Blogger Template by Blogcrowds.

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974

Τίτλος: Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974
Επιμέλεια: Φιολάκης Κωνσταντίνος
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 136
ISBN: 978-960-476-183-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€


Κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) από τις 11 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. Στον κατάλογο παρουσιάζονται 40 αδημοσίευτα έργα που βρέθηκαν ξεχασμένα στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των θεματικών της ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη, από την περίοδο των σπουδών του στην ΑΣΚΤ έως την πτώση της δικτατορίας (1952-1974).

Η έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο του Άγγελου Δεληβορριά, εισαγωγή του καλλιτέχνη και κείμενο του επιμελητή.

Δημήτρης Χ. Διβάνης Πίνδος

Τίτλος: Πίνδος / Pindus (δίγλωσση έκδοση)
Γενική Επιμέλεια: Δημήτρης Χ. Διβάνης
Έκδοση: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Αθήνα 2015
Σελίδες: 191
ISBN: 978-960-204-345-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 36,00€"Το λεύκωμα Πίνδος είναι μια προσεκτική επιλογή, από μια μεγάλη θεματογραφικά και χρονικά ενότητα, εκατόν είκοσι δύο ασπρόμαυρων αναλογικών φωτογραφιών μου - ωδή στο κομμάτι εκείνο της οροσειράς της Πίνδου που αφορά γεωγραφικά κυρίως τους νομούς Τρικάλων, Ιωαννίνων και Γρεβενών. Σε αυτό το φωτογραφικό σύνολο το φυτικό περιβάλλον, είναι αυτόνομο είτε σε συνδυασμό με τα οικιστικά κατάλοιπα των αγροτροφικών κοινωνιών που έδρασαν στον χώρο τους προηγούμενους δυο αιώνες, είναι ο πρωταγωνιστής και οι άνθρωποι λανθάνοντες κομπάρσοι. Πρωτίστως, τα υλικά τεκμήρια αυτών των εξαφανισμένων σήμερα ορεινών κοινοτήτων, όπως οι ερημωμένες οικίες, οι μισογκρεμισμένες αγροικίες, οι εγκαταλειμμένοι στάβλοι και οι αποθήκες, οι πέτρινοι αναλημματικοί τοίχοι -τόσο στην αυστηρά αρχιτεκτονική τους αποτύπωση, όσο και ενταγμένα στο τοπίο, που πολλές φορές φαίνεται να τα καταπίνει ανηλεώς -, ορίζουν το αγαπημένο μου θέμα. Και πως να μην είναι άλλωστε, όταν οι κατασκευές  αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του άγνωστου ορεινού χώρου της Πίνδου, χαρίζοντάς του μια ατμόσφαιρα ονειρική, παραμυθένια, βγαλμένη από τους μύθους και τους θρύλους των λαϊκών δοξασιών"
(απόσπασμα από τις προλογικές σημειώσεις του Δ. Χ. Διβάνη)Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»

Τίτλος: Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι». Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα
Επιμέλεια: Χρήστος Φ. Μαργαρίτης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 288
ISBN: 978-960-476-182-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 31,50€

Η συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) από τις 9 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2016, με κύριο θέμα την ανάδειξη βιβλίων που έγραψε ή εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου. Εκτός από την πλούσια εικονογράφηση, τα κείμενα των ειδικών επιστημόνων που περιλαμβάνονται στην έκδοση αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου.

Α. Τάσσος. 1914-1985

http://2.bp.blogspot.com/-UlOvv0n0SBU/VmsCLEGW-AI/AAAAAAAAI3Q/knlPuIoxRYM/s200/%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A3%25CE%259F%25CE%25A3.gifΤίτλος: Α. Τάσσος. 1914-1985
Κείμενα: Συλλογικό
Έκδοση: Alpha Bank, Αθήνα 2015
Σελίδες: 164
ISBN: 978-618-5072-13-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€
Η έκδοση Α. Τάσσος 1914-1985 πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς από 30 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016. «...Δύο είναι οι σκοποί αυτής της αναδρομικής έκθεσης: πρώτον, να επανεκτιμηθεί το έργο του Α. Τάσσου από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο και κριτήριο από ότι το κοινό της εποχής που δημιουργήθηκαν τα έργα, αλλά και με οπτική διαμορφωμένη μέσα από τις "ευκολίες" των ψηφισκών αναπαραγωγών. Δεύτερον, να παρουσιαστούν δυσπρόσιτα έργα που αποκάλυψε η έρευνα, δηλαδή έργα γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία ή αφανή έως σήμερα. 

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τα πολύ σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα που καθόρισαν την πορεία του και χωρίζεται σε έξι ενότητες. Πολλά από τα έργα πλαισιώνονται από τις αντίστοιχες πλάκες χαρακτικής...». 

Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Picasso - Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού

http://4.bp.blogspot.com/-X8mFIcWgoWc/VmrteGbnyPI/AAAAAAAAI20/5Haq7X4So2g/s1600/%25CE%25A0%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%259F-%25CE%259A%25CE%259F%25CE%259A%25CE%25A4%25CE%25A9.gifΤίτλος: Picasso - Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια: 
Έκδοση:Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 319
ISBN: 978-618-5201-00-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 25,20€Η ειλικρινής φιλία και η δύναμη της αντιστικτικής έμπνευσης και αφήγησης όριζε τη σχέση των δύο μεγάλων καινοτόμων του μοντερνισμού, που, με το πολύτροπο έργο τους, σημάδεψαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατέκτησαν περίοπτη θέση στην ιστορία της τέχνης. Η ποικιλομορφία του έργου τους, στη ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, σκηνογραφία αλλά και στον γραπτό λόγο, εμπεριέχουν δυναμικά το έλλογο και το άλογο, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ανατρεπτικές σχέσεις με τη ζωή και την αναζήτηση του απόλυτου. Μέσα από το αιρετικό τους πνεύμα, αποκαλύπτεται η αυθεντικότητα και η ιδιοφυΐα τους. Το έργο τους, με τις βαθιές και διορατικές αλήθειες, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την τέχνη, αφού με την ιδιοφυΐα τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του μοντερνισμού. Κοινό δε σημείο αναφοράς τους είναι η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους. Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλοίωτο και το αιώνιο. Έτσι, το έργο τους ανήκει στο αύριο, καθώς θα συνεχίζει να γοητεύει και να διδάσκει τις μελλοντικές γενιές. 

Τάκης Μαυρωτάς (από το οπισθόφυλλο του καταλόγου)

Έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΡΓΑ 1972-2012


Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 
ΕΡΓΑ 1972-2012
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή καλύπτουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη στη ζωγραφική από το 1972 έως το 2012. Πρόκειται για τις ενότητες Ανατολικό Αιγαίο, Μεταλλικές νεκρές φύσεις, Αιγαίο, Τοπία της σκουριάς, Θεσσαλική γη, Υδατογραφίες, Scrap και Δείγμα γραφής.
Η Κατερίνα Κοσκινά στο κείμενό της «Μυστικά τοπία» (2002), το οποίο αναδημοσιεύεται στον κατάλογο που συνοδεύει την παρούσα έκθεση, σημειώνει:

«Αυτό που καταρχήν εντυπωσιάζει στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη, τόσο στους παλαιότερους παραστατικούς του πίνακες όσο και στους πιο πρόσφατους, είναι η φειδώ με την οποία αντιμετωπίζει τα περιγραφικά στοιχεία και η λιτότητα των χρωμάτων του. Ενώ όμως η χρήση των χρωμάτων είναι περιορισμένη, οι τονικότητές τους ήταν κατ' αντιδιαστολή ανέκαθεν πλούσιες.

»Το δεύτερο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι ότι, όχι μόνο όταν πρόκειται για παραστατική ζωγραφική, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο στις αφηρημένες του συνθέσεις, δημιουργείται μια εντύπωση τοπίων. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ο καλλιτέχνης προβάλλει τα δικά του εσωτερικά ζωγραφικά τοπία. Ίσως πάλι να οφείλεται στη σχέση που διατηρεί με τη φύση και στην ανάγκη του να τη μιμηθεί, επεμβαίνοντας στα έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι εκείνη, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο που αυτή θα τα αλλοίωνε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, η διαδικασία της ζωγραφικής στο έργο του Γιάννη Μιχαηλίδη συνδυάζεται με τις παραξενιές της φύσης και του καιρού, με το στέγνωμα στον ήλιο, με το ξέσχισμα του αέρα, με την υγρασία της βροχής, με τις οξειδώσεις που δημιουργεί το αλάτι της θάλασσας. Ακόμη και στα μονόχρωμα έργα που την πρωτοκαθεδρία δεν έχει το τοπίο, αλλά εμφανώς τα ίδια τα υλικά του ζωγράφου, αναγνωρίζει κανείς στοιχεία τόπων. Αυτό είναι συνεπές με την άποψη του Γιάννη Μιχαηλίδη για τη ζωγραφική, την οποία σαφώς ο ίδιος “κατοικεί”, ως τόπο».
Το ίδιο εκφράζει και ο Γιάννης Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του στον Αυγουστίνο Ζενάκο (Το Βήμα, 10.3.2002): 

«…όλοι το χώρο μας ζωγραφίζουμε. Τον τόπο μας. Τα δικά μας πράγματα. Για μένα αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου εκτός από ζωγραφική. Ο δικός μου χώρος λοιπόν είναι η Σκιάθος όπου γεννήθηκα, ο Βόλος όπου μεγάλωσα και τελικά η Αθήνα όπου ήρθα στο τέλος του '50. Η Σκιάθος είναι φυσικά η θάλασσα, το Αιγαίο, αλλά και τα πλοία τα οποία ταξιδεύουν και μετά αποσύρονται και πεθαίνουν, σκουριασμένα πια, στον ταρσανά. Στον Βόλο μετά, βρήκα μια βιομηχανική πόλη η οποία παρήκμαζε. Και τέλος στην Αθήνα, όλες αυτές οι αφίσες στο δρόμο, κολλημένες η μία πάνω στην άλλη και σκισμένες, πάλι μου έδωσαν αυτή την αίσθηση της φθοράς. Εγώ τα σκέφτομαι όλα αυτά σαν μια μεταλλαγμένη νεκρή φύση. Από τα παλιότερά μου έργα διαγράφεται η πρόθεσή μου, στην καινούρια μου δουλειά όμως, μολονότι επανέρχονται οι ίδιες χρωματικές κλίμακες, αισθάνομαι ότι παραπέμπω, ότι αποκαλύπτω τις πηγές μου». 

Και προσθέτει: «Κοιτάξτε, η ζωγραφική είναι μια μποτίλια στη θάλασσα. Την πετάμε και σίγουρα ελπίζουμε ότι κάποιος θα βρεθεί να τη μαζέψει».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1940. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Πήλιο. Έχει εργαστεί ως γραφίστας (1966 –1974) και έχει διδάξει σε ιδιωτικές σχολές και εργαστήρια. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, ενώ συμμετείχε σε 6 Πανελλήνιες και σε αρκετές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα. Το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση νέων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων στις διοργανώσεις: Πανόραμα ελληνικής ζωγραφικής, 1950-1975 (1976, Εθνική Πινακοθήκη), Μνήμες, αναπλάσεις, αναζητήσεις (1985, Εθνική Πινακοθήκη), Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή (1996, Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο), Γενέθλιος τόπος (2007, Μουσείο Μπενάκη).

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με έργα του καλλιτέχνη και κείμενα των: Ελισάβετ Πλέσσα, Κατερίνας Κοσκινά, Νίκου Χουλιαρά, Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν και Κύριλλου Σαρρή. 


Διάρκεια έκθεσης : 18 Δεκεμβρίου 2015—13 Φεβρουαρίου2016

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016.Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη και Παρασκευή 6–8 μ. μ., Σάββατο 12–2 μ.μ.
Πληροφορίες: τηλ. 210 5223101, 210 3234267.

Οι εκδόσεις Κασταλία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930

http://www.miet.gr/web/covers/books/kastalia_bigsite.jpgΤίτλος: Οι εκδόσεις Κασταλία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930
Συγγραφέας: Κώστας Χατζιώτης
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2015
Σελίδες: 32
ISBN: 978-960-250-650-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,00€
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ επί της οδού Αμερικής 13 (2 Δεκεμβρίου 2015 έως 27 Φεβρουαρίου 2016). 

Δημιουργός του εκδοτικού οίκου Κασταλία ήταν ο Γερμανορώσος Έρμαν Κάουφμαν, που ήρθε στην Ελλάδα το 1920, μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία. Ο Κάουφμαν, που διέθετε καλή μόρφωση, διακινούσε αρχικά με ένα καροτσάκι μεταχειρισμένα γαλλικά βιβλία. Σύντομα όμως, καθώς ο κύκλος των εργασιών του αυξανόταν ταχύτατα, στέγασε τη βιβλιεμπορική δραστηριότητά του στο Μέγαρο Εφεσίου, στην οδό Σταδίου 28. Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν έγινε γρήγορα το κέντρο του ξενόγλωσσου βιβλίου στην Αθήνα. 

Στις αρχές του 1934, ο Κάουφμαν ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία Κασταλία, που ευθύς από την πρώτη εμφάνισή της έδειξε στους βιβλιόφιλους της Αθήνας ότι είχε ιδιαίτερα υψηλούς στόχους. Ο νέος εκδοτικός οίκος συγκέντρωσε τη λογοτεχνική πρωτοπορία της εποχής. Τερζάκης, Θεοτοκάς, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Μυριβήλης, Βενέζης κ.ά. της γενιάς του ’30 εκδίδουν τα έργα τους στην Κασταλία, ενώ μεταξύ των συνεργατών συγκαταλέγεται και ο Κ. Θ. Δημαράς. 

Η περίοδος ακμής της Κασταλίας περιορίστηκε μόλις σε δύο τρία χρόνια και συγκεκριμένα από την ίδρυσή της, το 1934, μέχρι τα μέσα περίπου του 1936. Στο διάστημα αυτό η Κασταλία εξέδωσε περίπου 28 τίτλους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των βιβλίων με καλό χαρτί, σχέδια γνωστών καλλιτεχνών, αριθμημένα αντίτυπα κ.λπ. Η επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 υπήρξε καθοριστική για την Κασταλία, που υποχρεώθηκε να περιορίσει σημαντικά τις εκδοτικές δραστηριότητές της. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τη ναζιστική εισβολή (Απρίλιος 1941). 

Ο βίος της Κασταλίας ήταν βραχύτατος. Υπήρξε όμως καθοριστικός στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας του ελληνικού λογοτεχνικού βιβλίου. Άνοιξε το δρόμο στους νέους λογοτέχνες, που η δυναμική παρουσία τους ευθύς μετά τον πόλεμο θα καθόριζε την πνευματική πορεία του έθνους.

http://3.bp.blogspot.com/-MMpzvMsrRfM/Vml2k96AdOI/AAAAAAAAIys/7GSLY_5pX7U/s200/%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2592%25CE%259B%25CE%2599%25CE%259F%25CE%2598%25CE%2597%25CE%259A%25CE%2597%2B%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2597.jpgΤίτλος: Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη.  Η σπουδαιότερη συλλογή βιβλίων που συγκροτήθηκε ποτέ
Συγγραφέας: Κ. Σπ. Στάικος
Έκδοση: Εκδόσεις Άτων, Αθήνα 2015
Σελίδες: 363
ISBN: 978-618-80522-7-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,60€


Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πολυμαθέστερος αρχαίος Έλληνας στοχαστής και, αν κρίνουμε από τις επιστημονικές έρευνές του, ο μοναδικός άνθρωπος που κατόρθωσε να διαγνώσει και να κατηγοριοποιήσει τους νόμους που ορίζουν τη φύση στο ορατό και μη σύμπαν που την περιβάλλει. Όλη αυτή η ενασχόλησή του βασίστηκε σε μία μεγαλειώδη βιβλιοθήκη με δύο σκέλη: α) το σύνολο της γραπτής ελληνικής πνευματικής παράδοσης και β) τη δική του συστηματική συγγραφική δραστηριότητα, την οποία αντιπροσωπεύουν σημειώσεις, τετράδια εργασίας και εκδόσεις, σε όλα τα πεδία της γνώσης. Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη εκπροσωπεί το σύνολο της ελληνικής γραμματείας ως τα χρόνια του, και εμπεριείχε άγνωστο σε μας σήμερα υλικό, ήταν δηλαδή, ένας μοναδικός Βιβλιακός Πλούτος. 

παρουσίαση από Εκδόσεις Άτων

Έρωτας και Μαθηματικά

Τίτλος: Έρωτας και Μαθηματικά
Συγγραφέας: Edward Frenkel
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 328
ISBN: 978-960-221-667-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,13€Φανταστείτε πως φοιτούσατε σε μια σχολή ζωγραφικής όπου δεν σας δίδασκαν παρά μόνο πώς να βάφετε φράχτες. Φανταστείτε να μη σας έδειχναν ποτέ τους πίνακες του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, να μη σας έλεγαν καν ότι υπάρχουν. Κάπως έτσι, αλίμονο, διδάσκονται τα μαθηματικά κι έτσι, για τους περισσότερους από μας, καταλήγουν να είναι κάτι διανοητικά ισοδύναμο με το να βλέπεις τη μπογιά να στεγνώνει. Ο Έντουαρντ Φρένκελ αποκαλύπτει εδώ μια πλευρά των μαθηματικών που δεν έχουμε δει ποτέ, πλημμυρισμένη από την ομορφιά και την κομψότητα ενός έργου τέχνης. Δείχνει έτσι ότι, αντί να έχουν μια εξειδικευμένη θέση στο φάσμα των επιστημών, φτάνουν στην καρδιά όλων των πραγμάτων, ενώνοντάς μας πέρα από τους πολιτισμούς, το χώρο και το χρόνο. 

Το βιβλίο αφηγείται με πάθος δύο αλληλένδετες ιστορίες: το θαυμαστό ξετύλιγμα των μαθηματικών και το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου που τα μαθαίνει και τα ζει. Έχοντας αψηφήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα διακρίσεων για να γίνει ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 21ου αιώνα, ο Φρένκελ εργάζεται τώρα πάνω σ' ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα των τελευταίων πενήντα χρόνων: το Πρόγραμμα Λάνγκλαντς, που επιτρέπει στους ερευνητές να μεταφράζουν ευρήματα από το ένα πεδίο στο άλλο για να επιλύσουν προβλήματα ως τώρα απροσπέλαστα (όπως το τελευταίο θεώρημα του Φερμά) και που πολλοί θεωρούν ότι συνιστά μια Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία των Μαθηματικών. 

(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Πατέρας και Γιος

http://www.cup.gr/Images/Products/pateras.pngΤίτλος: Πατέρας και Γιος
Συγγραφέας: Έντμουντ Γκος
Μετάφραση: Παναγιώτης Σουλτάνης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 292
ISBN: 978-960-524-456-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,50€

Η κλασική αυτή αυτοβιογραφία αφηγείται την ιστορία μιας εντελώς ασυνήθιστης οικογένειας, με φόντο τη βικτωριανή Αγγλία. Ο πατέρας, διακεκριμένος επιστήμονας και συνομιλητής του Δαρβίνου, βιώνει και κατανοεί κάθε πτυχή της πραγματικότητας μέσα απ' το πρίσμα της άτεγκτης θρησκευτικής του πίστης. Ο γιος, που μέλλει να εξελιχθεί σε κορυφαία μορφή των αγγλικών γραμμάτων, νους ανήσυχος από τη φύση του, μεγαλώνει χωρίς την παραμικρή επαφή με τη λογοτεχνία• η μυθοπλασία είναι ψέμα, και στο σπίτι τα ψέματα απαγορεύονται. 

Το βιβλίο είναι πολύ περισσότερα απ' όσα υποδηλώνει ο τίτλος του. Είναι η καταγραφή του αγώνα ανάμεσα σε δύο ιδιοσυγκρασίες, δύο συνειδήσεις, και σχεδόν δύο εποχές. Είναι η ιστορία της αναπόφευκτης ρήξης ανάμεσα σε δύο πλάσματα που το ένα γεννήθηκε για να πετάει μπροστά, ενώ το άλλο για να μένει στάσιμο. Πάνω απ? όλα, όμως, είναι μια τρυφερή αφήγηση από έναν πληγωμένο γιο που δεν παύει στιγμή να αγαπά βαθιά τον πραγματικά τραγικό ήρωα του βιβλίου: τον πατέρα του. 

Συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τη βιωματική γραφή με τη διεισδυτική αποτύπωση των πνευματικών και κοινωνικών ζυμώσεων μιας οριακής εποχής, το Πατέρας και γιος θεωρήθηκε ήδη από τη δημοσίευσή του, το 1907, έργο εμβληματικό, θέτοντας ένα ανυπέρβλητο στο εξής πρότυπο για το είδος της αυτοβιογραφίας

Αρις Γεωργίου. Ωτο μπιο γκραφί

http://www.miet.gr/web/covers/books/auto_site_big.jpgΤίτλος: Αρις Γεωργίου. Ωτο μπιο γκραφί
Κείμενα: Αρις Γεωργίου, Ηρακλής Παπαϊωάννου
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θεσσαλονική 2015
Σελίδες: 319
ISBN: 978-960-250-640-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 38,16€

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (9 Δεκεμβρίου 2015 έως 7 Φεβρουαρίου 2016). Το αυτοκίνητο και η φωτογραφία αποτελούν συναρπαστικές τεχνολογίες που απογειώθηκαν στην πορεία του 20ού αιώνα, συμβολίζοντας την ακμή των μητροπόλεων, την καινοτομία της μηχανής, την ιδιότυπη πανταχού παρουσία, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του χώρου και τη συρρίκνωση του χρόνου, στην παράξενη σύζευξη του ιδιωτικού με το δημόσιο.

Οι Νοικοκυραίοι - Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925

http://www.cup.gr/Images/Products/NOIKOKYRAIOI-COVER.PNGΤίτλος: Οι Νοικοκυραίοι - Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925
Συγγραφέας: Νίκος Ποταμιάνος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 564
ISBN: 978-960-524-454-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 22,50€


Την ιστορία των καταστηματαρχών της Αθήνας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, την οποία αφηγείται αυτό το βιβλίο, τη συνθέτουν στοιχεία ετερόκλητα: η πυρκαγιά της παλιάς αγοράς το 1884 και τα Ευαγγελικά το 1901, το κίνημα στο Γουδί το 1909 και η ίδρυση της ΓΣΕΒΕ το 1919, οι ευκαιρίες να ξεκινήσει κανείς τη δική του δουλειά σε μια πόλη που όλο και μεγάλωνε αλλά και η υψηλή θνησιμότητα των μικροεπιχειρήσεων, η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και η καταδίωξη της αισχροκέρ­δειας, ο βερεσές και το ενοικιοστάσιο, οι απεργίες των αρτο­ποιών και οι διαμαρτυρίες των αμαξάδων ενάντια στα πρώτα αυτοκίνητα, οι πιάτσες των καταστημάτων και η διασπορά τους στην πόλη, οι προστάτες άγιοι των σωματείων και τα τσιμπούσια στην εξοχή τη μέρα της γιορτής τους, τα βεγγαλικά που έριχναν οι μαγαζάτορες στις προ­εκλογικές εκστρατείες, οι ήχοι της μαζούρκας στους οικογενειακούς χορούς και οι σφαλιάρες στον Καραγκιόζη, το κύμα κοπής των μουστακιών μετά τον πρώτο παγκό­σμιο πόλεμο και η περιφρούρηση της «αξιοπρέ­πειας» των νοικοκυραίων. Το νήμα που μας καθοδηγεί στη μελέτη όλων αυτών είναι η ανάδειξη των όρων ύπαρξης της παραδοσιακής μικροαστικής τάξης και του τρόπου με τον οποίο άλλαζαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Καθολικοί Πειρατές και Έλληνες Έμποροι

Τίτλος: Καθολικοί Πειρατές και Έλληνες Έμποροι
Συγγραφέας: Molly Greene
Μετάφραση: Γιώργος Τζεδόπουλος
Έκδοση: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015
Σελίδες: 400
ISBN: 978-618-5118-12-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,94€

Το "Καθολικοί πειρατές και έλληνες έμποροι" ασχολείται με τις επιδρομές χριστιανών πειρατών και κουρσάρων σε ειρηνικά εμπορικά πλοία τον 16ο και 17ο αιώνα, και με τους τρόπους με τους οποίους τα θύματα προσπάθησαν να αντιδράσουν. Ωστόσο η Molly Greene δεν γράφει μια συμβατική μελέτη για την πειρατεία και το εμπόριο στην πρώιμη νεότερη Μεσόγειο. Το βιβλίο διερευνά έναν ολόκληρο κόσμο καθημερινών πρακτικών, θεσμών και νομιμοποιητικών ιδεολογιών που περιβάλει τις συναντήσεις και τις αναμετρήσεις στη θάλασσα, από την Κωνσταντινούπολη έως την Αλεξάνδρεια κι από τη Συροπαλαιστίνη έως τη Μάλτα. Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκεται η ίδια η Μεσόγειος ως δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών, ως χώρος έκφρασης και αναδιατύπωσης ταυτοτήτων και ετεροτήτων, και ως θέατρο έκφρασης διεθνών συμβιβασμών και ανταγωνισμών. Στα κύματα και τις ακτές της κινούνται οι δράστες της ιστορίας, έμποροι και κουρσάροι, πρόξενοι και επίσκοποι, καρδινάλιοι και σκλάβοι. 

 Η Molly Greene αξιοποιεί τα αρχεία του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα, επίφοβων κουρσάρων της εποχής, και ανασυνθέτει τη γενεαλογία και τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών στους οποίους απευθύνονταν οι έλληνες έμποροι και ναυτικοί που είχαν πέσει θύματα επιθέσεων. Οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι χριστιανοί που ζούσαν στην οθωμανική επικράτεια, βρέθηκαν να δέχονται επιθέσεις χριστιανών κουρσάρων επειδή ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, άρα ύποπτοι για μεταφορά μουσουλμάνων επιβατών και μουσουλμανικών φορτίων. Οι διαμαρτυρίες τους φέρνουν στο προσκήνιο τις αντιφάσεις ανάμεσα στη ρητορική των ιπποτών (και των άλλων χριστιανών κουρσάρων), που νομιμοποιούσαν τη δράση τους ως ιερό πόλεμο κατά των άπιστων μουσουλμάνων, στο δίκαιο της θάλασσας, που καθόριζε τους όρους απόσπασης της "νόμιμης λείας", και στην πραγματικότητα της πειρατείας. 

Οι προσπάθειες των ελλήνων εμπόρων και ναυτικών να δικαιωθούν προσφέρουν στη Molly Greene την αφορμή για το ξετύλιγμα ενός κουβαριού ανταγωνισμών για την κυριαρχία και στρατηγικών οικονομικής επιβίωσης. Δίνουν επίσης την αφορμή να περιγράψει με διεισδυτικό και πειστικό τρόπο τα πυκνά και πολλαπλά δίκτυα επικοινωνίας που αναδεικνύουν τη ζωή της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο ως έναν οριακό και παράλληλα συνεκτικό κόσμο, βασισμένο σε λεπτές ισορροπίες ως προς την ταυτότητα και τις αναδιατυπώσεις της στον οικονομικό και κοινωνικό βίο. Οι έλληνες έμποροι και ναυτικοί βρίσκονται ακριβώς στη μέση αυτού του κόσμου.

Δικαιοσύνη και Δίκαιο

Τίτλος: Δικαιοσύνη και Δίκαιο
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2015
Σελίδες: 517
ISBN: 978-960-8053-48-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€Η πορεία της συζήτησης για τη δικαιοσύνη και το Δίκαιο στον παρόντα τόμο είναι η γνωστή πορεία των "Συναντήσεων": Βίβλος, αρχαία Ελλάδα, χριστιανική παράδοση, νεότερη σκέψη, σύγχρονα ερωτήματα. 

Είναι πράγματι η Παλαιά Διαθήκη και ο ιουδαϊσμός εν γένει με το μέρος της δικαιοσύνης, ενώ η Καινή Διαθήκη και ο χριστιανισμός με το μέρος της αγάπης, ή μήπως και στις δύο Διαθήκες και θρησκευτικές παραδόσεις συνυπάρχουν -με ένταση- και η δικαιοσύνη και η αγάπη;

Στην αρχαία Ελλάδα πώς συνδέεται άραγε ο φιλοσοφικός λόγος περί δικαιοσύνης με τον τρόπο που τίθεται το ζήτημα στη λογοτεχνία και στο πεδίο των θεσμών; 

Πώς αντιμετωπίζεται, εν συνεχεία, το ερώτημα κατά τη χριστιανική περίοδο, όταν ο χριστιανισμός γίνεται κρατική θρησκεία, και τι αλλάζει στην εννόηση της δικαιοσύνης και του Δικαίου όταν ο Θεός αποσύρεται από το προσκήνιο; Το φυσικό δίκαιο είναι άραγε μια έννοια οριστικά ξεπερασμένη, άχρηστη και αχρείαστη; Και ξανά το δυσαπάντητο ερώτημα: ποια είναι η σχέση αγάπης και δικαιοσύνης; Υπάρχει δυνατότητα δικαιοσύνης χωρίς Δίκαιο; Υπάρχει νομική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική; Ποια η καθαρά πολιτική σημασία της δικαιοσύνης και η σχέση της με τη δημοκρατία;

Sapiens - Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου

Τίτλος:  Sapiens - Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου
Συγγραφέας:Yuval Noah Harari
Μετάφραση:  Μιχάλης Λαλιώτης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 454
ISBN: 978-960-221-665-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 23,85€


Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι "ανθρώπινα" είδη κατοικούσαν στη γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα: ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν; 

Ο καθηγητής Γιουβάλ Νώε Χαράρι διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές -και ενίοτε καταστροφικές- καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα. Τολμηρό, πολυδιάστατο, προκλητικό, το "Σάπιενς" θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για την ανθρώπινη κατάσταση: τις πεποιθήσεις μας, τις πράξεις μας, τη δύναμή μας... και το ίδιο μας το μέλλον. 

(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Οι δράκοι Μια σύντομη ιστορία

Τίτλος: Οι Δράκοι - Μια σύντομη ιστορία
Συγγραφέας:Joyce Hargreaves
Μετάφραση:  Ανδρέας Μιχαηλίδης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-221-658-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 11,44€

Γιατί οι δράκοι είναι αναγνωρίσιμοι σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς της γης; Τι είναι ο μυστηριώδης γεωμαντικός χρυσός που μυστικά προστατεύουν; Μπορεί οι δράκοι να είναι μια λαϊκή ανάμνηση από κάτι που άλλοτε κυνηγούσε τους ανθρώπους; 

Σ’ αυτό το πανέμορφο μικρό βιβλίο, η Τζόυς Χάργκρηβς, δρακολόγος, εικονογράφος και διευθύντρια της Οργάνωσης Ερευνών για τη Χαμένη Γνώση (RILKO), αφηγείται την ιστορία αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων, από τους σκοτεινούς αρχαίους δράκους της Βαβυλώνας, της Αιγύπτου και της Σκανδιναβίας μέχρι τα πιο οικεία φτερωτά φίδια της Κίνας και τα τεράστια σκουλήκια των Βρετανικών Νήσων.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα