Blogger Template by Blogcrowds.

Ο δρόμος για το μέλλον της ανθρωπότητας

Τίτλος: Ο δρόμος για το μέλλον της ανθρωπότητας
Συγγραφέας: Έντγκαρ Μορέν
Μετάφραση: Θεόδωρος Παραδέλλης 
Έκδοση: Εκδόσεις 21ου, Αθήνα, 2016 
Σελίδες: 368
ISBN: 978-618-5118-14-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 16,96€




Το διαστημόπλοιο Γη συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα την πορεία του μέσα από μια διαδικασία με τρία πρόσωπα: οικουμενικοποίηση, δυτικοποίηση και ανάπτυξη.
Όλα είναι αλληλεξαρτημένα, ταυτόχρονα όμως είναι χωρισμένα. Η τεχνο-οικονομική ενοποίηση του κόσμου συνοδεύεται από εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτικές συγκρούσεις, από οικονομικές αναστατώσεις, από την υποβάθμιση της βιόσφαιρας, από την κρίση των παραδοσιακών πολιτισμών, αλλά και από τη νεωτερικότητα. Πολλαπλές κρίσεις εμπλέκονται στη μεγάλη κρίση της ανθρωπότητας, που δεν κατορθώνει να γίνει ανθρωπότητα.
Πού μας οδηγεί ο δρόμος που ακολουθούμε; Προς μια συνεχή πρόοδο; Δεν μπορούμε πλέον να το πιστεύουμε. Ο θάνατος του ολοκληρωτισμού ξύπνησε το θρησκευτικό φανατισμό και ενίσχυσε το χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό. Αυτά σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κόσμο στα πλοκάμια τους. Η μείωση της φτώχειας συντελείται όχι μόνο με την αύξηση της υλικής ευμάρειας, αλλά και με μια τεράστια αύξηση της αθλιότητας.
Βαίνουμε προς μια αλυσιδωτή καταστροφή; Φαίνεται πολύ πιθανόν, αν δεν αλλάξουμε δρόμο.
Ο Εντγκάρ Μορέν θέτει τις βάσεις για ένα «Δρόμο» σωτηρίας, που θα μπορούσε να σχεδιαστεί με τη σύγκλιση μυριάδων μεταρρυθμιστικών δρόμων και να μας οδηγήσει σε μια μεταμόρφωση ακόμα πιο εντυπωσιακή από αυτή που πραγματοποίησαν οι ιστορικές κοινωνίες με αφετηρία τις αρχαϊκές θηρο-τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες.


Ο Εντγκάρ Μορέν (Edgar Morin), ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς που ανήκαν στην εβραϊκή μεσογειακή διασπορά και είχαν ζήσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα (1951) διαγράφτηκε από το Γαλλικό Κ.Κ. και έγινε ένας διεισδυτικός και οξύς κριτικός του σταλινικού ολοκληρωτισμού.
Αφιερώθηκε έκτοτε στην επιστημονική και τη συγγραφική εργασία του, παραμένοντας πολιτικά αυτόνομος στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, δίνοντας πάντα το «παρών» με την κριτική του στάση απέναντι στα «μεγάλα γεγονότα» του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το 1957 ήταν συνιδρυτής, με τον Κ. Αξελό και άλλους, του περιοδικού Arguments.

Πρώτοι Μετανάστες. Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική.

Τίτλος: Πρώτοι Μετανάστες. Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική.
Συγγραφέας: Peter Bellwood
Μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος
Έκδοση: Εκδόσεις του 21ου, Αθήνα, 2016
Σελίδες: 456
ISBN: 978-618-5118-15-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,20€



Στο βιβλίο αυτό, ο Bellwood ξεδιπλώνει μια εκπληκτική εξιστόρηση των ανθρώπινων μεταναστεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκινώντας από τις απαρχές του είδους και την έξοδο από την Αφρική και φτάνοντας ως τα τέλη της προϊστορίας, λίγο πριν την αυγή της γραπτής ιστορίας. Το συμπέρασμα είναι ότι η τάση για μετανάστευση μπορεί να θεωρηθεί ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου – κι ασφαλώς ότι οι αρχαίες μεταναστεύσεις, χιλιετίες πριν και σε αλλεπάλληλα στρώματα, δημιούργησαν τον κόσμο μέσα στον οποίο κινιόμαστε ακόμα σήμερα.
Όμως, τι μπορούμε να γνωρίζουμε για εποχές τόσο απώτερες, που μοιάζουν για πάντα χαμένες στην αχλή του χρόνου; Είναι αλήθεια ότι ορισμένες λεπτομέρειες δεν θα τις μάθουμε ποτέ κι ότι κάποια άλλα ζητήματα θα παραμείνουν πάντα απλές πιθανότητες και εικασίες, από την άλλη όμως είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να ανακαλύψει εκεί μια πολυπρισματική ματιά που συνδυάζει διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους – ιδιαίτερα, στην περίπτωσή μας, την αρχαιολογία, τη γενετική και τη συγκριτική γλωσσολογία.
Η αφήγηση του Bellwood καλύπτει ασφαλώς και τις περιπτώσεις εκείνες (π.χ. των Ινουίτ ή των Απάτσι στην Αμερική και των Πολυνήσιων στην Ωκεανία) όπου πραγματοποιήθηκαν μεταναστεύσεις κατά την ιστορική περίοδο, όμως σε πλήρως προϊστορικές συνθήκες, απομονωμένες από τις εξελίξεις στα άλλα μέρη του κόσμου.
Βλ. ένα προδημοσιευμένο απόσπασμα («Υπόθεση Πάμα-Νιούνγκαν») κι ένα σχολιασμό («Μεταναστεύοντας …αλλά γιατί;») στο: https://tetartoskosmos.wordpress.com/


Ο Peter Bellwood (1943) είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU), στην Καμπέρα.

Ελληνο-Βρετανικές Σχέσεις

Τίτλος: Ελληνο-Βρετανικές Σχέσεις. Πτυχές της πρόσφατης ιστορίας τους
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιμέλεια: Άννα Καραπάνου
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2016
Σελίδες: 294
ISBN: 978-618-5154-04-2
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 9,60€





Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία έχει τη χαρά, με την παρούσα έκδοση, να παρουσιάσει στους ειδικούς, που έχουν αμεσότερο ενδιαφέρον, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό τα Πρακτικά του τριήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδιο από κοινού με την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην αίθουσα της Γερουσίας στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, το Νοέμβριο του 2012. 

Θέμα του συνεδρίου ήταν ορισμένες βασικές πτυχές των ελληνο-βρετανικών σχέσεων κατά τα τελευταία 150 χρόνια. Διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν τις αμφίπλευρες πολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές και λοιπές συνεργασίες, επιρροές και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε ένα μακρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ιστορική συγκυρία έφερε επανειλημμένα και τις δύο στον ίδιο ευρύτερο χώρο ιδεών, αλλά και στο ίδιο στρατόπεδο σε κρίσιμες στιγμές της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας. 

Το Ίδρυμα της Βουλής ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές στο συμπόσιο, που είναι και οι συγγραφείς των κειμένων που ακολουθούν. Ευχαριστεί επίσης τη Βρετανική Πρεσβεία για τη συνδρομή της στη διοργάνωση του συνεδρίου, αλλά και όλους όσοι το παρακολούθησαν και εμπλούτισαν τη συζήτηση με τις παρεμβάσεις τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη συνεργάτιδα του Ιδρύματος, κυρία Άννα Καραπάνου, η οποία είχε την επιμέλεια της έκδοσης αυτής. 

(Από τον πρόλογο των Παύλος Σούρλας, John Kittmer)

Έκθεση σε 7’’. Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Τίτλος: Έκθεση σε 7’’. Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Κείμενο:  Άγγελος Δεληβορριάς, Σπύρος Γιανναράς
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2016
Σελίδες: 106
ISBN: 978-960-476-188-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,60€






Η συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό κτήριο) από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Απριλίου 2016.

Οι φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται και στην παρούσα έκδοση, αποτελούν μία ψηφίδα ενός ενιαίου εικαστικού έργου και ταυτόχρονα διατυπώνουν μία πρόταση για την ένταξη της ανθρώπινης «φιγούρας» στον χώρο, προσδίδοντας έτσι ανθρώπινη κλίμακα στο αχανές φωτογραφικό τοπίο.

Ο Απόστολος Παύλος στη ρωμαϊκή Κόρινθο

Τίτλος: Ο Απόστολος Παύλος στη ρωμαϊκή Κόρινθο
Συγγραφέας: Σωκράτης Κουρσούμης
Έκδοση: Εκδόσεις του Φοίνικα, Αθήνα 2015
Σελίδες: 101
ISBN: 978-960-6849-49-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,80€




«Ο Απόστολος Παύλος έμεινε στην Κόρινθο περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί άλλωστε έγραψε τις δύο επιστολές του Προς Θεσσαλονικείς και πιθανότατα την Προς Ρωμαίους επιστολή ενόψει της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας.

 Τους ιδιαίτερους δεσμούς που ανέπτυξε με την Εκκλησία της Κορίνθου πιστοποιεί η στενή και διαχρονική σχέση του με μέλη της χριστιανικής κοινότητας της πόλης, ορισμένα μάλιστα από τα οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, όπως ο Έραστος, ο Ακύλας, η Πρισκίλλα και η Φοίβη από τις Κεγχρεές (Προς Ρωμαίους 16:1, 3, 23). Αυτό που αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (18:8), ότι «και πολλοί των Κορινθίων ακούοντες επίστευον και εβαπτίζοντο», μοιάζει να επιβεβαιώνεται από το αξιοπρόσεκτο αριθμό ονομάτων Χριστιανών της Κορίνθου που καταγράφεται στα κείμενα της Καινής Διαθήκης.

[...] Η μέριμνα του Παύλου για την ομόνοια των μελών της Νέας Εκκλησίας και την καλή λειτουργία της επιβεβαιώνεται και από τις δύο επιστολές που απηύθυνε προς τη χριστιανική κοινότητα της πόλης.

 Η Προς Κορινθίους Α΄ επιστολή γράφτηκε μεταξύ 55 και 56 μ.Χ., με στόχο να επιλυθούν εσωτερικά προβλήματα της νεοϊδρυθείσας Εκκλησίας της Κορίνθου που ανέκυψαν μετά την αναχώρηση του Παύλου.[...]

Η Προς Κορινθίους Β΄ επιστολή χρονολογείται λίγο αργότερα, περί το 56 μ.Χ., και εστάλη από τον Παύλο κατά την Γ΄ Αποστολική Περιοδεία του, καθ΄ οδόν από την Έφεσο στην Κόρινθο...».

«...Με βάση τα στοιχεία που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει έως σήμερα στο φώς και διαρκώς μελετώνται, συμπεραίνεται πως η χριστιανική πίστη εδραιώθηκε στην Κόρινθο τουλάχιστον τέσσερις αιώνες μετά την έλευση και διδασκαλία του Παύλου, μολονότι η τοπική χριστιανική κοινότητα διέθετε εξαρχής μέλη που δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο πλευρό του Αποστόλου και πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της πόλης...».

(από το βιβλίο)

Θεσσαλονικέων Πόλις τεύχος 55

Τίτλος: Θεσσαλονικέων Πόλις τεύχος 55
Κείμενα:  Συλλογικό
Έκδοση: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 112
ISBN: 1108-5452
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 7,20€






Το περιοδικό ανοίγει με την ενότητα ΟΣΑ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με 4 επιλεγμένες φωτογραφίες που σχολιάζουν ο λογοτέχνης Μανόλης Ξεξάκης, ο Ομ. καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής Γιώργος Αναστασιάδης, ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης και η φωτογράφος Ελένη Βράκα.

Στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ φιλοξενείται η εμβληματική νομική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, ο Αριστόβουλος Μάνεσης, μέσα από ένα κείμενο του Γιώργου Αναστασιάδη για τη ζωή και το έργο του διαπρεπούς νομικού αλλά και μέσα από μια συνέντευξη του Αντώνη Μανιτάκη στον Κώστα Μπλιάτκα, όπου ο έγκριτος συνταγματολόγος μιλά για τον παλιό του δάσκαλο και αναλύει το ρόλο και τη λειτουργία του συντάγματος σε μια ευνομούμενη πολιτεία αλλά και σε συνθήκες κρίσης.

Ακολουθεί η ενότητα ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που ανοίγει με την έβδομη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», αυτή τη φορά στο Θεαγένειο και στον Ευκλείδη. Η ενότητα συνεχίζει με την ΑΥΤΟ (κινητιστική) ΒΙΟ ΓΡΑΦΙΑ του Άρι Γεωργίου σε κείμενα του ιδίου, του Κώστα Μπλιάτκα και του Κώστα Κωτσάκη, ένα αφιέρωμα στην φωτογραφία του αυτοκινήτου και στα αυτοκίνητα για…φωτογραφία, που γράφτηκε με αφορμή την φωτογραφική έκθεση του Άρι Γωργίου και το ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί.
Ακολουθεί μια αναδρομή στα ιστορικά και μεγαλοπρεπή Ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατά τον Μεσοπόλεμο (1919-1939) από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Βασίλη Κολώνα και ένα άρθρο του συγγραφέα Γιώργου Μουμουζιά για το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αρρένων στην Ικτίνου, μέσα από αφηγήσεις παλιών και «επώνυμων» μαθητών του.

Η ενότητα κλείνει με, ένα Αφιέρωμα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Μεταπτυχιακό «Μουσειολογίας – Διαχείρισης Πολιτισμού του ΑΠΘ» που το «ζωντανεύει», γραμμένο από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας Ματούλα Σκαλτσά και τον όμιλο των μεταπτυχιακών φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, και με ένα κείμενο της Στελλίνας Τρωιάνου, γραμματέως του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», για το όραμα και τις δράσεις του δυναμικού συλλόγου.

 Η ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ φιλοξενεί μια παρουσίαση του Ξυπόλυτου Τάγματος, με αναφορες στην ταινία αλλά και στην ιστορία που την γέννησε, από τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη. Το άρθρο πλαισιώνεται με πληροφορίες για τον προσωπικότητα του Ιωάννη Παπάφη και για το Παπαφείο Ίδρυμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του, Αναστάσιο Ζώτο.

Στην ενότητα ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης ξεφυλλίζει το Λεύκωμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη για την ιστορία των περιοχών Πανοράματος, Πυλαίας, Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου ενώ στην στήλη ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα συνομιλεί με τον βραβευμένο νεαρό συνθέτη και σολίστα Ορέστη Παπαϊωάννου και οι νέοι κινηματογραφιστές Ναταλία Λαμπροπούλου και Σωτήρης Πετρίδης συζητούν με την Λίνα Μυλωνάκη για το σινεμά και τους νέους δημιουργούς σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

 Η ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ φιλοξενεί ένα κείμενο της ιστορικού – θεωρητικού της τέχνης Δωροθέας Κοντελετζίδου με θέμα Καλλιτέχνες σε αβέβαιους καιρούς ενώ στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου με αφορμή την έκθεση «Μάχη με τον Χρόνο» που λειτουργεί στο Μουσείο παρουσιάζει τη Συντήρηση των αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού .

 Στη στήλη ΜΟΥΣΙΚΗ Κώστας Καρδερίνης συναντά τον Βασίλη Μπακόπουλο, μέλος των θρυλικών FORMINX και μιλούν για τα φοβερά 60΄ς αλλά και για την μετέπειτα πορεία του γνωστού jazz μουσικού.

 Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία της Δανάης Τεζαψίδου, ΒΙΒΛΙΑ, με ένα κείμενο του Δρ. Νάντιας Καρακώστα για το συλλογικό έργο Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 που κυκλοφόρησε ως Τόμος Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012, αλλά και επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.

 Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις στήλες ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με μια μετάφραση του ποιήματος της Vesna Goldsworthy «o Άγγελος της Σαλονίκης» από τον λογοτέχνη Σάκη Σερέφα, ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στη συγγραφέα Αρχοντούλα Διαβάτη, και τη δημοσίευση του διηγήματος Ποιητές στη Σκάλα του Μοδιάνου… του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ηλία Κουτσούκου.

(από την αναλυτική παρουσίαση του τεύχους)

                                                     Αναζητήστε παλαιότερα τεύχη του περιοδικού στο βιβλιοπωλείο μας

G. Gounaro - Η ποιητική του συμβολισμού

Τίτλος: G. Gounaro - Η ποιητική του συμβολισμού
Επιμέλεια:  Τάκης Μαυρωτάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Πρεσβύτης, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος
Έκδοση: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Σελίδες: 63
ISBN: 978-618-5201-01-2
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,00€




Εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της πορείας του μεγάλου εκφραστή της γενιάς του ΄30 αποκαλύπτουν το προσωπικό ύφος της καλλιτεχνικής του πορείας.

 Η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο Α.Π.Θ, Ματούλα Σκαλτσά, σημειώνει: «Το έργο του Γουναρόπουλου απέναντι σ’ όλες τις φιλοσοφικές θεωρήσεις μοιάζει να συνθέτει την εικονογράφησή τους. Όταν είχε γίνει αναφορά στο στιλ του και στη σχέση του με τον σουρεαλισμό, είχε σημειωθεί πως πρόκειται για ιδεαλιστικό ρεαλισμό: μεταπλάθει και εξιδανικεύει την πραγματικότητα τόσο με τη βοήθεια του περιεχομένου που επιλέγει , όσο και με τη συνδρομή καθαρά εικαστικών στοιχείων. Ο ίδιος βέβαια δεν διάβαζε τη σύγχρονη ελληνική φιλοσοφία, αλλά εκφράζει με το έργο του και με τα «πρωτόγονα και αφοριστικά» γραπτά του με αρκετές από τις συνισταμένες της: Προσπαθώντας να ορίσει τα όρια ζωγραφικής και αντικειμενικότητας, όπως λέει, δηλαδή θεωρώντας δεδομένο ότι η ζωγραφική αντλεί από τον αντικειμενικό κόσμο, εκφράζει , σε ορισμένες χειρόγραφες σημειώσεις του, την άποψη ότι «το ποιητικό μέρος, που δεν μπορούμε να το καθορίσουμε, γιατί περιέχει τα συναισθήματά μας», είναι αυτό που «κάνει την αντικειμενικότητα να είναι ζωγραφική».

(από την παρουσίαση της έκθεσης)

Νέες Εκδόσεις του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη

Τίτλος: Οι Μέλισσες και οι Λύκοι
Συγγραφέας: Ν. Παρασκευόπουλος
Έκδοση: Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 190
ISBN:  978-960-231-173-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,72€





Οι άνθρωποι είναι άραγε κοινωνικά όντα, σαν τις μέλισσες (όπως υποστηρίζει ο Αριστοτέλης), ή συμπεριφέρονται ο ένας προς τον άλλο όπως οι λύκοι (όπως δέχεται ο Χομπς); Προηγείται λογικά η κοινωνία, η οργανωμένη κοινότητα, και έπονται οι νόμοι που διαφυλάσσουν την ειρήνη, ή προϋποτίθεται ο νόμος, το κοινωνικό συμβόλαιο, αφού πριν την καθιέρωσή του συναντώνται μόνο διαμάχες και συγκρούσεις; Αυτό το ερώτημα κρύβεται πίσω από τον τίτλο και διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου. 

Αλήθεια, πόσο ενδιαφέρονται οι σημερινοί ενεργοί πολίτες για την Αθηναϊκή δημοκρατία; Κάποιοι απορρίπτουν αλαζονικά τις βασικές αρχές της, θεωρώντας ότι αυτές αφορούν μόνο τους ιστοριοδίφες. Άλλοι εμπνέονται από τις αρχές αυτές και παράγουν αμέτρητες μελέτες, δοκίμια, θεατρικά έργα, π.χ. για την Αντιγόνη και την πολιτική εξουσία, ή για τον Οιδίποδα και την ενοχή, ή για την ποινή και την επιείκεια. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την ιστορική διαδρομή του Ελληνικού δικαίου με τις δημοκρατικές του βάσεις, και δίνει τις δικές του απαντήσεις: Όχι, η επιείκεια δεν παρακάμπτει το δίκαιο αλλά το βελτιώνει. Όχι, η συνάντηση της ακροδεξιάς με τους Λακεδαιμόνιους δεν είναι τυχαία. Ναι, τα ευρήματα είναι πολλά και, περιέργως, επίκαιρα. 

 Ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Τίτλος: Η Βοσκοπούλα
Επιμέλεια: Alfred Vincent
Έκδοση: Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 187
ISBN:  978-960-231-174-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,72€





Το ανώνυμο αφηγηματικό ποίημα Η Βοσκοπούλα είναι ένα από τα σημαντικότερα μπεστ σέλερ της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γράφτηκε στην Κρήτη γύρω στα 1580-1600, σε ενδεκασύλλαβους στίχους με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, πρωτοτυπώθηκε στη Βενετία το 1627, και ως τον 19ο αιώνα κυκλοφόρησε σε αλλεπάλληλες λαϊκές εκδόσεις. Ανήκει στην ποιμενική (ή βουκολική) ποίηση, αντλεί το θέμα και τα πρόσωπά του από τον κόσμο των βοσκών και των κτηνοτρόφων (εδώ, της Κρήτης), ενώ παράλληλα, στοχάζεται πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων, την τύχη, τον θάνατο και το πένθος.

Ο επιμελητής της έκδοσης Alfred Vincent, ομότιμος διδάσκων του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, καταρτίζει μιαν εύχρηστη έκδοση που δεν είναι πια «αναστηλωτική», αλλά βρίσκεται πιο κοντά στον χαρακτήρα της πρώτης βενετικής έκδοσης και των ανατυπώσεών της, απαλλαγμένη, πάντως, από τα πολυάριθμα τυπογραφικά σφάλματά τους. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε, όσο είναι εφικτό, την εμπειρία των αναρίθμητων ακροατών και αναγνωστών του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα που συγκινήθηκαν από το ποίημα. Σε Επίμετρο ανθολογούνται ελληνόγλωσσες προφορικές παραλλαγές του και επιλεγμένες μεταφράσεις από τη δυτικοευρωπαϊκή και την ελληνική ποιμενική λογοτεχνία (από τα ελληνιστικά χρόνια μέχρι και την ηθογραφία της Γενιάς του 1880).


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)






Η Φιλελληνική Λογοτεχνία στον Ιταλικό Ρομαντισμό

Τίτλος: Η Φιλελληνική Λογοτεχνία στον Ιταλικό Ρομαντισμό
Συγγραφέας: Guido Mioni
Μετάφραση:  Σπύρος Κουτράκης
Επιμέλεια: Άντα Μπουμπάρα
Έκδοση: University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2016
Σελίδες: 147
ISBN: 978-960-12-2243-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 8,80€




Το έργο Η φιλελληνική λογοτεχνία στον Ιταλικό Ρομαντισμό του Guido Muoni, που εκδόθηκε το 1907, αναδεικνύει με τον καλύτερο και πληρέστερο τρόπο την παρουσία της ιταλικής φιλελληνικής λογοτεχνίας κατά την περίοδο του ιταλικού ρομαντισμού. Η μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα αναδεικνύει τη σημαντική παρουσία της φιλελληνικής λογοτεχνίας στην ιταλική γραμματεία και καλύπτει αυτό το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, δεδομένου ότι μας δίνει μια συνολική εικόνα της ενασχόλησης των ανθρώπων του πνεύματος με το θέμα.

Η μελέτη του Muoni, άρτια τεκμηριωμένη, αναλυτική και κατατοπιστική, δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει, πέρα από τους μεγάλους συγγραφείς της ιταλικής λογοτεχνίας, όπως ο Φώσκολο, ο Μαντσόνι, ο Τομαζέο, που ευαισθητοποιήθηκαν και πραγματεύτηκαν φιλελληνικά θέματα, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ελληνική ιστορία της τότε περιόδου, και άλλους λιγότερο γνωστούς όπως ο Τσέζαρε Μαλπίκα, ο Πέκιο, ο Ουγκόνι, ο Καλά Ουλόα, ο Φιόριο, ο Μπιόρτσι, ο ζωγράφος Χάγιεζ και πολλοί άλλοι.

 Πέραν αυτού, αναδεικνύει την ελληνική ιστορία ως δυναμική πηγή έμπνευσης έργων της περιόδου αυτής, με τρόπο μάλιστα μοναδικό και συγκινησιακά φορτισμένο.

 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τίτλος: Επισκέψεις σε ζώντες ποιητές
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιμέλεια: Ουρανία Καϊάφα
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Σελίδες: 252
ISBN: 978-960-259-143-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,80€




Με την αρχή της νέας χρονιάς, η Εταιρεία Σπουδών εξέδωσε έναν ακόμη τόμο της πλούσιας σε θέματα σειράς της «Επιστημονικά συμπόσια». Πρόκειται για τα πρακτικά συμποσίου του Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο «Επισκέψεις σε ζώντες ποιητές». Δεκατρείς εξέχοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι νεοελληνικής φιλολογίας, κριτικοί λογοτεχνίας, συγγραφείς και μεταφραστές επισκέπτονται το έργο ενός εν ζωή Έλληνα ποιητή, το παρουσιάζουν, το κρίνουν. 

Η Κατερίνα Κωστίου ανιχνεύει τη μεταφυσική της έλλειψης που υποφώσκει στο ποιητικό έργο του Θανάση Χατζόπουλου, έργο που αρδεύει η ψυχαναλυτική εξάρτυση του ποιητή. Ο Γιώργος Παγανός «επισκέπτεται» τον Απόστολο Ζώτο με τον ιδιότυπο υπερρεαλισμό του και την ποιητική των γεωγραφικών όρων και τοπωνυμίων. Ο Μιχάλης Άνθης περιδιαβαίνει την ποίηση του Βύρωνα Λεοντάρη (που έφυγε από τη ζωή το 2014) και αναγνωρίζει ως κυρίαρχες θεματικές έννοιες της ποίησής του την αίσθηση της ήττας, την υπαρξιακή αγωνία, τον εσωτερικό χρόνο και το τέλος της ποίησης. Η Τιτίκα Δημητρούλια διατρέχει τον κύκλο που διαγράφει το ποιητικό έργο του Χριστόφορου Λιοντάκη εδώ και σαράντα χρόνια, αναγνωρίζοντας εικόνες και αισθητικές επιλογές που μετασχηματίζονται διαρκώς, αλλά διατηρούν ανέπαφη τη βαθύτερη ουσία τους. Ο Δημήτρης Κόκορης αναζητά στον ποιητικό ρεαλισμό του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνοτροπικής νεωτερικότητας. Η Κατερίνα Σχινά παρακολουθεί μέσα από τους στίχους της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ τον αυτοβιογραφικό στοχασμό, τις μυθολογικές αναφορές, τη βαθιά υπαρξιακή αγωνία που ορίζουν την ποίησή της και δίνουν σχήμα στο σταθερό θεματικό της δίπολο «πόθος-θάνατος». 

Ο Αλέξης Ζήρας εξερευνά τις αναρίθμητες στα ποιήματα του Τάσου Πορφύρη μεταμορφώσεις και ταυτίσεις, τις φυτομορφικές και γεωμορφικές περσόνες, την εμμονική προσφυγή του στο παιχνίδι των μεταλλάξεων, προσφυγή που υποδηλώνει την άρνηση της ποιητικής φαντασίας να υποδουλωθεί στην αλήθεια που της επιβάλλει η προσαρμογή στη μεταπολεμική εποχή. Ο Δημήτρης Αγγελάτος διεισδύει στον πυρήνα που θεμελιώνει την ποίηση του Γιάννη Πατίλη, δηλαδή τη βαθιά επίγνωση της απώλειας και την κριτική εγρήγορση. Η Ελισάβετ Αρσενίου αποκαλύπτει το μυστικό της πληθωρικότητας στη γραφή του κοσμοπολίτη Νάνου Βαλαωρίτη, μέσω της θεωρίας του Ζιλ Ντελέζ για τη διαμόρφωση της σημασίας και α-σημασίας. Η Άννα Κατσιγιάννη παρακολουθεί την κρυπτική στρατηγική του Κώστα Παπαγεωργίου, ποιητή λεπταίσθητα αισθαντικού και παράλληλα σκοτεινού και δύσβατου. 

Η Βασιλική Κοντογιάννη ξετυλίγει τον αναγνωστικό μίτο για την ποίηση του Μιχάλη Γκανά, με ερμηνευτικό κλειδί την κάθοδο στον Άδη, τη Νέκυια. Η Μαρία Στασινοπούλου μιλά όχι μόνον για την ειρωνική γλώσσα της φωνής και του ρυθμού του Νάσου Βαγενά αλλά και για τη συνολική ποιητική παραγωγή του, αναζητώντας θεματικά μοτίβα, ποιητικούς τόπους, μορφολογικούς τρόπους και ιδεολογικές συντεταγμένες. Τέλος, η Άννα Λυδάκη εξηγεί πώς οι μελοποιημένοι στίχοι του «Άγιου Φεβρουάριου» του Μάνου Ελευθερίου −χάρη στα λιτά εκφραστικά τους μέσα, τις συγκλονιστικές εικόνες τους, τα διαχρονικά και πανανθρώπινα νοήματά τους και την αρμονική σύζευξη στίχων και μουσικής− αυτονομούνται από το δημιουργό τους και γίνονται λόγος συλλογικός, όπως ακριβώς κάποτε και οι στίχοι των δημοτικών τραγουδιών. 

πηγή: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)



Τίτλος: Αστυνομική Λογοτεχνία
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιμέλεια: Ουρανία Καϊάφα
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Σελίδες: 164
ISBN:  978-960-259-142-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,80€




Τον περασμένο Σεπτέμβρη εκδόθηκαν από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) τα Πρακτικά του επιστημονικού συμποσίου με τίτλο «Αστυνομική λογοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 30 & 31 Μαρτίου 2012. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να αναλυθεί η πρωτοφανής άνθηση της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και παγκόσμια, τα είκοσι τελευταία χρόνια.

Ως ειδικοί, λοιπόν, αυτού του είδους της λογοτεχνίας, είτε με την ιδιότητα του συγγραφέα είτε με την ιδιότητα του μελετητή, προσκλήθηκαν και μίλησαν μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Λάκης Δόλγερας, Γιάννης Ζέρβας, Κώστας Καλφόπουλος, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Απόστολος Λυκεσάς, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης, Πέτρος Μαρτινίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κώστας Μουζουράκης, Μανώλης Πιμπλής, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Χρύσα Σπυροπούλου, Φίλιππος Φιλίππου. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν και μπορεί ο αναγνώστης να μελετήσει στον παρόντα τόμο είναι οι απαρχές της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και οι προοπτικές και το μέλλον της· οι κανόνες που διέπουν διαχρονικά το αστυνομικό λογοτεχνικό είδος, ο ήρωας-ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς ως σύμβολο του κόσμου της εκβιομηχάνισης, της επιστήμης και της λογικής, και οι προκλήσεις του αστυνομικού είδους στην εποχή της κρίσης· η αμφίδρομη σχέση συγγραφέα-κοινωνίας και το σταδιακό πέρασμα από το ερώτημα «ποιος το έκανε» −βασικό κάποτε ζητούμενο κάθε αστυνομικής ιστορίας− στο κοινωνικό ερώτημα «γιατί το έκανε», που εκπροσωπούν οι δύο σύγχρονες σχολές αστυνομικού μυθιστορήματος: το μεσογειακό νουάρ και το δημοφιλές σκανδιναβικό. Επίσης ανατέμνονται οι ιστορίες του Γιάννη Μαρή και του Πέτρου Μάρκαρη, η είσδυση των μαθηματικών στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία, η βιωματική σχέση του συγγραφέα αστυνομικών με τους ήρωες και τους τόπους κ.ά.

 πηγή: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)


Νέες Εκδόσεις των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Τίτλος: Φιλοσοφία της Βιολογίας
Συγγραφέας: Peter Godfrey-Smith
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 302
ISBN: 978-960-524-458-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 17,60€






Το βιβλίο αποτελεί μια εύληπτη και σφαιρική εισαγωγή στη φιλοσοφία της βιολογίας. Οι αναγνώστες θα βρουν εδώ πλούσιο υλικό για να σκεφτούν την ανάπτυξη των βιολογικών ιδεών, από την αρχαιότητα έως τον 18ο αιώνα, από τον Δαρβίνο μέχρι και την ανάδυση της μοριακής βιολογίας· τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στη βιολογία και στη φυσική, με ιδιαίτερη αναφορά στον προβληματισμό για το τι είναι γενίκευση, νόμος, μηχανισμός· την πολυδιάστατη πολυπλοκότητα των έμβιων συστημάτων - από τη μοριακή σύσταση και δυναμική έως τους οργανισμούς, τους πληθυσμούς και τις κοινωνίες. 

 Ο αναγνώστης του βιβλίου θα εμπλακεί στη συζήτηση για το πώς οι βιολόγοι κατασκευάζουν μοντέλα που επιτρέπουν τη θεωρητική και πρακτική σύλληψη -στο σπουδαστήριο και στο εργαστήριο- πτυχών της έμβιας πολυπλοκότητας. Θα εκτεθεί στο επίπονο έργο για τη διευκρίνιση και τον ορισμό εννοιών, όπως «έμβιο είδος», και θα γνωρίσει τη σχέση ανάμεσα στον τελεολογικό και στον λειτουργικό τρόπο σκέψης. Θα μάθει για τη χρήση της εξελικτικής θεωρίας παιγνίων στην προσπάθεια να νοηθούν η κοινωνική οργάνωση και οι απαρχές της ηθικότητας. Τέλος, θα ανακαλύψει πώς νοείται ο όρος «πληροφορία» στη βιολογία και πώς η έννοια αυτή υπεισέρχεται στη μελέτη των βιολογικών φαινομένων. 

Η προσπάθεια να κατανοηθεί η απέραντη ποικιλία και το κάλλος των έμβιων μορφών, λέει ο συγγραφέας, συμβάλλει ουσιαστικά στην αυτοσυνειδησία μας, σε ένα έργο εσαεί εν εξελίξει.

 Ο Peter Godfrey-Smith είναι διακεκριμένος Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY) και Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. 

 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Τίτλος: Ηθο-Οικονομικά
Συγγραφέας: Θ. Π. Τάσιος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 233
ISBN: 978-960-524-459-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 8,00€







 Όχι. Δεν είναι βιβλίο Οικονομίας – είναι Ηθοπολιτικό μανιφέστο.

Οι οικονομικές επιλογές γίνονται απο έναν «Άνθρωπο» –όχι απο εναν ακρωτηριασμένον «οικονομικό άνθρωπο»: Διότι ΩΦΕΛΕΙΑ δέν είναι μόνον όσα αγοράζονται, αλλα συχνότατα είναι και πλήθος απο χαρές, η απόκτηση των οποίων προϋποθέτει επιλογές ζημιογόνες σε όρους χρηματικούς!

Άσε που και ο Δαρβίνος μας είπε οτι μόνον εκείνες οι Ομάδες χιμπατζήδων απόχτησαν εξελικτικό πλεονέκτημα, όσες είχαν «εσωτερική συνοχή» (δηλαδή Ήθος). Και δέν είναι τυχαία η ετυμολογική ταυτότητα ανάμεσα στην Πίστη και στην Πίστωση: Πλήθος δράσεων παραγωγής πλούτου («πίστωση») στηρίζονται σε στάσεις και πράξεις ηθολογικής κατηγορίας («εμ-Πιστωσύνη»).

Ετούτο γίνεται και θεωρητικώς κατανοητό: Σκέψου οτι εξαρτώμαι καίρια απ’ την Κοινότητα (στηρίζομαι στην αλληλεγγύη της, καθρεφτίζομαι στα μάτια-της για να υπάρξω), αλλ’ ωστόσο την ανταγωνίζομαι – αφού τα αγαθά δέν επαρκούν «για όλους και ακόπως». Αυτή λοιπόν η καραμπινάτη αντίθεση είναι θέμα Ηθοπολιτικό – κι επομένως, πώς μπορούν να μιλάνε για «καθαρώς οικονομικά» φαινόμενα; Και πώς οι «οικονομικές»-μας επιλογές της τελευταίας 30-ετίας ήσαν αθώες απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια-μας (τους σημερινούς ανέργους);…

Μ’ αυτά και γι’ αυτά, το βιβλιαράκι πήρε τον τίτλο Ηθο-Οικονομικά.

Κάτω τα τεχνοκρατικά στεγανά, ζήτω η Ευθύνη.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Τίτλος: Δια την ζωγραφίαν. Οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά
Κείμενα: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι, Αντρέα Πότσο
Μετάφραση: Παναγιώτης Δοξαράς
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2016
Σελίδες: 618
ISBN:  978-960-524-460-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 40,00€





Στις αρχές του 18ου αιώνα μεταξύ Μοριά, Επτανήσων και, πιθανότατα, Βενετίας, ο ζωγράφος και στρατιωτικός Παναγιώτης Δοξαράς (1662-1729) μετέφρασε στα ελληνικά τις πραγματείες περί ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του φλωρεντινού ουμανιστή Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι, κείμενα που συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες πηγές της ιστορίας της ευρωπαϊκής τέχνης, καθώς και οδηγίες για την τέχνη της τοιχογραφίας του ιησουίτη ζωγράφου Αντρέα Πότσο. Συνάμα, εξελλήνισε χιλιάδες ονόματα ζωγράφων που περιλαμβάνονταν στο πρώτο καλλιτεχνικό λεξικό, όπως κυκλοφόρησε στα ιταλικά το 1719, και μετέφρασε μια ομιλία του Πάολο Σένιερι, επιφανούς ιησουίτη ιεροκήρυκα της εποχής. 

Ο Δοξαράς συγκέντρωσε τις μεταφράσεις αυτές, καθώς και κάποια μικρότερα κείμενα, σε ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο, με τον τίτλο «Τέχνη Ζωγραφίας», το οποίο, άγνωστο για ποιους λόγους, δεν εκδόθηκε τότε και έφτασε ώς εμάς σε δύο απόγραφα: ένα στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και ένα, από πολλές απόψεις πληρέστερο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Στον παρόντα τόμο εκδίδονται για πρώτη φορά, με διπλωματική μέθοδο, τα κείμενα που απαρτίζουν το απόγραφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 

 Η πρωτοβουλία του Δοξαρά, ο οποίος συνήθως προσδιορίζεται ως ο πρώτος νεοέλληνας ζωγράφος ή ως ο «μεταβυζαντινός» που έγινε «δυτικός», εκτός του ότι συνιστά μια δυνάμει παρέμβαση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι των ελληνόφωνων πληθυσμών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, παρουσιάζει επιπλέον ένα γενικότερο ενδιαφέρον: ως προς τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, καθώς μεταγλωττίστηκαν για πρώτη φορά λέξεις που αντιστοιχούσαν σε όρους και έννοιες δίχως αναλογία στον κόσμο για τον οποίο προορίζονταν οι μεταφράσεις, και ως προς τη διάχυση θρησκευτικών και, με την ευρεία έννοια, πολιτικών ιδεών από τον δυτικό στον ανατολικό-ορθόδοξο κόσμο. 

Ας σημειωθεί, τέλος, ειδικά για την πραγματεία του Ντα Βίντσι, ότι η μετάφραση του Δοξαρά είναι από τις πρώτες που εκπονήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ότι παραμένει, ακόμα, η μόνη διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα. 

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τίτλος: Αρχειοτάξιο τεύχος 17 - Αφιέρωμα: O Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα. Μικρές ιστορίες ενός Μεγάλου Πολέμου
Κείμενα:  Συλλογικό
Έκδοση: Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2015
Σελίδες: 216
ISBN: 978-960-310-382-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 12,80€





ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

•Από το Αρχειοτάξιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ο Α' ΠΑΓΚΟΣΜΊΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

• Έλλη Λεμονίδου, Τυπολογία και συνέπειες της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
• Κωστής Καρπόζηλος, Ευεργετικός πόλεμος και σοσιαλισμός
• Δημήτρης Μπαχάρας, «Συμμαχικές επεμβάσεις» σε οικονομίες πολέμου: αγγλογαλλικός ανταγωνισμός και οικονομικά παιχνίδια στη Μακεδονία του 1916-1917
• Βασίλης Γ. Μανουσάκης, «Το κατακλύσαν την Ελλάδα χρήμα»: οικονομικές δυσχέρειες και ευκαιρίες πλουτισμού στην Ελλάδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
• Νίκος Ποταμιάνος, Ρυθμίσεις της αγοράς στην Ελλάδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: διατιμήσεις, καταδίωξη της αισχροκέρδειας, ενοικιοστάσιο
• Αιμιλία Σαλβάνου, Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος στην ελληνική ιστοριογραφία

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
• Τάσος Κωστόπουλος, Το επιτελείο Μαρκεζίνη

ΑΡΧΕΙΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

• Φάνης Ι. Κακριδής, Δύο επιστολές του Μιλτιάδη Πορφυρογένη
• Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ένα εξάμηνο στη Μακρόνησο. τα κρυφά και τα φανερά ενός ημερολογίου
• Δημήτρης Παυλόπουλος, Στάλιν: μια άγνωστη ξυλογραφία του Α. Τάσσου

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

• Αννα Ματθαίου, Τρία βιβλία κοινωνικής ιστορίας, τρεις νέες προσεγγίσεις για τη δεκαετία του '40 • Γιάννης Σκαλιδάκης, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Μνημεία της Λήθης
• Σπύρος Κακουριώτης, Κώστας Φιλίνης: οδοδείκτες μιας πολιτικής και πνευματικής διαδρομής
• Άννα Φιλίνη, Για τον πατέρα μου

ΜΝΗΜΕΣ

• Ηλίας Νικολακόπουλος, 'Εξι χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη: ταυτισμένος με την Αριστερά
• Αμαλία Παππά,Το αρχείο που Μιχάλη Παπαγιαννάκη
• Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Βιτελόνι
• Ιωάννα Παπαθανασίου, Φώφη Λαζάρου: Το «πρώτο κορίτσι»
• Πέτρος Κουλουφάκος, 'Ενα κτέρισμα για τον Παναγιώτη Αρώνη

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

• Ελένη Μπενέκη, Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: αναδιοργάνωση και εμπλουτισμός ..

ΧΡΟΝΙΚΟ

• Το ημερολόγιο των ΑΣΚΙ
• Ένας Θεατρολόγος στα ΑΣΚΙ
• Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ
• Δημήτρης Ψαρράς -Ασημίνα Παπαχριστοδούλου, Το αρχείο του Ρολφ Πόλε στα ΑΣΚΙ
• Κύκλος σεμιναρίων ιστορίας των ΑΣΚΙ-ΚΙΚΠΕ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

• Από τη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ


Αναζητείστε παλαιότερα τεύχη στο βιβλιοπωλείο μας

Θόδωρος, γλύπτης. Στίγματα πορείας. Ίχνη σπουδών. 1947-1962

Θόδωρος, γλύπτης. Στίγματα πορείας. Ίχνη σπουδών. 1947-1962

10 Μαρτίου 2016 - 23 Απριλίου 2016

Καλλιτέχνες : ΘΟΔΩΡΟΣ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση:

ΘΟΔΩΡΟΣ, γλύπτης
ΣΤΙΓΜΑΤΑ  ΠΟΡΕΙΑΣ
ΙΧΝΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
1947-1962

την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου 
(Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου).
 
Στην έκθεση Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών , παρουσιάζονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά  σχέδια του γλύπτη Θόδωρου, που χρονολογούνται από το έτος 1947 και φθάνουν έως το 1962. Στόχος της έκθεσης δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σχεδίων του ως έργων τέχνης, όσο η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαθητείας, αποκαλύπτοντας πώς ο Θόδωρος μελέτησε τη γλώσσα του σχεδίου. Από την έκθεση αυτή συναισθανόμαστε πως ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τεχνίτη που δουλεύει συστηματικά πάνω στην κατανόηση και ερμηνεία της γλώσσας του σχεδίου. Δίχως να τον ενδιαφέρει το εικαστικό αποτέλεσμα, επιδιώκει να απαλλαγεί από τα παλαιά κριτήρια της τέχνης που αφορούν την ωραιότητα και την αισθητική, και επιλέγει να παρουσιάσει τα σχέδιά του με τέτοιον τρόπο ώστε ο θεατής να γίνεται μέτοχος ακριβώς αυτής του της μαθητείας και προσωπικής διαδρομής. Στην έκθεση παρουσιάζονται τέλος 9 γλυπτά από τη σπουδαστική περίοδο του γλύπτη που εντάσσονται στο πλαίσιο της μαθητείας του.

Ο γλύπτης Θόδωρος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της  Αθήνα κατά τα έτη 1952-58. Το διάστημα 1959-1962 συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ecole des Beaux- Arts στο Παρίσι  . Το 1972 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο California State University. Το 1980 εξελέγη καθηγητής στον τομέα της πλαστικής στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου παρέμεινε ενεργός έως το 1998. Ορκίστηκε ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π., το 2007  Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και performances. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12-2 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 5223 101, 210 5223540, 210 3234 267

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα