.Ι.Α.- Μ.Ι.Ε.Τ. 

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 
Ε.Λ.Ι.Α.- Μ.Ι.Ε.Τ. 
απέκτησε σελίδα στο Facebook!

Aκολουθήστε μας καθώς θα μοιραζόμαστε σπάνια τεκμήρια, παλιές φωτογραφίες, όμορφα αντικείμενα εποχής, νέα για τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις μας και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα από τις συλλογές μας!

Τίτλος: Το παράπονο της Βρισηίδας. Έρωτας, επιθυμία και εγκράτεια στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Συγγραφέας: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας
Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Κυρτάτα 

Έκδοση: Εκδόσεις του εικοστού πρώτου
Σελίδες: 168
ISBN:
978-618-5118-07-5
Τιμή με έκπτωση:
11,50 €Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι έρωτες μεταξύ πολεμικών αρχηγών και αιχμαλώτων γυναικών στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Το παράδειγμα του Αχιλλέα και της Βρισηίδας παρέμενε πάντα προσφιλές αλλά και διδακτικό. Ήδη στην κλασική Αθήνα και ιδίως στην κλασική Ρώμη αναπτύχθηκαν διδαχές που προσπαθούσαν να ελέγξουν, να περιορίσουν και να απαγορεύσουν τους παθιασμένους έρωτες μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων. Στα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου γίνεται επίσης διερεύνηση του θεσμού του γάμου και ευρύτερα των ερωτικών σχέσεων καθώς και της συμμετοχής των γυναικών σε πολεμικές επιχειρήσεις. 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου
Ο Πλάτων για τον Θεό ως Νου

http://www.cup.gr/Images/Products/plato-cover.pngΤίτλος:  Ο Πλάτων για τον Θεό ως Νου
Συγγραφέας: Στήβεν Μενν
Μετάφραση: Παντελής Γκολίτσης
Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015
Σελίδες: 232
ISBN: 978-960-524-435-4
Τιμή με έκπτωση: 19,80€Το βιβλίο αυτό είναι μια συστηματική μελέτη της θεολογίας του Πλάτωνα. Ο συγγραφέας στρέφει την προσοχή του στην όψιμη περίοδο του Πλάτωνα, και συγκεκριμένα στον Τίμαιο, τον Φίληβο, τον Πολιτικό και τους Νόμους. Η βασική θέση του βιβλίου είναι πως τους διαλόγους αυτούς διατρέχει μια διακριτή φιλοσοφική θεολογία θεμελιωμένη στην έννοια του νου.

Κατά τον Πλάτωνα, όπως τον ερμηνεύει εδώ ο Μενν, υπάρχει ένας θεός που ονομάζεται νους. Ο νους δεν είναι ένα είδος ψυχής ούτε ικανότητα κάποιας ψυχής. Ο Μενν υποστηρίζει πως, για τον Πλάτωνα, νους είναι το όνομα μιας αρετής. Ο θεός ως νους είναι ο Λόγος, η αυθυπόστατη αρετή της λογικότητας, η αρετή στην οποία μετέχει ένας σοφός αλλά όχι ένας ανόητος. Η αρετή αυτή ασκεί αιτιώδη δράση πάνω στα πράγματα του κόσμου, και συνέπεια της δράσης αυτής είναι η τάξη που χαρακτηρίζει το φυσικό σύμπαν και που το καθιστά κόσμον.

Ο συγγραφέας εντοπίζει τις ρίζες αυτής της θεολογίας στην προσωκρατική παράδοση. Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως η προσέγγιση αυτή αποτελεί το απαραίτητο ερμηνευτικό κλειδί για την κατανόηση των μεταγενέστερων αρχαιοελληνικών φιλοσοφικών θεολογιών: του Αριστοτέλη, των Στωικών και των Νεοπλατωνικών. Ως επίμετρο περιλαμβάνεται μια χωριστή μελέτη του συγγραφέα για τη σχέση της πλατωνικής με την αριστοτελική θεολογία, αναδεικνύοντας πώς και οι δύο θεμελιώνονται,  με διαφορετικούς τρόπους, στις έννοιες του νου και του αγαθού.

Η Φωτογραφία του Ελληνικού Τοπίου

http://www.biblionet.gr/images/covers/b197316.jpgΤίτλος: Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου
Συγγραφέας: Ηρακλής Παπαϊωάννου 
Έκδοση: Άγρα, 2014 
Σελίδες: 512 
ISBN: 978-960-325-977-0 
Τιμή με έκπτωση: 22,50€Το ελληνικό τοπίο έχει, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει κεντρίσει σε μεγάλο βαθμό τη συλλογική συνείδηση και το φαντασιακό. Η φωτογραφία υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα βασικά οχήματα στην καλλιέργεια της λιγότερο ή περισσότερο εξιδανικευμένης εικόνας του.

Ποια ιδεολογήματα όπλισαν τη φωτογραφία για να προχωρήσει στην αναπαράσταση του ελληνικού τοπίου; Πώς μεταλλάχθηκε σταδιακά η εικόνα αυτού του τοπίου από τη γέννηση της φωτογραφίας, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ώς την αυγή του 21ου; Πόσο διαπέρασε τη φωτογραφία τοπίου η αναζήτηση εθνικής ταυτότητας; Διαδόθηκε τελικά περισσότερο ως ερασιτεχνική και στερεότυπη τουριστική εικόνα ή ως καλλιτεχνικό έργο με υψηλότερες πνευματικές απαιτήσεις; Ποια ήταν η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη εικόνα, που καλλιέργησαν τα μαζικά έντυπα, ο τουρισμός και η λεωφόρος της ανάπτυξης, και την ανεπίσημη, που φιλοτεχνήθηκε σε ένα πνεύμα εγγύτερο στη δημοτική παράδοση; Ασκήθηκε τελικά η φωτογραφία τοπίου στην Ελλάδα περισσότερο ως τέχνη ή ως γλώσσα μαζικής επικοινωνίας που συμπορεύτηκε με την επίσημη ιδεολογία; Υπήρξε η ελληνική φωτογραφία τοπίου ένα βήμα αυτογνωσίας μέσα από την αναπαράσταση του οικείου τόπου ή περισσότερο μια πτυχή της ευρύτερης διαδικασίας εκδυτικισμού που έπαιξε ρόλο στην αθόρυβη αποίκιση της συνείδησης με αισθητικές και ιδεολογικές αξίες;

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να συμβάλει στην απάντηση τέτοιων ερωτημάτων, αναγνωρίζοντας την εγγενή πολυπλοκότητα και την ιδιαίτερη βαρύτητα που διαθέτουν το μέσον της φωτογραφίας και η έννοια του τοπίου όταν αποκτούν εθνικό πρόσημο.

Νέοι τίτλοι από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

http://4.bp.blogspot.com/-DPSqra6ZJRI/VS1DkK6SC1I/AAAAAAAAHpQ/LQ3B8IhZGGA/s1600/NAZISMOS-COVER.PNGΤίτλος: Ναζισμός και Γερμανικός Χαρακτήρας. Δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού 
Συγγραφέας: Νόρμπερτ Ελίας 
Μετάφραση: Γιάννης Πεδιώτης, Γιάννης Θωμαδάκης 
Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής 
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015 
Σελίδες: 182 
ISBN: 978-960-524-439-2 
Τιμή με έκπτωση: 14,40€


Η αγάπη για την πατρίδα που διατυμπάνιζαν οι Ναζί και στο όνομα της οποίας συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού δεν ήταν αγάπη για την αληθινή Γερμανία, για τη Γερμανία όπως αυτή ήταν στην πραγματικότητα. Η αγάπη τους δεν αφορούσε μια Γερμανία που είναι ένα έθνος μεταξύ άλλων ισότιμων εθνών. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία όπως αυτή όφειλε να είναι σύμφωνα με τα αισθήματά τους: μια Γερμανία μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία ιδεατή.

Ούτε ο Χίτλερ αγαπούσε τη Γερμανία όπως πραγματικά ήταν. Αυτό που αγαπούσε ήταν μια οπτασία της Γερμανίας και του μεγαλείου της. Ο ναζιστικός πόλεμος και η όλη θηριωδία εκείνων των ετών ήταν η απέλπιδα κίνηση ενός έθνους που καταποντιζόταν ταχύτατα σε θέση δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Οι Γερμανοί είδαν αυτό τον πόλεμο ως την ύστατη απόπειρά τους να φανούν αντάξιοι της ιδεατής τους αυτοεικόνας.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ανάγκη να εξοντωθούν εκατομμύρια Εβραίοι για να μάθουν οι Γερμανοί να ζουν με μια λιγότερο λαμπερή εικόνα του εαυτού τους. Σπανίως, όμως, ισχυροί κοινωνικοί σχηματισμοί συμβιβάζονται ειρηνικά με τον περιορισμό της ισχύος τους. Στρέφονται ξανά και ξανά σε ηγέτες που προβάλλουν ενώπιόν τους την εικόνα ενός υπέρτερου μεγαλείου, που απευθύνονται σ’ αυτούς στο όνομα υψηλών αξιών και τους καλούν ν’ αντισταθούν στην απειλή και να πολεμήσουν για τη συλλογική ανωτερότητα και τα ιδανικά της.

Όπως τα άγρια ζώα, έτσι και τα ισχυρά έθνη γίνονται πολύ επικίνδυνα όταν νιώσουν στριμωγμένα, όταν αισθανθούν ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει σε βάρος τους, ότι οι αξίες τους απειλούνται κι η υπεροχή τους αργοσβήνει. Όταν παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στη βία. Και τότε ξεσπούν πόλεμοι.


Ο Νόρμπερτ Ελίας έγραψε αυτό το δοκίμιο το 1961/62, με αφορμή τη δίκη του Άιχμαν που διεξαγόταν εκείνο τον καιρό στην Ιερουσαλήμ. Το δημοσίευσε 30 περίπου χρόνια αργότερα, ένα έτος πριν τον θάνατό του.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)http://www.cup.gr/Images/Products/taxidi.pngΤίτλος: Ταξίδι, Γραφή, Αναπαράσταση / Μελέτες για την ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Χατζηπαναγιώτη - Sangmeister Ιλία
 Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015
Σελίδες: 544
ISBN: 978-960-524-388-3
Τιμή με έκπτωση: 22,50€Πώς πρέπει να τρέφεται, να παρατηρεί και να γράφει ένας ταξιδιώτης του 18ου αιώνα; Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους την εποχή του Διαφωτισμού; Ποιος είναι ο μυστηριώδης Αθανάσιος που προσλαμβάνει ως γραμματέα τον δεκαεννιάχρονο Ρουσσώ; Τι γνωρίζει ένας Γάλλος έμπορος για τη μαντάμ Τυανίτη και τον οπιομανή γιατρό Σκαρλάτο Καρατζά; Πώς είναι τα ιδρύματα εγκλεισμού στην ανατολική Μεσόγειο το 1786; Πώς μια περιγραφή ταξιδιού γίνεται εισιτήριο για την Αγγλία; Ποιος είναι ο κομψός Ισαάκμπεης για τον οποίο ακούει ο Κωνσταντίνος Καρατζάς στο Βερολίνο; Πώς ένας πρέσβης προκαλεί ένα νέο τιράζ; Ποια κείμενα κρύβονται στις Κερκυραϊκές Αρχαιολογίες του Ευγένιου Βούλγαρη; Πώς βλέπει τις γυναίκες σε ένα χαμάμ ένας Γάλλος καθολικός κριτικός; Πόσα θύματα έχουν τον 18ο αιώνα οι επιδημίες πανώλης στο Αιγαίο; Πώς εξαφανίστηκαν οι τρούλλοι του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα; Τι κοινό έχει ο γενίτσαρος Πατρόνα Χαλίλ με τον ναπολιτάνο Μαζανιέλλο; 

Οι μελέτες του τόμου δεν απαντούν μόνο στα ερωτήματα αυτά. Μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις λησμονημένων ή άγνωστων κειμένων της ταξιδιωτικής γραμματείας, διερευνούν το ταξίδι στον ελληνικό χώρο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως φαινόμενο, τις συνθήκες διεξαγωγής του και τις προσπάθειες κανονικοποίησής του• μελετούν την τυπολογία, την «ποιητική» και την πρόσληψη των περιηγητικών κειμένων• εξετάζουν τις αναπαραστάσεις του «Άλλου» και τη σχέση τους με τις συλλογικές ταυτότητες, και αξιοποιούν την ταξιδιωτική γραμματεία ως πηγή για την πολιτισμική ιστορία, την ιστορία των εννοιών και των ιδεών, την ιστορία του καθημερινού βίου, την ιστορική δημογραφία και την αρχαιολογία.
 

Εκδόσεις Ιστός: Νέες κυκλοφορίες

http://www.biblionet.gr/images/covers/b200608.jpgΤίτλος: Το Πρώτο Φιλί. Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο Χαρέμι του Αμπντουλαζίζ
Συγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης
Έκδοση: Ιστός & Εκδόσεις Άγρα, 2015
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-505-161-7
Τιμή με έκπτωση: 7,67€Η νουβέλα Το πρώτο φιλί – Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ είναι μια ανατολίτικη φαντασία, εμπλουτισμένη με σπαράγματα από την παιδική ζωή και το έργο του συγγραφέα και αναφορές στην θρακική λαογραφία. Ο δωδεκάχρονος Γιωργάκης, έχοντας το ξεχωριστό προνόμιο, ως επιδέξιο ραφτόπουλο, να φιλοτεχνήσει το επίσημο φόρεμα της ικμπάλ, της πρώτης ευνοούμενης και μέλλουσας συζύγου του σουλτάνου, το τελευταίο απόγευμα της φιλοξενίας του στο σαράι, κρύβεται σε μια απόμερη κώχη του χαρεμιού, από όπου παρακολουθεί έκθαμβος τα δρώμενα. Λίγο πριν σκοτεινιάσει, τον ανακαλύπτει η πανέμορφη και εκμαυλιστική ιμπάλ στην κρυψώνα, όπου θα του δώσει το πρώτο φιλί της ζωής του που θα σφραγίσει και το ερωτικό πεπρωμένο του. Ο μικρός Θρακιώτης, με την φανταστική παρουσία του παππού του και της μάνας του, ανακαλεί στο πρόσωπο του στιβαρού αρχιευνούχου το παιδομάζωμα και στον ξέφρενο χορό των σκανδαλιστικών χανουμισσών τα αναστενάρια και άλλα πατροπαράδοτα έθιμα και θρύλους της παγανιστικής και ορθόδοξης Θράκης.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)http://istospoli.com/i/p/b/32.jpgΤίτλος: Το αμάρτημα της μητρός μου / Το μόνον της ζωής του ταξείδιον / Ο Μοσκώβ-Σελήμ (τουρκικά)
Συγγραφέας: Γεώργιος Βιζυηνός
Μετάφραση: Άρης Τσοκώνας
Έκδοση: Ιστός, 2015
Σελίδες: 176
ISBN: 978-605-4640-34-8
Τιμή με έκπτωση: 7,67€http://istospoli.com/i/p/b/26.jpg 
Τίτλος: Το φως που καίει / Yakan Isik (τουρκικά)
Συγγραφέας: Κώστας Βάρναλης 
Μετάφραση: Ηρακλής Μήλλας
Έκδοση: Ιστός, 2014
Σελίδες: 118
ISBN: 978-605-4640-27-0
Τιμή με έκπτωση: 7,67€


http://istospoli.com/i/p/b/27.jpg 
Τίτλος: Μυθιστόρημα / Mithistorima (δίγλωσσο ελληνικά/τουρκικά)
Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης 
Μετάφραση: Άρης Τσοκώνας
Έκδοση: Ιστός, 2014
Σελίδες: 88
ISBN: 978-605-4640-28-7
Τιμή με έκπτωση: 7,67€http://istospoli.com/i/p/b/28.jpg 
Τίτλος: Lysistrata
Συγγραφέας: Tasos Apostolidis, Yorgos Akokalidis 
Μετάφραση: Berivan Bazencir
Έκδοση: Ιστός, 2014
Σελίδες: 56 
ISBN: 978-605-4640-28-7
Τιμή με έκπτωση: 9,58 €


http://istospoli.com/i/p/b/29.jpg 
Τίτλος: Baris
Συγγραφέας: Tasos Apostolidis, Yorgos Akokalidis
Μετάφραση: Berivan Bazencir
Έκδοση: Ιστός, 2014 
Σελίδες: 56 
ISBN: 978-960-4640-29-4
Τιμή με έκπτωση: 9,58 €


Αλέξης Κυριτσόπουλος

http://www.biblionet.gr/images/covers/b178431.jpgΤίτλος: Λίγο ακόμα... / Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη
Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης
Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Έκδοση: Ίκαρος, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2012
Σελίδες: 61
ISBN: 978-960-9527-49-1
Τιμή με έκπτωση: 14,40€

Σαν το καΐκι που περνά ανάμεσα στα ψηλά κύματα ενώ το πλοίο της γραμμής θαλασσοδέρνεται - κινήθηκα ανάμεσα στα ποιήματα και τράβηξα την γραμμή της αισιοδοξίας που νομίζω πως υπάρχει.

Πιστεύω πως δεν πρόδωσα την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη - με αυτόν τον ελιγμό ανάμεσα στις στροφές του - πρόθεση μου είναι να σας στείλω στα ποιήματα να βρείτε εκεί όλο τους το βάθος και την σοβαρότητα.

Δεν διάλεξα ποιήματα. Κάποιος άλλος θα διάλεγε πιο εύστοχα. Ζωγράφισα τις εικόνες που λάμπανε ανάμεσα στα ποιήματα και βρήκα ένα δικό μου - δικό τους - μονοπάτι στο φως.

Α.Κ.


http://www.biblionet.gr/images/covers/b180568.jpgΤίτλος: Βεγγαλικά...
Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Έκδοση: Άγρα, Μουσείο Μπενάκη 2012
Σελίδες: 61
ISBN: 978-960-9527-53-8
Τιμή με έκπτωση: 14,40€
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη νέα σειρά: "Αν διάβαζα... ποιητές της γενιάς του '30". Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει παραμύθια με φόντο τις μοναδικές του εικόνες.

Στο βιβλίο αυτό ο ίδιος γράφει στο σημείωμά του:

"Όταν διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου έφτασα στο ΠΕΡΙ ΥΨΟΥΣ, σαν να ξεπήδησε μπροστά μου ο ίδιος ο Εγγονόπουλος. Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού;
Το χέρι του που γράφει δεν είναι λαμπρό μέσ' στον ήλιο, και φωτεινό από αστραφτερά πυροτεχνήματα τη νύχτα; Όταν μιλά δεν ρημάζουν το παν φοβεροί σεισμοί; Ηφαίστεια δεν
ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους;
Μήπως ο Νίκος Εγγονόπουλος δεν είναι ο γιος του στρατηγού Μπολιβάρ;
Μέσα στη σκιά, στα σκοτεινότερα στενά της αγοράς, πίσω από τη μάσκα του ιταλού πυροτεχνουργού - κου-κου, σε γνωρίσαμε, ευγενικέ κύριε Εγγονόπουλε!"

Με αυτά στο νου του, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει την ιστορία ενός ποιητή που ήθελε να στέλνει αστέρια στον ουρανό. Bεγγαλικά! Αστραπές, πεφταστέρια και θρύψαλα φεγγαριού είναι τα υλικά που διαλέγει για να στολίσει τον ουρανό με πυροτεχνήματα και λαμπερά ποιήματα.http://www.biblionet.gr/images/covers/b188172.jpgΤίτλος: Οι Περιπέτειες της Ρόζας
Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εικονογράφηση:  Αλέξης Κυριτσόπουλος
Έκδοση: Ίκαρος, Μουσείο Μπενάκη 2012
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-9527-79-8
Τιμή με έκπτωση: 14,40€
 "Ο βαρύς χειμώνας, τα μαύρα σύννεφα, η άνοιξη, όλα στριμώχνονται να χωρέσουν στο χείμαρρο των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. Ζήτησα την άνοιξη, ωστόσο παραμονεύουν σύννεφα που δεν ξεδίψασαν και που τα τραγούδια δεν ξορκίζουν. Πρώτη μου συντροφιά σ’ αυτή την αναζήτηση στάθηκε η ανθολογία των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου από τη Χρύσα Προκοπάκη. Χρειάστηκε όμως να ανατρέξω στο σύνολο του έργου του για να έχω τη δική μου γνώμη. Από δίπλα και η βιογραφία του ποιητή από τον Παντελή Πρεβελάκη. Τριγύρισα και σε άλλα βιβλία· μέχρι και στις "Μεγάλες προσδοκίες" του Ντίκενς για να θυμηθώ πώς περιγράφει την κυρία Χάβισαμ.
Θα ευχηθούμε λοιπόν μαζί με τον ποιητή να τα συμφιλιώσει όλα το κορίτσι που αγαπά τις πεταλούδες. Με τόσες πολλές πεταλούδες που μαζεύτηκαν δεν θα ’ρθει η άνοιξη;"

Με αυτά στο νου του, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει ένα παραμύθι για τις περιπέτειες της Ρόζας, ενός μικρού κοριτσιού που κυνήγησε μια πεταλούδα μέσα στην καταιγίδα.
http://www.miet.gr/web/covers/books/COVER-KYRITSOPOULOS.jpgΤίτλος: Εικόνες για τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη
Επίμετρο: Αλέκος Λεβίδης
Επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος, Διονύσης Καψάλης
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2006
Σελίδες: 127
ISBN: 960-250-324-6
Τιμή με έκπτωση: 15,28€
 Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο «Ζωγραφική για τον Αριστοφάνη» που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στην Πάτρα (22 Μαρτίου-7 Μαΐου 2006). Στην έκθεση αυτή ο γνωστός ζωγράφος και εικονογράφος συγκέντρωσε όλη τη δουλειά του –διακόσιες περίπου ζωγραφιές μικρών και μεγάλων διαστάσεων- που είχε ως θέμα ή αφορμή δύο κορυφαία έργα του Αριστοφάνη, τους Αχαρνείς και τη Λυσιστράτη, από την εποχή της πρώτης παράστασης των «Αχαρνέων» από τον Διονύση Σαββόπουλο το 1976 ως το 2003. 

Στα σχέδια και τις ζωγραφιές για τους «Αχαρνείς», ο πόλεμος και η ειρήνη, η συλλογική δράση του χορού και οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών, το θαυμαστό, το τρομερό, το ευτράπελο και το γελοίο αποτυπώνονται με τη χρωματική γενναιοδωρία και την ευφρόσυνη ελευθερία του Κυριτσόπουλου.

Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου

http://3.bp.blogspot.com/-LL0GK1kdS9w/VS1M5jxVxeI/AAAAAAAAHps/sv5abASxpvI/s1600/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%2B%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85.jpgΤίτλος: Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου / Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης 
Συγγραφέας: Riki Van Boeschoten, Loring M. Danforth 
Επιμέλεια: Ελένη Τάκου 
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 437 
ISBN: 978-960-221-624-8 
Τιμή με έκπτωση: 26,84€
Το 1948, στο αποκορύφωμα του ελληνικού Εμφυλίου, τριάντα οκτώ χιλιάδες παιδιά εντάχθηκαν σε προγράμματα εκκένωσης που τα απομάκρυναν από τα σπίτια τους στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Το ΚΚΕ διοχέτευσε περίπου τα μισά σε ορφανοτροφεία στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η εθνική κυβέρνηση έβαλε τα υπόλοιπα σε οικοτροφεία διάσπαρτα στη Ελλάδα. Αντικείμενο έριδας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το αμφιλεγόμενο αυτό επεισόδιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί εντάσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

Στην πρώτη αυτή διεξοδική μελέτη του ζητήματος, η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και ο Λόρινγκ Ντάνφορθ διερευνούν σε βάθος τα δύο προγράμματα εκκένωσης και τις ζωές των παιδιών που άλλαξαν για πάντα. Αντλώντας υλικό από επίσημα αρχεία, προφορικές ιστορίες και εθνογραφική επιτόπια έρευνα, αναλύουν τη διαδικασία της εκκένωσης, την πολιτική διαμάχη που την περιέβαλε, το μεγάλωμα των παιδιών και την τύχη τους ως ενηλίκων αποκομμένων από γονείς και πατρίδα. Δίνουν επίσης το λόγο σε ορισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ανακαλούν τις εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων και τις ηρωικές τους προσπάθειες να χτίσουν μια νέα ζωή σε κοινότητες της διασποράς σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αθήνα Σήμερα

http://1.bp.blogspot.com/-zwxYIBUuVOg/VS4viVpVUuI/AAAAAAAAHq8/Wekq9EsNmwk/s1600/%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91.gifΤίτλος: Η Αθήνα Σήμερα
Κείμενα: Θεανώ Σ. Τερκενλή, Θωμάς Μαλούτας, Γιάννης Μ. Φραντζεσκάκης, Κωστής Χατζημιχάλης, Νίκος Βρατσάνος, Λίλα Λεοντίδου, Γιάννης Βλαχάκης, Φοίβη Γιαννίση, Ντίνα Βαΐου, Σουζάνα Αντωνακάκη, Βασίλης Καρύδης και Γιώργος Καμίνης.
Έκδοση:  Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας - Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 208
ISBN: 978-960-259-141-3
Τιμή με έκπτωση: 13,50€Εξέχοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μελετητές της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής γεωγραφίας, συγκοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον «Κύκλο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και ο Δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκαν το Δεκέμβριο του 2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και αντάλλαξαν τις ιδέες τους για την πόλη, τις πολυκατοικίες και τις πλατείες της, για τη συγκατοίκηση με τους μετανάστες στις γειτονιές και το φόβο του εγκλήματος στην αστεακή καθημερινότητα· περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού διαχωρισμού, της υποβάθμισης του κέντρου αλλά και της κίνησης των κατοίκων στο Έκτο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων· ανέλυσαν ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό και το έλλειμμα σχεδιασμού για το δημόσιο συμφέρον και ανέπτυξαν το στοχασμό τους για τον διεθνή ρόλο της πόλης, τη σχέση της με τη θάλασσα και τις πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην Αθήνα του αύριο.

Το Λεξικό Παραθεμάτων του Κ. Π. Καβάφη

http://www.ikarosbooks.gr/photos/book/zooms/9789605720568.jpgΤίτλος: Το Λεξικό Παραθεμάτων 
Συγγραφέας: Κ. Π. Καβάφης 
Επιμέλεια: Μιχάλης Πιερής 
Έκδοση: Ίκαρος, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 312 
ISBN: 978-960-572-056-8 
Τιμή με έκπτωση: 16,20€Το λεξικό που συνέταξε ο Κ.Π.Καβάφης περιλαμβάνει 561 λήμματα. Η έκδοση συμπληρώνεται από εισαγωγή, κατάλογο βραχυγραφιών, εκτενή βιβλιογραφία, κατάλογο πηγών του Καβαφικού λεξικού, και παραρτήματα, του επιμελητή Μιχάλη Πιερή.

Tο Λεξικό Καβάφη αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της καβαφικής ποίησης και γενικότερα για την προώθηση των καβαφικών σπουδών σε ποικίλους τομείς. Όπως το θέμα της γλωσσικής ευαισθησίας του ποιητή και της προσπάθειάς του να εμπλουτίσει και να τελειοποιήσει το γλωσσικό του όργανο στα ελληνικά, αλλά και το θέμα της μελέτης των πηγών αρκετών ποιημάτων του. Ο αναγνώστης του Λεξικού μπορεί ακόμη να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για ορισμένες αναγνωστικές προτιμήσεις του ποιητή, τόσο από τον κανόνα της ελληνικής λογοτεχνίας, όσο και από εφήμερα κείμενα, δημοσιογραφικά και άλλα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αφήγημα λέξεων και παραθέσεων, ένα υπομονετικό ταξίδι στη γλώσσα και στις διαλέκτους των Eλλήνων κατά το οποίο αλιεύονται λέξεις και χρήσεις λέξεων.

Η προωθημένη λεξικογραφική εμπειρία του Καβάφη (γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούσε όλα τα σημαντικά λεξικά της ελληνικής γλώσσας της εποχής του), αλλά και η γλωσσική του θεωρία στην οποία είχε εν τω μεταξύ κατασταλάξει, είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν να σχεδιάσει το δικό του λεξικό με τον τρόπο που το σχεδίασε. Αφενός, ως λεξικό παραθεμάτων και, αφετέρου, ως ένα εργαλείο που θα πρόσφερε στον χρήστη όσο το δυνατό περισσότερες σημασίες, ή και λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις, της κάθε λέξης.

Η έκδοση φέρνει στο φως πλούσιο υλικό για τη μελέτη της πολυσήμαντης σχέσης του ποιητή με την ελληνική γλώσσα φωτίζει με καίριο τρόπο βασικές πλευρές της πνευματικής του συγκρότησης και της ανέλιξης της ποιητικής του τέχνης.

Νέοι Τίτλοι της Ακαδημίας Αθηνών

http://keine.academyofathens.gr/images/stories/loukos_exofyllo.jpgΤίτλος: Η Μεταπολιτευτική Επανάσταση στην Κρήτη (1895-1896)
Συγγραφέας: Ελευθέριος Πρεβελάκης
Επιμέλεια: Χρήστος Λούκος
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2014
Σελίδες: 350
ISBN: 978-960-404-290-6
Τιμή με έκπτωση: 19,80€

 

Στο αρχείο του Ελ. Πρεβελάκη, που απόκειται στο ΚΕΙΝΕ, εντοπίστηκε ανέκδοτη μονογραφία του με θέμα τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση στην Κρήτη (1895-1896). Ο ίδιος  είχε επανειλημμένα αναφερθεί σ’αυτήν ως έργο σχεδόν τελειωμένο. Παρά τις δυσκολίες μιας έκδοσης που δεν θα την εποπτεύει ο ίδιος ο δημιουργός της, αποφασίστηκε η δημοσίευσή της πενήντα περίπου χρόνια από την αρχική σύνταξή της για δύο κυρίως λόγους:
1. Παρά το γεγονός ότι έρευνα για την ιστορία της Κρήτης έχει να παρουσιάσει στο μεταξύ αξιόλογα έργα με νέο ερμηνευτικό τρόπο, η εξαντλητική αναλυτική προσέγγιση του Πρεβελάκη με το πλήθος των πηγών που επικαλείται έχει τη θέση της στην Κρητική ιστοριογραφία και αποτελεί σημαντική συμβολή. Η μονογραφία αναφέρεται σε μια επανάσταση των Χριστιανών της Κρήτης και σε μια φάση του Κρητικού Ζητήματος που οι ιστορικοί έχουν μεν προσεγγίσει αλλά όχι ειδικά και διεξοδικά.
2. Μια άλλη προσφορά της εκδιδόμενης μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι επειδή δεν έγινε  από τον ίδιο τον συγγραφέα η τελική επεξεργασία του κειμένου, παρακολουθούμε εν θερμώ σ’αυτό την έγνοια του Πρεβελάκη για την ιστορική ακρίβεια, το βάσανο του τεκμηρίου, την κριτική των πηγών. Αναδύεται έτσι το εργαστήρι του ιστορικού, ο ξεκάθαρος και μετρημένος τρόπος εργασίας μιας συγκεκριμένης ιστορικής σχολής. Εν τέλει, έχουμε μπροστά μας ένα σχεδόν ολοκληρωμένο ανέκδοτο έργο του Ελευθέριου Πρεβελάκη, ενός ξεχωριστού εκπροσώπου της ελληνικής ιστοριογραφίας.

Τίτλος: Εμπορία Ανθρώπων: Ποινική Καταστολή και Προστασία των Δικαιωμάτων των Θυμάτων
Συγγραφέας: Κων/νος Δ. Μαγκλιβέρας
Διεύθυνση Έρευνας: Μ-Γ Λίλυ Στυλιανούδη
Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2014
Σελίδες: 171
ISBN: 978-960-404-276-0
Τιμή με έκπτωση: 11,70€


Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και κυρίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η αντιμετώπιση των πράξεων με τις οποίες ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται και καταστρέφει τον συνάνθρωπο (το δουλεμπόριο, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η γενοκτονία) δεν γίνεται μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διεθνούς κοινωνίας με αποτέλεσμα τα εγκλήματα αυτά να αντιμετωπίζονται ως υπερεθνικά (...)


Στην παρούσα εργασία η εμπορία ανθρώπων εξετάζεται από την άποψη τόσο των αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών με τις οποίες συντελείται όσο και του έννομου αγαθού το οποίο προσβάλλει κατάφορα η τέλεσή της. Το αγαθό αυτό δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ύπαρξη και την προσωπικότητα του ατόμου. Κατά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων της εμπορίας ανθρώπου, το άτομο (ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και άλλων ιδιοτήτων) αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο (res) στο οποίο δεν αναγνωρίζεται καν η θεμελιώδης αρχή της ανεξαρτησίας. Με βάση την εν λόγω αρχή, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με άλλα λόγια το δικαίωμα να αποφασίζει ελεύθερα για ο,τι αφορά στην προσωπική του ζωή και μάλιστα ανεπηρέαστος από τις οικογενειακές, φυλετικές, κοινωνικές, κρατικές, οικονομικές, κ.λπ. δομές εντός των οποίων κινείται.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Λαϊκή Τέχνη: Νέα ευρήματα, νέες ερμηνείες

http://3.bp.blogspot.com/-evjQML6OY0c/VS4auR05p0I/AAAAAAAAHqc/O3iP-nVmvmY/s1600/%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%9A%CE%97%2B%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%97.jpgΤίτλος:  Λαϊκή Τέχνη: Νέα ευρήματα, νέες ερμηνείες / Πρακτικά Συνεδρίου 
Κείμενα: Συλλογικό 
Επιμέλεια: Σοφία Χανδακά  
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 650 
ISBN:  978-960-476-173-9 
Τιμή με έκπτωση: 18,00€Η έκδοση περιλαμβάνει τα πρακτικά του Συνεδρίου Λαϊκή Τέχνη: Νέα Ευρήματα – Νέες Ερμηνείες, που διοργανώθηκε το 2006 από το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ελληνικούς μουσειακούς και ερευνητικούς φορείς που ειδικεύονται στη μελέτη και την ανάδειξη της νεοελληνικής κληρονομιάς. Το Συνέδριο στόχευε παράλληλα να τιμήσει την Πόπη Ζώρα, την επί σειρά ετών Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, για τη μεγάλη της προσφορά στη διάσωση, μελέτη και ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής τέχνης. 

Περιλαμβάνονται σαράντα τρεις μελέτες, οι οποίες φωτίζουν πτυχές της κεντητικής, της υφαντικής, του ενδύματος, της λιθογλυπτικής, της αρχιτεκτονικής, της ξυλογλυπτικής, της ναυπηγικής, της κεραμικής, της ζωγραφικής, της αργυροχρυσοχοΐας, της μεταλλοτεχνίας, του κοσμήματος, του θεάτρου σκιών. Οι παραπάνω αναλύσεις συμπληρώνονται από μια ιδιαίτερη ενότητα η οποία αναδεικνύει τους θεωρητικούς προβληματισμούς για την προσέγγιση και τη μελέτη της νεοελληνική παραδοσιακής δημιουργίας.

πηγή: Μουσείο Μπενάκη

Τα έργα του Γκρέκο στην Ισπανία

http://www.benaki.gr/files/publicationfiles/zoom/GRECO_ZERVOS_COVER-FINAL1.jpgΤίτλος: Τα 'Εργα του Γκρέκο στην Ισπανία 
Συγγραφέας: Κριστιάν Ζερβός 
Μετάφραση:  Τιτίνα Κορνέζου 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 384 
ISBN: 978-960-476-165-4 
Τιμή με έκπτωση: 22,50€ Στο πλαίσιο του «Έτους Γκρέκο», το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το κλασικό έργο του μεγάλου έλληνα εκδότη και τεχνοκριτικού Κριστιάν Ζερβός Les Oeuvres du Greco en Espagne (εκδ. Cahiers D'Art, Παρίσι 1939).

Η έκδοση, που ακολουθεί τον σχεδιασμό και τις αισθητικές επιλογές της πρωτότυπης γαλλικής, συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή της μεταφράστριας για τον συγγραφέα και το έργο του, αλλά και σχόλια στις αναλύσεις του τελευταίου.


Κοσμάς Ξενάκης, 1925-1984


Τίτλος: Κοσμάς Ξενάκης, 1925-1984
Κείμενα: Διονύσης Καψάλης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Σάββας Κονταράτος, Σπύρος Μοσχονάς, Κοσμάς Ξενάκης, Αλέξανδρος Ξύδης
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Χατζημιχάλης, Διονύσης Καψάλης
Έρευνα-τεκμηρίωση έργων: Σπύρος Μοσχονάς
Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2015
Σελίδες: 383 με 413 έγχρωμες και 72 α/μ εικόνες
ISBN: 978-960-250-636-3
Τιμή με έκπτωση: 58,50 €


Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο του Μουσείου επί της οδού Πειραιώς (από 20 Μαρτίου έως 10 Μαΐου 2015).

Ο Κοσμάς Ξενάκης (1925-1984) υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους και ταυτοχρόνως από τους πιο ερμητικούς Έλληνες καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, δημιουργός που κινήθηκε με εντυπωσιακή συνέπεια και απαράμιλλη ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών, πειραματιζόμενος με τη μορφή, τα υλικά, την ίδια την έννοια του καλλιτεχνικού έργου. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δημιουργός σύνθετων δράσεων/χάπενινγκ και βέβαια αρχιτέκτονας, που δεν δίστασε να αναμετρηθεί με τη μνημειακή κλίμακα και τη δημιουργία έργων που παρενέβαιναν στο τοπίο. Περισσότερο από όλα όμως υπήρξε ένας διανοούμενος που είδε την τέχνη όχι απλώς μέσα από μια μορφοπλαστική προσέγγιση, ούτε ως τεχνική διαδικασία προς την καθαρή φόρμα, αλλά πρωτίστως ως «επιστήμη» της όρασης, ως «πνευματική» διαδικασία απευθυνόμενη εξίσου στον μυημένο και τον αμύητο, ως έκφραση πνεύματος έξω από σύνορα και εθνικές σχολές. Ο πρόωρος θάνατός του το 1984 σε ηλικία 59 ετών έριξε σε λήθη το έργο του Κοσμά Ξενάκη. Ο πλούσιος εικαστικός του κόσμος παρέμεινε –και παραμένει- άγνωστος στους πολλούς, μολονότι έγιναν εκθέσεις, ομιλίες, εκδόσεις, καθώς και μία αναδρομική παρουσίασή του στην Εθνική Πινακοθήκη, που επιχείρησαν να συλλάβουν μέρος ή και το σύνολο της πλούσιας καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Έλειπε όμως από την ελληνική βιβλιογραφία μια συνολική θεώρηση του Ξενάκη, που να προσεγγίζει τόσο το εύρος των ενδιαφερόντων του, όσο και το βάθος των αναζητήσεών του, επιχειρώντας επιπλέον να διερευνήσει την παραγνωρισμένη αλλά ξεχωριστή θέση του στο πλαίσιο της ελληνικής εικαστικής παραγωγής κυρίως των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να το καλύψει αυτή η νέα έκδοση.


Τίτλος: Το Κοινό - Κωμωδία χωρίς τίτλο 
Συγγραφέας: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Κοσμάς Ξενάκης
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κοσμάς Ξενάκης
Έκδοση: Άγρα, Αθήνα 2015
Σελίδες: 128
ISBN: 978-960-505-179-2
Τιμή με έκπτωση: 8,10 €

 
Με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης έργων του ΚΟΣΜΑ ΞΕΝΑΚΗ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, οι Εκδόσεις ΑΓΡΑ ανατυπώνουν, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τις μεταφράσεις του Κοσμά Ξενάκη των δύο υπερρεαλιστικών έργων του Λόρκα που πρωτοεκδόθηκαν το 1978 στην Ισπανία και που είχαν κυκλοφορήσαν τον Νοέμβριο του 1981 στα ελληνικά.

"Τολμηρότατο και με μια εντελώς νέα τεχνική. Είναι το καλύτερο που έχω γράψει για το θέατρο. (…) Δεν αντιλήφτηκαν τίποτα ή τρόμαξαν - το καταλαβαίνω. Το έργο είναι πολύ δύσκολο και για την ώρα δεν μπορεί να παιχτεί. Έχουν δίκιο. Αλλά σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα γίνει τρομερή επιτυχία. Θα δεις."

Αυτά είναι τα λόγια του Λόρκα, μετά την πρώτη ανάγνωση του έργου Το Κοινό σε φίλους του, το φθινόπωρο του 1931. Από τότε το έργο ξαναδουλεύτηκε αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ ολόκληρο. Μια μορφή του χειρογράφου παραδόθηκε στον R. M. Nadal που για χρόνια πολλά έψαχνε για άλλες εκδοχές του έργου και την χαμένη 5η σκηνή του χειρογράφου. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1978 στην Ισπανία με το μονόπρακτο Κωμωδία χωρίς τίτλο, που αρχικά νόμισαν ότι πρόκειται για την περίφημη χαμένη 5η σκηνή.
Το Κοινό, δράμα υπερρεαλιστικό, δίνει μια άλλη εικόνα για το έργο του Λόρκα. Τολμηρή αναζήτηση ενός ονειρικού θεάτρου με ποιητικές εκλάμψεις, όπου μέσα από τεχνικές και μοτίβα που πολύ αργότερα θα χρησιμοποιηθούν από την πρωτοπορία του θεάτρου (Pirandello, Cocteau, Genet, Beckett κ.ά.), μιλάει για τον ομοφυλόφιλο έρωτα, το θάνατο, την αδυναμία και το τυχαίο στον έρωτα, προβληματίζεται πάνω στη φύση του θεάτρου, στις σχέσεις συγγραφέα - έργου - θεατή.

Η Κωμωδία χωρίς τίτλο, απόηχος των ταραγμένων χρόνων 1935-36, κινείται σ' ένα κλίμα ανησυχητικό κι απειλητικό, κι έχει σαν θέμα της την τέχνη, το θέατρο και την επανάσταση.
Η έκδοση συνοδεύεται από εισαγωγή του R. M. Nadal και 12 σχέδια του Λόρκα.

Απόσπασμα

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ : Αν προχωρήσεις ένα σκαλοπάτι ακόμη, ο άνθρωπος θα σου φανεί ένα χορταράκι.
ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ : Όχι ένα χορταράκι, αλλά, ναι, ένας θαλασσοπόρος.
ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ : Εγώ μπορώ να μετατρέψω ένα θαλασσοπόρο σε μια βελόνα ραψίματος.
ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ : Αυτό ακριβώς γίνεται στο θέατρο. Γι' αυτό εγώ τόλμησα να πραγματοποιήσω ένα δυσκολώτατο ποιητικό παιχνίδι, περιμένοντας ότι ο έρωτας θα το διέκοπτε με σφοδρότητα και ότι θα έδινε μορφή στα κοστούμια.
ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ : Όταν λέτε έρωτας εγώ τρομάζω.
ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ : Τρομάζετε ; Από τί;
ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ : Βλέπω ένα τοπίο από άμμο να καθρεφτίζεται σ' ένα θολό καθρέφτη.
ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ : Και τί άλλο ;
ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ : Ότι ποτέ δεν τελειώνει το ξημέρωμα.

Πασχαλινό Εορταστικό Πρόγραμμα 2015Πασχαλινό Εορταστικό Πρόγραμμα 2015

Σάββατο
04/04/2015
09:30 – 17:00
Κυριακή
05/04/2015
11:00 – 18:00
Μ. Δευτέρα
06/04/2015
09:30 – 21:00
Μ. Τρίτη
07/04/2015
09:30 – 21:00
Μ. Τετάρτη
08/04/2015
09:30 – 21:00
Μ. Πέμπτη
09/04/2015
09:30 – 21:00
Μ. Παρασκευή
10/04/2015
13:00 – 19:00
Μ. Σάββατο
11/04/2015
09:30 – 15:00
Κυριακή
12/04/2015
Αργία
Δευτέρα
13/04/2015
Αργία

http://www.piop.gr/el/News/~/media/Images/PIOP/piop_logo_hor.png 

  
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
προσφέρει όλες τις εκδόσεις του σε τιμές μειωμένες κατά 25% για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.


 Ενδεικτικά οι παρακάτω τίτλοι: 


Συνταγές του Λαδιού και της Ελιάς
Καράμπελα Μαρία 
Αθήνα, 2007 
Γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά 
Σελίδες: 48
Τιμή: 8,52 €
Τιμή προσφοράς: 6,39 €
 
Δίκτυο Μουσείων. Κρατώντας ζωντανή την παραγωγική διαδικασία του τόπου
Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα, 2014
Δίγλωσση έκδοση, ελληνικά και αγγλικά
Σελίδες: 194
Τιμή: 30,00 €
Τιμή προσφοράς: 22,50 €
Η ελιά και το λάδι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο
Επιμέλεια: Ρούλα Γιαννουλάκη
Αθήνα, 2008
Σελίδες:148
Τιμή: 26,63 €
Τιμή προσφοράς: 19,97 €

 

Αθήνα - Σπάρτη
Επιμέλεια: Νίκος Ε. Καλτσάς
Αθήνα, 2007
Σελίδες: 320
Τιμή: 85,20 €
Τιμή προσφοράς: 63,90 €

 Χώρος και Φωτογραφία. Το Ηράκλειο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Κρητική Πολιτεία
Συλλογή: Μιχάλη Σάλλα
Πρόλογος:Ν. Ε. Καραπιδάκης
Αθήνα, 2005
Σελίδες:358
Τιμή: 53,25 €
Τιμή προσφοράς: 39,94 €


 
Εφήμερη και Αιώνια Αθήνα.
Δημήτρης Φιλιππίδης
Επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα, 2009
Σελίδες: 280
Τιμή: 69,22 €
Τιμή προσφοράς: 51,92 €
Πλάκα 1973-2003. Το χρονικό της επέμβασης για την προστασία της παλαιάς πόλεως των Αθηνών. 
Διονύσης Α. Ζήβας
Αθήνα, 2006
Σελίδες: 294
Τιμή: 63,90 €
Τιμή προσφοράς: 47,93 €

 http://3.bp.blogspot.com/-zKP59RYEfuI/U1aVt5GoMQI/AAAAAAAABO0/l-1Mm7lVKnc/s1600/b193394.jpg
Ο χώρος στο μουσείο. Η αρχιτεκτονική συναντά τη μουσειολογία
Συγγραφέας: Καλή Τζώρτζη 
Αθήνα, 2013
Σελίδες: 396, 394 εικόνες και σχέδια, 54 κατόψεις, 7 πίνακες 
Τιμή: 25,00 €
Τιμή προσφοράς: 18,75 €


 

 
Μουσείο και μουσειακές σπουδές: ένας πλήρης οδηγός
Επιστημονική επιμέλεια: Sharon Macdonald
Μετάφραση: Δήμητρα Παπαβασιλείου
Αθήνα, 2012
Σελίδες: 784 με 75 εικόνες και σχέδια
Τιμή: 45,00 €
Τιμή προσφοράς: 33,75 €


  

Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών
Διονύσης Α. Ζήβας
Σελίδες: 144

Τιμή: 20,00 €
Τιμή προσφοράς: 15,00 €Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Αμερικής 13, 10672 Αθήνα
τηλ.: 210 36 14 143
φαξ: 210 36 14 163
bookstore-amerikis@miet.gr 

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα